Κόσμος

Καναδάς: Σάλος με φωτογραφία του Τριντό που βάφτηκε «μαύρος Αλαντίν» σε πάρτι μασκέ

Ένα νέο χτύπημα δέχτηκε ο Τζάστιν Τριντό, στην διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας στον Καναδά.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, είδε δημοσίευμα του περιοδικού Time, να τον δείχνει σε ένα πάρτι μασκέ το 2001 όταν ήταν ακόμη φοιτητής, να έχει το πρόσωπό του βαμμένο με μαύρο μέικ απ και να είναι ντυμένος ως Αλαντίν. Η μεταμφίεσή του αυτή σχολιάστηκε πολύ αρνητικά, με τον ίδιο να ζητά συγνώμη δημόσια.

«Δεν έπρεπε να το είχα κάνει. Είχα μεταμφιεστεί φορώντας ένα κοστούμι του Αλαντίν και βάφτηκα με μακιγιάζ. Είναι κάτι που δεν το θεωρούσα ρατσιστικό τότε, αλλά σήμερα αναγνωρίζω ότι είναι ρατσιστικό και λυπάμαι βαθύτατα. Ζητώ πραγματικά συγγνώμη. Λυπάμαι πολύ», είπε, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησης.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2001 στο ετήσιο δείπνο στο ιδιωτικό σχολείο του Γουέστ Πόιντ Γκρέι, του Βανκούβερ, όπου δίδασκε ο 29χρονος τότε Τριντό. Σε αυτή την ασπρόμαυρη εικόνα, αυτός φαίνεται να χαμογελά, περιτριγυρισμένος από τέσσερις γυναίκες, φορώντας ένα τουρμπάνι και το πρόσωπό και τα χέρια του να είναι βαμμένα με μαύρο χρώμα.


Η επίμαχη φωτογραφία

Η αποκάλυψη της φωτογραφίας, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της 21ης Οκτωβρίου, έπεσε σαν ‘βόμβα’, καθώς ο ήδη αποδυναμωμένος από μια σειρά σκανδάλων αρχηγός των Φιλελευθέρων, παρουσιάζεται ως ένας ένθερμος υποστηρικτής της πολυπολιτισμικότητας. Ο Αντριου Σιρ, ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος, δήλωσε ότι η φωτογραφία του Τριντό ήταν ρατσιστική το 2001 και είναι ρατσιστική και σήμερα.

Ένας επιχειρηματίας από το Βανκούβερ, ο Μάικλ Άνταμσον, μέλος της κοινότητας αυτού του σχολείου του Βανκούβερ, έδωσε τη φωτογραφία στο Time. Ο Άνταμσον δεν είχε παρευρεθεί σε εκείνη την εκδήλωση, αλλά εξήγησε πως τον Ιούλιο πως εντόπισε τη φωτογραφία στο ετήσιο φωτογραφικό λεύκωμα του σχολείου και αποφάσισε να τη δώσει στη δημοσιότητα.

Αρκετά δημόσια πρόσωπα έχουν αναγκαστεί να απολογηθούν τα τελευταία χρόνια για την πρακτική του «blackface», μια ρατσιστική παράδοση του 19ου αιώνα κατά την οποία οι λευκοί ηθοποιοί μακιγιάρονταν σε μαύρους για να χλευάσουν τους Αφροαμερικανούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...