Πολιτική

Μετριοπαθής αυτοκριτική Τσίπρα με προφάσεις για την ήττα - Τα τέσσερα λάθη που παραδέχτηκε

Την πρώτη προσπάθεια αυτοκριτικής για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ.

Ο τέως πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις αποφάσεις και τα πεπραγμένα της Κουμουνδούρου, τονίζοντας μάλιστα ότι η αλλαγή στην εικόνα της χώρας είναι έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, ωστόσο αναφέρθηκε και στις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν τα κάναμε όλα σωστά» είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι ότι τα προβλήματα δεν λύθηκαν ως δια μαγείας, όμως «η εικόνα της χώρας έχει ριζικά αλλάξει».

«Είμαστε εδώ», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Από την εκλογική μάχη βγήκαμε ηττημένοι, αλλά βγήκαμε και ισχυροί. Είμαστε η μεγάλη παράταξη της Αριστεράς», ενώ δίνοντας τόνο αυτοκριτικής, αναφέρθηκε στις λανθασμένες του κινήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του επεσήμανε τα λάθη στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας την ατολμία και την αναποφασιστικότητα που επέδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση σε ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, στα επικοινωνιακά λάθη της Κουμουνδούρου ως προς την προβολή του κυβερνητικού έργου, αλλά το κυβερνητικό στίγμα στην περιβαλλοντική πολιτική.

«Όχι, δεν τα κάναμε όλα καλά. Μακριά από εμάς η λογική της αυταρέσκειας, της αυτάρκειας και του ναρκισσισμού. Φυσικά κάναμε λάθη. Φυσικά υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα, ταχύτερα και πιο αποφασιστικά» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Πρώτον, νομίζω, ότι κάποιες φορές, υπό την πίεση των θεσμών και των ευρωπαϊκών συσχετισμών και λόγω της εύθραυστης κατάστασης των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων επιδείξαμε μια ατολμία να δράσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά για την λήψη μέτρων ελάφρυνσης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Ειδικά η καθυστέρηση του δεύτερου πακέτου μέτρων για το 2019 μας στοίχισε.
«Πολλοί το θεώρησαν εκλογικό πακέτο ενώ στην πραγματικότητα ο χρόνος των εξαγγελιών σχετιζόταν με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Γιούροστατ για το 2018 τον Απρίλιο αλλά και την ολοκλήρωση της έκθεσης των θεσμών τον ίδιο μήνα. Ίσως λοιπόν εκεί θα έπρεπε να έχουμε δράσει νωρίτερα»

«Ένα δεύτερο στοιχείο αυτοκριτικής αφορά την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους» συνέχισε.
«Και εκεί νομίζω ότι στο σύνολο της η κυβέρνηση δεν επέδειξε την τόλμη που χρειαζόταν για να σπάσει τα παράκεντρα εξουσίας σε όλους τους αρμούς της κρατικής λειτουργίας» συνέχισε.

«Από τα Υπουργεία, και τις τράπεζες ως τις ελεγκτικές αρχές και τη δικαιοσύνη. Και βρήκαμε εμπόδια με συστήματα εξουσίας που στάθηκαν απέναντι στις επιλογές μας αλλά και στις ανάγκες του ελληνικού λαού».

«Το τρίτο σημείο αφορά η μεγάλη μας αδυναμία να επικοινωνούμε τη πολιτική μας και το έργο μας στους πολίτες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ συμπλήρωσε:

«Και το τέταρτο αφορά το στίγμα μας στην περιβαλλοντική πολιτική. Ενώ είμαστε περήφανοι ως προοδευτικοί πολίτες για πολλές πτυχές του κυβερνητικού έργου σε ότι αφορά δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, την κοινωνική μας πολιτική, ωστόσο θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα για το περιβάλλον. Αυτές ήταν πραγματικές αδυναμίες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...