Εθνικά θέματα

Εξοπλιστική ρελάνς από την Ελλάδα: Επανέρχεται το θέμα απόκτησης M2 Bradley

Ενόψει της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, το ΓΕΣ εκμεταλλευόμενο την χρονική συγκυρία επαναφέρει το ζήτημα προμήθειας μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ M2 Bradley για το Πεζικό.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες οι επιτελείς του ΓΕΣ και ειδικότερα της Διεύθυνσης Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού (ΔΑΣΠ) έφεραν ξανά το θέμα στο προσκήνιο. Ειδικότερα, ζητήθηκε από την Αμερικανίδα ANN CATALDO υφυπουργό αμυντικών προμηθειών (Deputy Assistant Secretary of the Army for Defense Exports and Cooperation) των ΗΠΑ να δοθεί απάντηση στην ελληνική πλευρά αναφορικά με την διαθεσιμότητα ΤΟΜΑ M2 Bradley όπως αναφέρει το defencereview.gr.


Μια εικόνα που μακάρι να γίνει πραγματικότητα. Η Αιχμή του δόρατος: ελληνικά Apache με LEO 2 HEL και σε πρώτο πλάνο Μ2.

Η Ελληνική πλευρά ζήτησε τουλάχιστον 100 κομμάτια διαθέσιμα προς τεχνική αξιολόγηση με σκοπό να διατεθούν ως πλεονάζων αμυντικό υλικό του Στρατού των ΗΠΑ (EDA, Excess Defense Articles). H αρχική απάντηση της αμερικανικής πλευράς προ ετών είναι πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα ΤΟΜΑ M2 Bradley. Το προσεχές διάστημα αναμένεται η νέα απάντηση των ΗΠΑ για το εάν υπάρχουν διαθέσιμα ΤΟΜΑ προς αξιολόγηση. Εάν η αμερικανική πλευρά γνωστοποιήσει αρχική διαθεσιμότητα των Bradley άμεσα θα λάβει χώρα μετάβαση στις ΗΠΑ κλιμακίου στελεχών του Τεχνικού και του Πεζικού ώστε να διαπιστωθεί η τεχνική αρτιότητα του υλικού.

Αναφορικά με το κόστος δεν υπάρχει κάποια ασφαλής εκτίμηση. Όμως από το ΓΕΣ οι αρμόδιες πηγές επισημαίνουν πως δεν υπάρχει δυνατότητα για μεγάλο κόστος πλην αυτό της μεταφοράς στην Ελλάδα και ενός συμβολικού τιμήματος για την προμήθεια του πλεονάζοντος υλικού. Με άλλα λόγια ότι έγινε και με τη περίπτωση των OH-58D Kiowa Warrior όπου τα ελικόπτερα ήταν στην κατάσταση «as is where is» αλλά δεν απαιτούσαν υψηλό κόστος πρόσκτησης ή ανακατασκευής. Με μόλις 43 εκατομμύρια ευρώ αποκτήθηκαν 70 ελικόπτερα όλα σε πλόιμη κατάσταση.

Ο αρχικός στόχος του ΓΕΣ είναι να εφοδιαστούν τα Μηχανοκίνητα Τάγματα από τις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες στη Περιοχή Ευθύνης του Δ Σώματος Στρατού ώστε να λυθεί το μείζον ζήτημα συνεργασία και ευκινησίας των Leo 2 HEL και Leo 2 A4 με τα υφιστάμενα ΤΟΜΠ Μ113. Φυσικά αυτό δεν αναιρεί τη περίπτωση για παραπάνω Bradley εάν βρεθούν.

Διακαής πόθος του Πεζικού είναι η ύπαρξη ενός αξιόπιστου ΤΟΜΑ ή και ΤΟΜΠ. Δυστυχώς, όταν υπήρχαν ευκαιρίες απόκτησης μεταχειρισμένου υλικού όπως των Γερμανικών Marder εμείς δεν ενδιαφερθήκαμε. Παράλληλα, δεν πραγματοποιήθηκε κάποιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού υφιστάμενων ΤΟΜΠ όπως των ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΙΙ ενός πραγματικά πολύ καλού ΤΟΜΠ με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Ευχής έργο είναι η περίπτωση των Bradley να ευοδωθεί επιτυχώς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...