Οπλικά συστήματα

«Κλειδώνει» την Α. Μεσόγειο η Μόσχα: Έρχεται πρόταση & στο Λίβανο για τους S-400 - Άγρια σύγκρουση Ρωσίας-Ισραήλ

Μεγάλο και πολύ χοντρό παιχνίδι με τα κοιτάσματα της Μεσογείου, αλλά  και τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής και των μελλοντικών αγωγών αποτελεί η σφοδρή κόντρα Πούτιν και Νετανιάχου για Συρία και Λίβανο.     

Πριν λίγο ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην σύνοδο κορυφής για την Συρία ανέφερε ότι θεωρεί ως απαράδεκτη  την διαίρεση της χώρας αυτής σε ζώνες επιρροής, κτυπώντας καμπάνες για τις προθέσεις του έναντι ΗΠΑ, Ισραήλ.

"Η κατάσταση στο ανατολικό τμήμα του Ευφράτη προκαλεί σύνθετα συναισθήματα για εμάς", δήλωσε ο Πούτιν. " Η μεγάλη ένταση διατηρείται. Κατανοούμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Συριακής Δημοκρατίας για όλους τους γείτονες".

https://twitter.com/eha_news/status/1173631250814439425

Πριν δύο ημέρες, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν του αρέσουν οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου και εάν χρειαστεί η χώρα αυτή θα μπορούσε να προστατευθεί από τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400, θέτοντας ουσιαστικά τελεσίγραφο στον Ισραηλινό ομόλογο του.

«Ο Πούτιν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις πρόσφατες ενέργειες του Ισραήλ στον Λίβανο και τόνισε ωμά  στον Νετανιάχου ότι «απορρίπτει την επιθετικότητα του Τελ Αβιβ εναντίον της κυριαρχίας του Λιβάνου. Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε περαιτέρω ότι αν κάποιος τον εξαπατούσε με οποιονδήποτε τρόπο κατά της Συρίας και του Λιβάνου, δεν θα άφηνε αυτή την προσβολή «αναπάντητη», αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Νετανιάχου προειδοποιήθηκε να μην χτυπήσει σε τέτοιους στόχους στο μέλλον επουδενί.

Με δεδομένες αυτές τις πληροφορίες, Ρώσοι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι πιθανό να τεθεί και το έδαφος του Λιβάνου υπό την προστασία των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας Triumph S-400, τα οποία θα επιτρέψουν τον έλεγχο οποιωνδήποτε ενεργειών από το Ισραήλ, ιδίως από τη στιγμή που πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες επιθέσεις στο έδαφος της Συρίας από τον εναέριο χώρο αυτής της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Λίβανος έθιξε πράγματι το θέμα της σύναψης συμφωνιών με τη Ρωσία για να εξασφαλίσει την ασφάλεια του εναέριου χώρου της χώρας από εξωτερικές απειλές.

Σύμφωνα με άρθρο μας, η αιφνιδιαστική κρίση μεταξύ της Ρωσίας και του Ισραήλ με αφορμή τις πρόσφατες «αποτυχημένες» ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές στο συριακό έδαφος μετατράπηκε όπως φαίνεται, σε ρήξη μεταξύ Πούτιν και Νετανιάχου.

Το όλο σκηνικό προκαλεί πολύ μεγάλο εκνευρισμό στην ισραηλινή πλευρά, ειδικά μετά το άκαρπο ταξίδι-αστραπή του Νετανιάχου στην Μόσχα και την παγερή στάση του Πούτιν την οποία εισέπραξε ως απάντηση στα αιτήματά του.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι ο ισραηλινός στρατός είναι συνεχώς σε επαφή με το ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια ειδικών επιχειρήσεων στη Συρία, έγινε γνωστό ότι στην πραγματικότητα, ισραηλινά μαχητικά  παρεμποδίστηκαν τουλάχιστον τρεις φορές από τις ρωσικές δυνάμεις στην Συρία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ