ΗΠΑ

Εξαναγκαστική εργασία και εγκλεισμός αστέγων από πάστορες στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ

Οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν τους ηγέτες ενός ιερατείου της Καλιφόρνια, με την κατηγορία της ώθησης αστέγων σε εξαναγκαστική εργασία και της αιχμαλωσίας τους μέσα σε σπίτια.

Στη σύλληψη άνω των 10 ηγετών ενός ιερατείου της Καλιφόρνια προχώρησαν οι εισαγγελικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών την Τρίτη, με την κατηγορία της χρησιμοποίησης άστεγων σε εξαναγκαστική εργασία, για εννέα ώρες την ημέρα κι έξι ημέρες την εβδομάδα, ενώ παράλληλα τους κρατούσαν κλειδωμένους, ανά ομάδες, μέσα σε σπίτια της περιοχής.

Ο πρώην πάστορας των Ιερατείων Imperial Valley, Βίκτορ Γκονζάλεζ, καθώς και άλλοι συνάδελφοί του, συνελήφθησαν στο Σαν Ντιέγκο, κοντά στα νότια σύνορα της Καλιφόρνια με το Μεξικό και το Μπράουνσβιλ του Τέξας. Οι συλληφθέντες είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της συνομωσίας, της ώθησης σε εξαναγκαστική εργασία και της παράνομης αποκόμισης κερδών.

Το κεντρικό Ιερατείο του Σαν Ντιέγκο λειτουργεί περί τις 30 θυγατρικές εκκλησίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, ενώ διαχειρίζεται και πέντε σπίτια στη Νότια Καλιφόρνια, σύμφωνα με την ενημέρωση των αρχών.

Δεκάδες ήταν τα άτομα που έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης, πολλοί από τους οποίους ήταν άστεγοι και σε νεαρή ηλικία, ενώ είχαν δεχτεί να μείνουν σε σπίτια μαζί με άλλους, λαμβάνοντας την υπόσχεση για φαγητό και στέγη, μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Αντί αυτού, το ιερατείο που τιμολογούσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες σαν «αποκατάσταση ατόμων που είναι εξαρτημένα από τα ναρκωτικά», τα κρατούσε κλειδωμένα μέσα στα σπίτια, αποσπούσε τα προσωπικά τους αντικείμενα και τα αναγνωριστικά έγγραφα και, σε πολλές περιπτώσεις, τα απειλούσε πως δεν θα έβλεπαν ξανά τα παιδιά τους, αν επιχειρούσαν να διαφύγουν.

"Το κατηγορητήριο, που συντάχθηκε στις 23 Αυγούστου, παραπέμπει σε μια φοβερή κατάχρηση εξουσίας από αξιωματούχους των εκκλησιών που κακοποιούσαν ευάλωτους άστεγους με υποσχέσεις για φαγητό και στέγη", δήλωσε ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Μπρούερ σε συνέντευξη Τύπου. "Αυτά τα θύματα ήταν αιχμάλωτα, τους είχαν αποσπάσει όλες τους τις οικονομίες, δεν είχαν την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους".

Σύμφωνα με τις αρχές, μια διαβητική γυναίκα που αρνήθηκε να ακολουθήσει τη φαρμακευτική της αγωγή, κατάφερε να ξεφύγει και να ζητήσει βοήθεια.

Όλα τα θύματα της συγκεκριμένης ιστορίας που έχουν εντοπιστεί, έχουν απελευθερωθεί και διαθέτουν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ