Κόσμος

"Εμφύλιος" στο AKP: Κύμα παραιτήσεων δείχνει αυξανόμενη διαφωνία στο κυβερνών κόμμα της Τουρκίας - Έρχεται το τέλος του Ερντογάν;

Οι συγκρούσεις και οι ελλείψεις ομοψυχίας στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας αναδύονται γρήγορα, καθώς τα μέλη έχουν απογοητευτεί από την κατεύθυνση του κόμματος, ανέφεραν πολλές έγκυρες πηγές στο διεθνές πρακτορείο Reuters.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει «σφίξει στα χέρια του το τουρκικό κράτος τα τελευταία χρόνια», κερδίζοντας τεράστιες εξουσίες μέσω ενός  νέου προεδρικού συστήματος το οποίο εγκαινιάστηκε μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2018. Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Αλί Μπαμπατζάν, ετοιμάζουν νέα κόμματα κατά του Ερντογάν.

Πάνω από 800.000 μέλη παραιτήθηκαν από το AKP το περασμένο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σε κρατικό ιστότοπο.

Οι παραιτήσεις αποτελούν ένδειξη της απογοήτευσης που αισθάνονται χιλιάδες Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι θεωρούν το κόμμα αυτό ως το πλέον αυταρχικό, σύμφωνα και με πρώην Τούρκους αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters.

«Σχεδόν καθημερινά οι συνάδελφοι που είχαν κάποτε σημαντικούς ρόλους στο κόμμα επιλέγουν τώρα ένα νέο μονοπάτι», δήλωσε ένας παραιτημένος πρώην Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος που αρνήθηκε να δώσει το όνομα του.

«Κάποτε υπήρξαμε ένα συμβαλλόμενο μέρος συμμετέχοντας σε πολλές διαβουλεύσεις, αλλά τώρα δεν υπάρχει ίχνος αυτών που γνωρίζαμε», είπε, ενώ συνεχίζοντας τόνισε: «Πολλοί φίλοι θέλουν να κάνουν μια νέα εκκίνηση στο κόμμα του Μπαμπατζάν ή του Νταβούτογλου.

Ο Cuma İçten, υποστηρικτής του Νταβούτογλου, και πρώην σημαίνων στέλεχος στο ΑΚΡ, δήλωσε ότι το κόμμα του Ερντογάν απευθυνόμενο  σε εκείνους που έφυγαν, τους χαρακτηρίζει ως προδότες. «Η κυβέρνηση έχει δηλώσει όλους όσους δεν είναι μέλη του δικού της κόμματος, ως προδότες και έχει περιθωριοποιήσει όλους όσους δεν την υποστηρίζουν», δήλωσε ο İçten σε ανάρτηση στο Facebook.

Ο Ερντογάν θα μείνει μόνος του από τις παραιτήσεις, λέει ο İçten, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι υποφέρουν από το θάνατο των πρώην μελών και όχι από τη διαφωνία μεταξύ των κομμάτων.

Το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία βασίζεται στον συνασπισμό με το ακροδεξιό κόμμα (MHP) για την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ ο Ερντογάν θέλει πάνω από το 50% των ψήφων για να διατηρήσει την προεδρία στις επόμενες εκλογές.

Αυτά θα τα δούμε το 2023, αν και ορισμένοι ειδικοί δήλωσαν ότι υπάρχει ήδη μια μεγάλη μετατόπιση ψηφοφόρων από το ΑΚΡ προς άλλα κόμματα, ενώ έχουμε και απομάκρυνση μεγάλου αριθμού μελών βουλευτών του ΑΚΡ σε νέα κόμματα, καθώς εκτιμάται ότι όλα αυτά θα κρίνουν τις  επόμενες εκλογές πριν αυτές γίνουν.

Ακόμη και μια σχετικά μικρή μείωση της στήριξης θα μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστική. Το κυβερνών κόμμα υπέστη σοβαρό πλήγμα φέτος στις τοπικές εκλογές, χάνοντας πέντε από τις μεγαλύτερες επαρχίες της χώρας στην αντιπολίτευση.

«Η δημοτικότητα του Ερντογάν τα τελευταία επτά χρόνια είναι γενικά σε πτωτική τάση και είναι τεχνητά ενισχυμένη από έκτακτα γεγονότα, σε σημείο που να μοιάζει σαν να μην έχει γυρισμό», δήλωσε ο Gareth Jenkins ειδικός του Ινστιτούτου για την Ασφάλεια και την Αναπτυξιακή Πολιτική της Στοκχόλμης στο Reuters.

Η ουσία όλων αυτών, μετά την μαζική φυγή Τούρκων από την χώρα τους, η οποία έχει μετατραπεί σε μια απέραντη φυλακή, είναι ότι πολύ σύντομα το στυγνό δικτατορικό καθεστώς  του Ερντογάν, θα πέσει κάνοντας όμως πολύ μεγάλο πάταγο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...