Πολιτική

Εμπρησμός «μυρίζει» στη Νέα Μάκρη: Επτά πυρκαγιές σε εννέα μέρες

Για μια δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπισαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην πυρκαγιά που ξέσπασε στη Νέα Μάκρη έκανε λόγο χθες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς

Ενδείξεις εμπρησμού έβλεπαν χθες όλοι οι αρμόδιοι φορείς στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε… δύο διαφορετικά σημεία, σχεδόν ταυτόχρονα, στη Νέα Μάκρη, προκαλώντας τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., των Δήμων Πεντέλης και Μαραθώνα, αλλά και του Στρατού. Η χθεσινή πυρκαγιά ήταν η… έβδομη μέσα σε εννιά μέρες, γεγονός που προβληματίζει τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η πρώτη φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 2:17 στην περιοχή Λιβίσι, στην τοποθεσία του Αγίου Εφραίμ, με τους κατοίκους να καλούν έντρομοι την Πυροσβεστική. Μετά από 10 λεπτά ξέσπασε ακόμη μία φωτιά σε δασική έκταση σε απόσταση περίπου 700 μέτρων (σ.σ.: στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας) από το αρχικό σημείο. Η πρώτη κινητοποίηση ήταν μεγάλη καθώς στο σημείο έσπευσαν 48 πυροσβέστες με 17 οχήματα, ενώ άρχισαν να χτυπούν τις καμπάνες στις εκκλησίες σε μια προσπάθεια να κινητοποιηθεί ο κόσμος. Άστυνομικοί απομάκρυναν έγκαιρα όλους τους κατοίκους από τα σπίτια τους.

Λίγο μετά τις έξι το πρωί οι δυνάμεις ενισχύθηκαν με 98 πυροσβέστες και 35 οχήματα, ενώ σημαντική θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή και η επέμβαση των εναέριων μέσων. Με το πρώτο φως της ημέρας πέταξαν πέντε ελικόπτερα και αεροπλάνα, ενώ στο ένα ανέβηκε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, σε μια προσπάθεια να συντονίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις πτήσεις αλλά και τις ρίψεις. Μετά από περίπου 6 ώρες και αύξηση των εναέριων μέσων σε 11 αλλά και των πυροσβεστών σε 138, η φωτιά περιορίστηκε και οριοθετήθηκε. Σημαντική ήταν και η παρουσία των επτά πεζοπόρων ομάδων της Πυροσβεστικής. Προανάκριση για το συμβάν ξεκίνησε χθες η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Για μια δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπισαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην πυρκαγιά που ξέσπασε στη Νέα Μάκρη έκανε λόγο χθες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο και ανέφερε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε στις 2:17 τα ξημερώματα, ενώ μετά από δέκα λεπτά υπήρξε και δεύτερο μέτωπο κοντά στην Αγία Μαρίνα. «Ηταν μία δύσκολη κατάσταση. Απομακρύνθηκαν προληπτικά κάποιοι άνθρωποι από τα σπίτια. Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έφτασαν άμεσα στο σημείο όπου ξεκίνησε το πύρινο μέτωπο», σημείωσε. Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε με νόημα πως ήταν η έβδομη πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα σε εννέα ημέρες στην περιοχή.

«Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά, οι εστίες αλλά και κάποιες ύποπτες κινήσεις που έχουν παρατηρήσει οι κάτοικοι το τελευταίο διάστημα μάς κάνει να εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να ευθύνεται ανθρώπινο χέρι», ανέφερε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Οπως σημείωσε, ο μηχανισμός της περιφέρειας έσπευσε άμεσα στο σημείο των επιχειρήσεων και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Δήμο Μαραθώνα και με το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας «καταφέραμε να εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε το πύρινο μέτωπο». «Περιφέρεια Αττικής και Κεντρική Διοίκηση θα διαμορφώνουμε από κοινού το πλαίσιο θωράκισης, προστασίας και ασφάλειας της ζωής των κατοίκων της Αττικής», επισήμανε ο κ. Πατούλης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ