Ιστορία

Η απίστευτη ιστορία πίσω από τα παντελόνια τζιν

Το Σύγχρονο Εβραϊκό Μουσείο στο Σαν Φρανσίσκο θα παρουσιάσει για πρώτη φορά πλούσιο αρχειακό υλικό του Levi Strauss στο πλαίσιο της νέας έκθεσης «Levi Strauss: A History of American Style» που διοργανώνει τον επόμενο χρόνο.

Η νέα έκθεση μόδας διερευνά την ιστορία του Levi Strauss, του Βαυαρού Εβραίου εμπόρου υφασμάτων, το φαινόμενο των τζιν και την επιρροή τους στο αμερικανικό στυλ και ταυτότητα με την παρουσίαση περίπου 150 αντικειμένων από το αρχείο της Levi Strauss and Co. που φυλάσσεται στην έδρα της, στο Σαν Φρανσίσκο.

Την έκθεση συνθέτουν vintage είδη ένδυσης και διαφημιστικό υλικό, καθώς και αντικείμενα που σχετίζονται με τη ζωή του Levi Strauss, Εβραίου μετανάστη του οποίου η συνεισφορά στην πόλη και η φιλανθρωπική δράση ήταν θεμελιώδεις στην ανάπτυξη του δήμου του Σαν Φρανσίσκο, εξηγεί το Μουσείο.

Ο «πυρετός του χρυσού» και ο μετανάστης από τη Βαυαρία

Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, στην Αμερική, όσοι έκαναν χειρωνακτικές εργασίες, φορούσαν ρούχα που άντεχαν, τα οποία έμοιαζαν με τζιν. Το 1853 μετανάστευσε στις ΗΠΑ ο Βαυαρός Levi Stauss, ένας φιλόδοξος επιχειρηματίας που εγκαταστάθηκε στην Καλιφόρνια την εποχή που ο πυρετός του χρυσού ήταν στο αποκορύφωμά του.
Ο Levi Strauss ίδρυσε την επιχείρησή του με την επωνυμία Levi Strauss & Co. το 1873 κοντά στο τέλος της εποχής του πυρετού του χρυσού.

https://www.instagram.com/p/BuXRaUfHnP3/?utm_source=ig_web_copy_link

Τότε απέκτησε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ μαζί με τον Jacob Davis για τη διαδικασία της τοποθέτησης μεταλλικών μικρών κουμπιών στα ανδρικά παντελόνια εργασίας για να αυξήσει την ανθεκτικότητά τους που οδήγησε στη γέννηση του τζιν.

https://youtu.be/peVxRStqiy0

Σύντομα, τα παντελόνια έγιναν ανάρπαστα, καθώς ήταν πολύ ανθεκτικά και διότι το εμπόριο του βαμβακιού εξαπλώθηκε στις περισσότερες αμερικανικές πολιτείες.

Ο Davis ήταν εκείνος που σκέφτηκε να να τοποθετήσει τις μεταλλικές κόπιτσες στην άκρη κάθε τσέπης του παντελονιού, ώστε να μην σκίζονται κατά τη διάρκεια της εργασίας. Το τραχύ ένδυμα, έτσι, μπορούσε να πλυθεί παρά πολλές φορές χωρίς να πάθει τίποτα.

Το 1886 ο Strauss τοποθέτησε και την κλασική πλέον δερμάτινη επιγραφή στο πίσω μέρος του παντελονιού, που απεικόνιζε δύο άλογα να τραβούν το παντελόνι προ την αντίθετη κατεύθυνση, ακριβώς για να ενισχύσει την εικόνα της τρομερής ανθεκτικότητας του ρούχου.

https://www.instagram.com/p/BphulpqH14D/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/BphvI-ynHrV/?utm_source=ig_web_copy_link

Επιπλέον, η έκθεση ρίχνει φως στη μυθολογία της αμερικανικής δύσης, που δημιούργησε η εταιρεία στις αρχές του εικοστού αιώνα και τον αντίκτυπό της στην άνοδο της διεθνούς νεανικής κουλτούρας τη δεκαετία του 1960.

https://www.instagram.com/p/BlJkFkbAqbz/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/Bvx1QLlgYwk/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/Bx0ImLOA5Um/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/BysyFIoAu-f/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/BRY1GbSBZkG/?utm_source=ig_web_copy_link

Η έκθεση «Levi Strauss: A History of American Style» θα φιλοξενηθεί στο Σύγχρονο Εβραϊκό Μουσείο στο Σαν Φρανσίσκο από τις 13 Φεβρουαρίου έως τις 9 Αυγούστου του 2020.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...