Βαλκάνια

Μεγάλη ήττα της Δύσης στα Βαλκάνια: Το Κόσοβο χάνει διεθνή στήριξη από δεκάδες χώρες - Δήλωση-"βόμβα" από Σέρβο ιεράρχη

Γίνεται όλο και πιο προφανές ότι, το αμερικανικό σχέδιο για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου αποδείχθηκε αβάσιμο και σχεδόν απέτυχε, τονίζουν Σέρβοι ειδικοί και πολιτικοί.

Αυτό επιβεβαιώνεται επίσης και από πρόσφατα γεγονότα που προκάλεσαν μεγάλη αγανάκτηση στην Πρίστινα, ιδίως μετά την δήλωση του Τσέχου προέδρου Μήλο Ζέμαμ, την παραμονή της επίσκεψής του στη Σερβία, όταν δήλωσε ότι η Πράγα θα σκεφθεί να αποσύρει την αναγνώριση του Κοσόβου.

«Δεν αποκλείω ότι θα συμβεί μια μέρα (ανάκληση της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου). Τελικά, οι εγκληματίες πολέμου δεν πρέπει να κυβερνούν κανένα κράτος στην Ευρώπη», τόνισε ο ίδιος.

Επιπλέον, στις 5 Σεπτεμβρίου, σε συνεδρίαση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας Αλέξανδρος Λουκάσεβιτς δήλωσε ότι ο αριθμός των χωρών που απέσυραν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου αυξάνεται συνεχώς.

«Είναι όλο και πιο εμφανές ότι μια οιονεί κρατική οντότητα στο Κοσσυφοπέδιο έχει αποδειχθεί ότι στερείται πολιτικής ουσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των χωρών που απέσυραν την αναγνώριση της αποκαλούμενης ανεξαρτησίας του Κοσόβου αυξάνεται. Κατά τη διάρκεια αυτής της "ανεξαρτησίας", καμία από τις κυβερνήσεις της οντότητας αυτής δεν ολοκλήρωσε την θητεία της. Η άθλια μοίρα της πρόωρης παραίτησης αξιωματούχων έπληξε το υπουργικό συμβούλιο του «συνασπισμού των όπλων», με επικεφαλής πρώην πολέμαρχους του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου» UCK», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

«Είναι απίθανο οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στις 6 Οκτωβρίου να συμβάλουν στην άνοδο της εξουσίας πιο υπεύθυνων πολιτικών», κατέληξε ο Λουκάσεβιτς.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Αυγούστου, το αφρικανικό κράτος του Τόγκο έγινε η 15η χώρα που απέσυρε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Πριν από αυτό, παρόμοιες ενέργειες αναλήφθηκαν από την Παπούα Νέα Γουινέα, τη Γκάνα, το Μπουρούντι, τη Δημοκρατία του Σουρινάμ, τη Γουινέα-Μπισάου, τη Λιβερία, το Λεσόθο, τη Μαδαγασκάρη, τη Δημοκρατία του Παλάου κ.α, την Ινδία, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ισπανία, τονίζει το άρθρο.

Σύμφωνα με τον Enver Khojai, Αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, στο προσεχές μέλλον, άλλα 10 κράτη ετοιμάζονται να αποσύρουν την αναγνώρισή τους.

Την ίδια στιγμή, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, αν ο αριθμός των χωρών που αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου μειωθεί σε 96 (σήμερα υπάρχουν ήδη λιγότερα από 100), το Κόσοβο δεν θα μπορέσει να ενταχθεί σε κανένα διεθνή οργανισμό.

Εν τω μεταξύ, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το Σεπτέμβριο, η Ουάσιγκτον σκοπεύει να υποβάλει νέα πρωτοβουλία για το Κοσσυφοπέδιο.

«Από τον Σεπτέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν την προώθηση νέων πρωτοβουλιών, από τις οποίες περιμένω η θέση τους να είναι ξεκάθαρη, αλλά φυσικά δεν θα είναι εύκολη για μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλέξανδρος Βούτσιτς. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος τόνισε ότι δεν πιστεύει περισσότερο στον Ν.Τραμπ και τους συμβούλους του ότι μπορούν να πετύχουν κάτι.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι Αμερικανοί είναι απίθανο να προσφέρουν κάτι νέο, πιθανότατα, θα μιλήσουν και πάλι για κάποια μορφή "οριοθέτησης" των εδαφών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Το θέμα αυτό εξετάστηκε στο Βελιγράδι στις 6 Σεπτεμβρίου από τους γερουσιαστές των ΗΠΑ Ρον Τζόνσον και Κρις Μέρφι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον Σέρβο ηγέτη Α. Βούτσιτς. Μετά τη συνάντηση, ο Σέρβος ηγέτης είπε ότι η Σερβία αναμένει την κατάργηση των δασμών για την εισαγωγή αγαθών στο Κοσσυφοπέδιο, θέλοντας να επιτύχει μια συμβιβαστική λύση, λαμβάνοντας υπόψιν την σερβική πλευρά.

«Αυτό θα πρέπει να είναι μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία και τα δύο μέρη θα λαμβάνουν το ίδιο», τόνισε.

Γιατί προσπαθούν οι ΗΠΑ να κλείσουν άρον –άρον το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου;

Η απάντηση είναι προφανής, διότι αυτό θα επιτρέψει στην Ουάσινγκτον να επιταχύνει τη διαδικασία της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της Σερβίας.

Αυτά ακριβώς τόνισαν ανώτατοι ιεράρχες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι προειδοποιούν, ειδικότερα ο Επίσκοπος Zvornichko-Tuzlan, ότι οι ορθόδοξοι λαοί αποτελούν εμπόδιο στην επέκταση της Δύσης προς την Ανατολή.

«Είχαμε σταματήσει τον Ναπολέοντα, τον Χίτλερ και πολλούς άλλους που ήθελαν να καταλάβουν την Ρωσία και ένα παρόμοιο σενάριο ξεδιπλώνεται και τώρα σε αυτό το στάδιο», αναφέρει ο Επίσκοπος.

«Τώρα η ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο είναι τέτοια που επιτρέπει στη Δύση να ενώσει τις δυνάμεις της και να προσπαθήσει για άλλη μια φορά να επιτύχει το στόχο της, που είναι η διεύρυνση προς την Ανατολή και είμαστε στο δρόμο και γι 'αυτό, έχοντας υποφέρει τόσες πολλές φορές», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Σέρβος Επίσκοπος επεσήμανε ότι «ο σερβικός λαός ήταν πάντα κοντά στην Ρωσία, με την πίστη, τον πολιτισμό, την λογοτεχνία  και, πάνω απ 'όλα, με την  ιδιαίτερη στάση απέναντι στη δικαιοσύνη και στη ζωή. Αυτό επιτρέπει πάντα στους Σέρβους να βλέπουν τους Ρώσους ως αδελφούς».

Όλα αυτά όμως προμηνύουν εξελίξεις στα Βαλκάνια όπως έχουμε επισημάνει εδώ και μεγάλο διάστημα, οι οποίες θα συμπαρασύρουν πολλές χώρες της περιοχής, ειδικά λόγω του αυξανόμενου αλβανικού εθνικισμού και του σχεδίου «Μεγάλη Αλβανία».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...