Κόσμος

Κουτί - μυστήριο ανοίγει για πρώτη φορά - Είχε βρεθεί στον τάφο του Τουταγχαμών

Μπορεί η ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών, να έγινε το 1922, όμως ακόμα πολλά αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα αποτελούν μυστήριο...

Η Κοιλάδα των Βασιλιάδων στην Αίγυπτο, εκτείνεται απέναντι από το Λούξορ στη δυτική όχθη του Νείλου και είναι γνωστή καθώς εκεί βρίσκονται οι τάφοι κάποιων από τους διασημότερους Φαραώ.

Καθώς οι αρχαιολόγοι ταξινομούν χιλιάδες εκθέματα, προετοιμάζοντας προγραμματισμένη έκθεση στο Μουσείο του Καΐρου, η ιστορικός Μπέθανι Χιουγκς είχε μία εντυπωσιακή εμπειρία κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της εκπομπής «Οι μεγαλύτεροι θησαυροί της Αιγύπτου» για το Channel 5.

Η γεμάτη μυστήριο περιοχή της Αιγύπτου, η Κοιλάδα των Βασιλιάδων, στη δυτική όχθη του Νείλου, απέναντι από το Λούξορ, είναι γνωστό ότι έχει 63 τάφους, μεταξύ των οποίων και αυτοί διάσημων Φαραώ όπως ο Ραμσής ο ΙΙ, ο Ραμσής ο ΙΙΙ και ο Φαραώ Σέτι.

Ωστόσο, ένας από τους τάφους, ο KV62, που ανήκε στον νεαρό Φαραώ Τουταγχαμών ξεχωρίζει και η ανασκαφή έγινε το 1922 από τον Χάουαρντ Κάρτερ, εκ μέρους του Λόρδου Κάρναρβον.

Ο τάφος ήταν πραγματικός θησαυρός για τον οποίο επιστήμονες και αρχαιολόγοι εργάστηκαν σκληρά για περισσότερο από οχτώ χρόνια, καθώς απομάκρυναν τα αντικείμενα, με μεγάλη προσοχή λόγω της κατάστασης του τάφου και εφαρμόζοντας τη σχολαστική μέθοδο καταγραφής των ευρημάτων, Κάρτερ.

Από  τότε, κάποια αντικείμενα παραμένουν μυστήριο, καθώς πολύ λίγα είναι γνωστά γι’ αυτά ακόμα και σήμερα.

Στο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε τον Αύγουστο, η Χιουγκς αναφέρει:

«Ένα από το αντικείμενα που αρχικά είχε φωτογραφήσει ο Κάρτερ ήταν ένα αινιγματικό κουτί. Αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι αυτός ο θησαυρός δεν ανήκε στον Φαραώ. Γνωρίζουμε ότι ανήκε στη σύζυγο του Τουταγχαμών, έτσι είναι το μοναδικό δικό της αντικείμενο που υπάρχει».

Ενθουσιασμένη από την αρχαιότητα που δεν είχε ανοίξει ποτέ στο παρελθόν, η Μπέθανι ρώτησε τον δόκτωρ Έσσα Ζιντάν αν μπορούσαν να την ανοίξουν.

«Νομίζω ότι μοιάζει με μπαούλο για σεντόνια, μπορούμε να το ανοίξουμε;»

Προς έκπληξη της ιστορικού, εκείνος απάντησε καταφατικά.

«Αυτό το κουτί δεν έχει ξαναβιντεοσκοπηθεί ή ανοίξει και ο καθηγητής μόλις προσφέρθηκε να το ανοίξει για εμάς», λέει ενθουσιασμένη η Χιουγκς.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν λίγο απροσδόκητο, καθώς το αρχαίο κουτί ήταν άδειο.

«Δυστυχώς, το κουτί είναι άδειο. Ωστόσο, μπορείτε να το μυρίσετε, δεν μπορείτε; Μπορείτε να μυρίσετε το ξύλο και τη ρητίνη, είναι άδειο αλλά μπορείτε να μυρίσετε την ιστορία να ξεπηδά από το κουτί» δήλωσε.

«Παραμένει το πιο αξιοσημείωτο αντικείμενο και δελεάζει με τα μυστικά του».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ