ΗΠΑ

ΗΠΑ: «Δεν προβλέπεται κατάσχεση του Adrian Darya» λέει ο Έσπερ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε χθες Πέμπτη ότι δεν έχει πάνω στο γραφείο του κάποιο σχέδιο για την κατάσχεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Adrian Darya 1, το οποίο μετατράπηκε τους τελευταίους μήνες στην αφορμή νέων εντάσεων μεταξύ της Τεχεράνης και δυτικών μεγάλων δυνάμεων.

Το τάνκερ, που είναι φορτωμένο με 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού αργού, φέρεται να έχει απενεργοποιήσει τον αναμεταδότη του στη Μεσόγειο, δυτικά της Συρίας.

Η «ιστορία» του ιρανικού τάνκερ

Το σκάφος, το πρώην Grace 1, είχε συλληφθεί από τις ειδικές δυνάμεις του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού στα ανοικτά του Γιβραλτάρ την 4η Ιουλίου, καθώς υπήρχαν υποψίες πως σκόπευε να μεταφέρει αργό στη Συρία, κατά παραβίαση ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Αφέθηκε να αποπλεύσει τη 15η Αυγούστου, αφού επιδόθηκαν έγγραφες διαβεβαιώσεις από την Τεχεράνη ότι το φορτίο δεν θα παραδιδόταν στη Συρία.

Γενικά «δεν συζητάμε σχεδιασμούς, πάντως αυτή τη στιγμή δεν έχω κανένα σχέδιο που να κάθεται πάνω στο γραφείο μου και να προβλέπει ότι θα κάνουμε κάτι τέτοιο», απάντησε ο Έσπερ σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον έχει εκπονήσει σχέδιο για να καταλάβει το δεξαμενόπλοιο.

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί κάθε κυβέρνηση εναντίον της προσφοράς οποιασδήποτε υποστήριξης στο τάνκερ, τονίζοντας πως θα τη θεωρήσει υποστήριξη προς τρομοκρατική οργάνωση, οι ΗΠΑ προσέθεσαν τους Φρουρούς της Επανάστασης στον κατάλογο με τις «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις» που καταρτίζουν φέτος.

Δεν εξετάζεται στρατιωτική δράση

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η στρατιωτική δράση, δηλαδή μια επιχείρηση για να καταληφθεί το τάνκερ, δεν εξετάζεται εν πολλοίς από την Ουάσινγκτον, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα κλιμάκωνε περαιτέρω την ένταση.

Ο Έσπερ είπε πως τάσσεται υπέρ των προσπαθειών της Γαλλίας και άλλων να πείσουν το Ιράν να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

«Η προσωπική μου άποψη, αλλά δεν χαράσσω εγώ πολιτική γι’ αυτό, είναι πως αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν οι Γάλλοι και άλλοι έπειθαν το Ιράν να έρθει να καθίσει στο τραπέζι να μιλήσουμε, θα ήταν καλό», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοικτό προχθές Τετάρτη το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η Τεχεράνη απορρίπτει τις απευθείας συνομιλίες, με μοναδική εξαίρεση το εντελώς απίθανο σενάριο η Ουάσιγκτον να επανενταχθεί στη συμφωνία.

Οι ΗΠΑ ασκούν ασφυκτική πίεση στο Ιράν με τις κυρώσεις από πέρυσι, όταν η Ουάσινγκτον αποχώρησε από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, τη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ενώ ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, προσπαθούν να περισώσουν το ΚΟΣΔ προσφέροντας στο Ιράν πιστώσεις 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να συνεχίσει να τηρεί τους όρους της συμφωνίας, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αυτή την εβδομάδα και απέκλεισαν εξαιρέσεις από τις κυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...