ΗΠΑ

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο ειδικός σύμβουλος του Τραμπ για το Μεσανατολικό-Είχε αναλάβει το σχέδιο ειρήνευσης της περιοχής


Ο Τζέισον Γκρίνμπλατ παραιτήθηκε από τη θέση του συμβούλου του προέδρου των ΗΠΑ, για το Μεσανατολικό, ενώ είχε καταρτίσει και το ειρηνευτικό σχέδιο για την περιοχή.

Την παραίτησή του από τη θέση του ειδικού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ για το Μεσανατολικό ανακοίνωσε ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, που είχε αναλάβει την κατάρτιση ειρηνευτικού σχεδίου για την περιοχή.

Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει το σχέδιο ειρήνευσης ως «συμφωνία του αιώνα». Ωστόσο, δεν πρόκειται να παρουσιαστεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, που είναι προγραμματισμένες για τις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο Γκρίνμπλατ αναφέρει στην ανακοίνωση παραίτησης ότι ήταν «προνόμιο ζωής» να εργαστεί στον Λευκό Οίκο. Πρώην δικηγόρος του Τραμπ, ο Γκρίμπλατ είχε ενταχθεί στην ομάδα συμβούλων του στις αρχές του 2017, όμως από την αρχή είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να παραμείνει μόνον δύο χρόνια. Πηγές του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι επιθυμεί να επιστρέψει στη σύζυγο και τα έξι παιδιά του που δεν μετακόμισαν μαζί του αλλά έμειναν στο σπίτι της οικογένειας στο Νιου Τζέρσι.

Το έργο του, στο πλευρό του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού και συμβούλου του Τραμπ, ήταν να προτείνει λύσεις για τον τερματισμό μιας σύρραξης δεκαετιών.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γκρίνμπλατ θα παραδώσει μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων του στον βοηθό του Κούσνερ, τον 30χρονο Άβι Μπέρκοβιτς. Ο Μπράιαν Χουκ, ο επικεφαλής της ομάδας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ιράν, θα αναλάβει επίσης καινούριο ρόλο με αυξημένες αρμοδιότητες.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκρίνμπλατ τόνισε ότι είναι ευγνώμων που μετείχε σε μια ομάδα με σκοπό να συντάξει «ένα όραμα για την ειρήνη» το οποίο «έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή εκατομμυρίων Ισραηλινών, Παλαιστινίων και άλλων στην περιοχή».

https://twitter.com/jdgreenblatt45/status/1169638621512654848?ref_src=twsrc%5Etfw

«Πιστός και σπουδαίος φίλος» λέει ο Τραμπ

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ χαρακτήρισε «πιστό και σπουδαίο φίλο και θαυμάσιο δικηγόρο» τον σύμβουλό του. «Η αφοσίωσή του στο Ισραήλ και την αναζήτηση της ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων δεν θα ξεχαστούν», πρόσθεσε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στον Γκρίνμπλατ.

 

Πριν από τις εκλογές του 2016 ο Τζέισον Γκρίνμπλατ ήταν νομικός σύμβουλος του Οργανισμού Τραμπ επί δύο δεκαετίες. Στη συνέχεια, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε όλες τις αποφάσεις του προέδρου που είχαν ως στόχο να ενισχύσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, όπως την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας και της ισραηλινής κυριαρχίας επί των Υψωμάτων του Γκολάν.

Ο Κούσνερ, στη δική του ανακοίνωση, σημείωσε ότι ο συνεργάτης του "έκανε καταπληκτική δουλειά, ως επικεφαλής των προσπαθειών για την ανάπτυξη ενός οικονομικού και πολιτικού οράματος για μια επί μακρόν επιδιωκώμενη ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Το έργο του βοήθησε να αναπτυχθούν οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του, καθώς τον εμπιστεύονται και τον σέβονται όλοι οι ηγέτες σε όλη την περιοχή. Είναι στενός φίλος και συνεργάτης και θα συνεχίσει να φέρνει μια θετική επίδραση στον κόσμο", κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ