Επιστήμες Υγείας

Καισαρική: Πώς επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου του μωρού

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα βακτήρια του εντέρου ενός νεογέννητου μπορεί να εξαρτώνται από τον τρόπο γέννησής του.

Τα βακτήρια του εντέρου των μωρών που γεννήθηκαν με καισαρική αντανακλούσαν σε μεγάλο βαθμό το βακτηριακό περιβάλλον του νοσοκομείου στο οποίο γεννήθηκαν, αναφέρουν βρετανοί ερευνητές.

Δεν παρατηρήθηκε κάτι ανάλογο στα παιδιά που γεννήθηκαν με κολπικό τοκετό, η εντερική χλωρίδα των οποίων έμοιαζε με αυτή της μητέρας τους.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα για το μικροβίωμα των νεογέννητων μωρών μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Trevor Lawley, ερευνητή στον μη κερδοσκοπικό βρετανικό ερευνητικό οργανισμό γενετική Wellcome Trust Sanger Institute.

«Ανακαλύψαμε ότι ο τρόπος γέννησης είχε μεγάλο αντίκτυπο στα βακτήρια του εντέρου των νεογέννητων μωρών, με μετάδοση βακτηρίων από τη μητέρα στο μωρό κατά τη διάρκεια του κολπικού τοκετού» σημειώνει.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πάντως ότι μετά τη συμπλήρωση του ενός έτους, όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από τον τρόπο γέννησής τους, καταλήγουν να έχουν παρόμοιο μικροβίωμα εντέρου.

Παραμένει επίσης ασαφές εάν οι διαφορές που παρατηρούνται κατά τη γέννηση έχουν πράγματι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Η διαπίστωση αυτή, δεν πρέπει, σύμφωνα με τους ειδικούς να αποθαρρύνει τις γυναίκες να υποβάλλονται σε καισαρική όταν συντρέχουν λόγοι υγείας για την ίδια και το έμβρυο.

«Οι πρώτες εβδομάδες της ζωής του μωρού είναι ένα σημαντικό παράθυρο ανάπτυξης του ανοσοποιητικού του συστήματος, γνωρίζουμε όμως ελάχιστα γι' αυτό», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Δρ Peter Brocklehurst, καθηγητής της Υγείας των Γυναικών στο Πανεπιστήμιο του Birmingham.

«Πρέπει να παρακολουθήσουμε αυτή τη μελέτη, εξετάζοντας αυτά τα μωρά καθώς μεγαλώνουν για να δούμε αν οι πρώιμες διαφορές στο μικροβίωμα του εντέρου τους οδηγούν σε προβλήματα υγείας», πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...