Εκκλησία

Ζυμώσεις και ανησυχία πριν από την Ιεραρχία για το ουκρανικό-Μητροπολίτες πηγαινοέρχονται στο Φανάρι-Γαλλίας Εμμανουήλ: Σύντομα θα ξεπεραστούν τα προβλήματα

Συνεχίζονται οι διεργασίες αναφορικά με το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα με το βλέμμα στραμμένος στην επικείμενη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας, από όπου οι Φαναριώτες αναμένουν να βγει “λευκός καπνός” για την αναγνώριση της νέας εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας συναντήθηκε χθες με τον επικεφαλής της νέας εκκλησίας Επιφάνιο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα όλα τα προβλήματα της νέας Εκκλησίας θα επιλυθούν, όπως ακριβώς συνέβη και με τις υπόλοιπες Εκκλησίες που έλαβαν Αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του οποίου Επαρχίες αποτελούσαν στο παρελθόν.

Από που πηγάζει αυτή η σιγουριά είναι άξιον απορίας....

 Ο Μητροπολίτης Γαλλίας ανέφερε: «η κάθε Εκκλησία που έλαβε Αυτοκεφαλία από την Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, φέρει τη δική της ιστορία και αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα. Όλες όμως έχουν μνήμη και ορθό εκκλησιολογικό φρόνιμα και δεν ξεχνούν ότι υπήρξαν κομμάτι του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτή η πνευματική σχέση με τη Μητέρα Εκκλησία παραμένει αδιάκοπη και είναι καθαρά αγαπητική εν Χριστώ Ιησού, και όχι σχέση εξάρτησης ή καταπίεσης. Δεν έχει θέση στην Εκκλησία του Χριστού η αδικία και η αχαριστία, και όταν ο Θεός επιτρέπει τέτοιο πειρασμό, πρέπει όλοι οι υπόλοιποι να προσευχόμαστε με θέρμη ώστε να τον προσπερνούμε. Η Εκκλησία της Ουκρανίας βιώνει αυτή την περίοδο δυσκολίες οι οποίες θα καταγραφούν στην εκκλησιαστική ιστορία που θα υπογραμμίσει τους πρωταγωνιστές, όμως σύντομα θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και θα αποτελούν παρελθόν. Να είστε σίγουροι ότι όλες οι αδελφές Εκκλησίες προσεύχονται για την ειρήνη στην Ουκρανία και πράττουν το θέλημα του Χριστού και όχι το συμφέρον των ισχυρών της γης».

 Ο Μητροπολίτης Γαλλίας στη συνέχεια μετέφερε στον Επιφάνιο τις αδελφικές ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Επιφάνιος

Από την πλευρά του σε συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Επιφάνιος σε συνέντευξή του στο Dzerkalo Tyzhnia (Week Mirror) δήλωσε πως “καμία από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν απέκτησε ποτέ ανεξαρτησία χωρίς την υποστήριξη του κράτους. Η Ουκρανική Εκκλησία δεν αποτελεί εξαίρεση”.

«Εξετάζοντας την ιστορία μας, είναι γνωστό ότι όλες οι εκκλησίες που έχουν λάβει αυτοκεφαλία τα τελευταία εκατό χρόνια έχουν επωφεληθεί από τη σημαντική υποστήριξη από το κράτος σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε. "Έτσι η περίπτωσή μας δεν είναι ούτε ειδική ούτε καινούργια. Βασικά, μιλάμε τώρα για μια πολύ μακρά διαδικασία, η οποία μόλις κατέληξε στο λογικό της συμπέρασμα κατά τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου Πόροσενκο. Οι Πρόεδροι της Ουκρανίας Leonid Kravchuk και Leonid Kuchma είχαν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ουκρανία χρειάζεται τη δική της τοπική Εκκλησία. Το 2008, υπό τον Πρόεδρο Γιουσένκο, φάνηκε ότι μια τέτοια Εκκλησία θα ήταν ήδη εγκατεστημένη, αλλά όλα δεν πήγαν τόσο καλά. Το ζήτημα δεν επιλύθηκε. Ο Πιετρ Πόροσενκο αντιμετώπισε αρκετά σοβαρά το ζήτημα αυτό και, έχοντας το δώρο της διπλωματίας και της πειθούς, κατάφερε να οικοδομήσει και να διεξαγάγει αποτελεσματικά συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Και δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου, είναι προφανές ότι είναι σημαντικό για την Ουκρανία να απολαμβάνει πνευματική ασφάλεια ".

"Ο πόλεμος έδειξε στην πραγματικότητα ποιος είναι ποιος στην Ουκρανία, πού η Εκκλησία στην ουσία είναι ουκρανική και πού είναι ουκρανική μόνο κατ΄όνομα. Ως εκ τούτου, τα τελευταία πέντε χρόνια, πολλοί πιστοί ενορίτες έχουν προσχωρήσει στο “Πατριαρχείο Κιέβου” , και τώρα στην αναγνωρισμένη Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Αυτό ήταν μια αναγκαιότητα για μια αντιμαχόμενη χώρα” ανέφερε και επιτέθηκε στην Μόσχα:

“Οι ρωσικές αρχές κατανοούν πολύ καλά τον ρόλο της Εκκλησίας. Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε τι εγγυάται την ασφάλεια του ρωσικού κράτους, ο Πούτιν απάντησε: μια πυρηνική ασπίδα και η Εκκλησία. Αλλά όταν το ουκρανικό κράτος προσπαθεί να αμυνθεί πνευματικά, αυτή η ίδια η Ρωσία λέει ότι το ουκρανικό κράτος παρεμβαίνει στις υποθέσεις της Εκκλησίας. Αλλά τότε τι συμβαίνει στη Ρωσία; Καμία ανεξάρτητη Εκκλησία δεν υπάρχει ως τέτοια. Από δομική άποψη, η Ρωσική Εκκλησία είναι το Υπουργείο Εξωτερικών των Θρησκευμάτων. Όλα μπορούν να γίνουν, συμπεριλαμβανομένων των αποσταθεροποιητικών ενεργειών στο έδαφος της Ουκρανίας μέσω του Πατριαρχείου Μόσχας. Αν το κράτος μας συνέβαλε στην ενοποίηση των Ορθοδόξων της Ουκρανίας, αυτό δεν σημαίνει ότι παρενέβη στα ζητήματα της Εκκλησίας. Αυτά είναι αρκετά διαφορετικά πράγματα: να παρεμβαίνει στα ζητήματα της Εκκλησίας - και να βοηθά στην εξασφάλιση της πνευματικής ασφάλειας της χώρας ", κατέληξε

Στο Φανάρι

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, ο Βαρθολομαίος μέσα σε λίγες μέρες έχει “ευλογήσει” δύο Μητροπολίτες που έχουν προβεί σε παρατυπίες . Τον Μητροπολίτη Λαγκαδά που βρέθηκε στο Κίεβο και συλλειτούργησε με τους μη αναγνωρισμένους και τον Μητροπολίτη Δημητριάδος από του οποίου την Μητρόπολη βρέθηκε αίφνης “Επίσκοπος” στην Ουκρανία ένας Έλληνας Αρχιμανδρίτης.

Σαν να μην έφτανε αυτό, εντύπωση και ανησυχία προκαλεί η συχνότατη επαφή το τελευταίο διάστημα του Οικουμενικού Πατριάρχου με Έλληνες Μητροπολίτες. Όταν αυτή η επαφή έρχεται πριν από την συνεδρίαση της Ιεραρχίας και ενώ το Φανάρι με τις δηλώσεις στήριξης στους Μητροπολίτες Δημητριάδος και Λαγκαδά έχει αποδείξει πως στήνει “στρατόπεδα” ενόψει Ιεραρχίας, πολλοί συνειρμοί μπορούν να δημιουρηθούν!

Μέσα σε λίγες μέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει δει:

-Τον Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομο

-Τον Μητροπολίτη Φωκίδος Θεόκτιστο

-Τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο με κληρικούς από την Μητρόπολη Φθιώτιδος όπου είναι Τοποτηρητής

-τον πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Λαγκαδά και

-τον πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης

*ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σήμερα πέρασε τις πύλες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος. Ως γνωστόν με δική του πρωτοβουλία στην Ζάκυνθο μνημονεύεται χωρίς έγκριση της Ελλαδικής Εκκλησίας ο Επιφάνιος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ