Αρχείο

Μεγάλη φωτιά στη Νέα Μάκρη: Μεγάλη κινητοποίηση, σε ετοιμότητα οι κάτοικοι - Επικεφαλής Πυροσβεστικής: "Είναι καθαρά εμπρησμός" (upd)


Ανανέωση

Μιλώντας στο Open TV και τον Αντώνη Μανιώτη, ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Υποστράτηγος Νίκος Σπάης ανέφερε ότι το διπλό μέτωπο που βρίσκεται σε απόσταση 700 μέτρων το ένα από το άλλο, αλλά και η ώρα κατά την οποία ξέσπασε η πυρκαγιά, δεν αφήνουν άλλο ενδεχόμενο παρά αυτό του εμπρησμού.

Ο πολύπειρος αξιωματικός της Πυροσβεστικής είπε χαρακτηριστικά: «Η πυρκαγιά έχει πάρει σε από κηλίδωση ή από νέα εστία, είναι καθαρά εμπρησμός. Δεν υπήρχε φωτιά ανάμεσα στα δύο μέτωπα».

Ο κάτοικος της περιοχής, Σάββας Τζιλάβης, μιλώντας στο Open TV είπε ότι συγγενείς του, που μένουν κοντά στο μέτωπο, είδαν αυτοκίνητο να κινείται ύποπτα στην περιοχή και σε ώρα που δεν περνάει... ψυχή από τον δασικό δρόμο. Όπως τόνισε οι άνθρωποι που είδαν το «ύποπτο» όχημα, κατέγραψαν τον αριθμό των πινακίδων του και τον παρέδωσαν στις Αρχές.

https://www.youtube.com/watch?v=pqQxmksUUyE

Αρχικό κείμενο

Ώρες αγωνίας περνούν για μία ακόμη φορά οι κάτοικοι στην περιοχή της Νέας Μάκρης, καθώς το βράδυ, περίπου στις 2:17 μετά τα μεσάνυχτα, ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Λιβίσι, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής, ενώ λίγα λεπτά μετά, επεκτάθηκε και δεύτερο μέτωπο, στην περιοχή Αγία Μαρίνα. ««Έχουμε βάσιμες υποψίες για εμπρησμό γιατί ήταν δύο τα μέτωπα που ξεκίνησαν σε απόσταση 500 μέτρων. Το μέτωπο αυτή την ώρα (σ.σ. 6:15 το πρωί) εκτείνεται σε μήκος 1,5 χλμ» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Μαραθώνα.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα 17 οχήματα με 48 πυροσβέστες, ανάμεσά τους και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και στη συνέχεια ενισχύθηκαν, επιχειρώντας συνολικά 98 πυροσβέστες με 35 οχήματα ενώ λίγο μετά τις 6:30 αναμένονται οι πρώτες ρίψεις νερου από αεροπλάνα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα ΟΤΑ.

Δείτε βίντεο:

https://www.youtube.com/embed/-4WVL_UWvHY
https://www.youtube.com/embed/PeIIz5Ho5Hg

Το αρχικό μέτωπο της φωτιάς ήταν κοντά στα τελευταία σπίτια της περιοχής στο Λιβίσι, ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν κατευθύνεται προς τον οικισμό, αλλά παράλληλα με τα σπίτια και τα καμένα του Βουτζά.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοο 4-5 μποφόρ, γεγονός που σε συνδυασμό με την απουσία εναέριων μέσων, προσθέτει επίπεδα δυσκολίας στην κατάσβεση της φωτιάς.

Στον οικισμό πάντως, αλλά και σε άλλες κοντινές περιοχές, όπως ο Νέος Βουτζάς, κτυπούν οι καμπάνες της εκκλησίας και ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους προκειμένου να παρακολουθεί την εξέλιξη του μετώπου, ενώ οι κάτοικοι στα πιο κοντινά σπίτια έχουν ετοιμαστεί, ώστε αν δοθεί εντολή εκκένωσης, να είναι έτοιμοι προς αποχώρηση, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Η Πυροσβεστική καταβάλλει προσπάθειες να κρατήσει το μέτωπο σε ασφαλή απόσταση από τα σπίτια, ωστόσο για λόγους πρόληψης, ενημέρωσε τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα, ώστε αν κριθεί απαραίτητο και πάντα με γνώμονα την ασφάλειά τους, να αποχωρήσουν από τις οικίες τους.

Ωστόσο, κάτοικοι που διέμεναν σε διάσπαρτα σπίτια στην περιοχή, εκτός του κυρίως οικισμού, απομακρύνθηκαν προληπτικά από τις εστίες τους.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για εμπρησμό, ενώ το πρώτο μέτωπο στην περιοχή ξεκίνησε στο Λιβίσι και ακολούθως ξέσπασε ένα δεύτερο μέτωπο στην περιοχή Αγία Μαρίνα.

Με το πρώτο φως της ημέρας έχει δοθεί εντολή να απογειωθούν εναέρια μέσα και να ενταχθούν στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς.
https://twitter.com/skaigr/status/1169445686418522117?ref_src=twsrc%5Etfw

Στο σημείο της επιχείρησης έσπευσε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ενημερώθηκε από τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής, αλλά και στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου για την ακριβή κατάσταση του πύρινου μετώπου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μέτωπο εξελίσσεται σε δασική έκταση και δεν κινδυνεύουν σπίτια. Ωστόσο, υπάρχει σχέδιο προληπτικής εκκένωσης του Λυρείου Ιδρύματος από τις μοναχές, σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές