ΗΠΑ

Η JPMorgan δημιουργεί δείκτη που θα μετρά τον αντίκτυπο των tweets του Τραμπ

Και όμως δεν πρόκειται για ανέκδοτο. Η JPMorgan Chase & Co. όντως δημιούργησε τον δείκτη «Volfefe», που παίρνει το όνομά του από την μυστηριώδη, ακατανόητη λέξη «covfefe», που είχε γράψει σε κάποιο tweet του ο Ντόναλντ Τραμπ και την λέξη «volatility», που σημαίνει αστάθεια.

Όπως ίσως καταλάβατε, ο δείκτης αυτός έχει ως στόχο να μετράει τον αντίκτυπο των tweets του Αμερικανού προέδρου, που έχει επανειλημμένα ανακοινώσει μέσω του λογαριασμού του στο Twitter καθοριστικής σημασίας πολιτικές, όπως και έχει αμέτρητες φορές ακυρώσει και ανατρέψει άλλες αποφάσεις, έχει επιχειρήσει ανοίγματα σε ηγέτες άλλων χωρών και αξιωματούχους αμερικανικών θεσμών, αλλά και έχει εξαπολύσει δριμύτατες επιθέσεις εναντίον τους.

Ο δείκτης θα μετράει ειδικότερα τον αντίκτυπο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και η ιδέα για τη δημιουργία του δείκτη ήρθε από το γεγονός ότι ο αριθμός των αναρτήσεων του προέδρου στο Twitter που έχουν πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στις αγορές έχει εκτιναχθεί στα ύψη τον τελευταίο μήνα. Εκείνα που περιλαμβάνουν τις λέξεις «Κίνα», «δισεκατομμύρια», «προϊόντα», «Δημοκρατικοί» και «σπουδαίος-α-ο» (great) πυροδοτούν τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις τιμές, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2016 ο πρόεδρος έχει κατά μέσο όρο δέκα tweets ημερησίως. Εξ αυτών 10.000 έχουν αναρτηθεί μετά την ορκωμοσία του το 2017. Τους τελευταίους μήνες ο ημερήσιος μέσος όρος έχει ανέβει αισθητά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ