Κοινωνία

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: Τα προσφυγόπουλα δεν μπορούν να πάνε σχολείο

Εκτός σχολικών τάξεων βρίσκονται τα προσφυγόπουλα που μένουν τα κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών (ΚΥΤ), καταγγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Σύμφωνα με το ΕΣΠ, τα παιδιά δεν μπορούν να ξεκινήσουν τις απογευματινές τάξεις στις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), καθώς χρειάζεται η έκδοση υπουργικής απόφασης, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί.

Στην πράξη, δυνατότητα να γραφτούν στο σχολείο είχαν μόνο τα προσφυγόπουλα που μένουν σε διαμερίσματα και δομές φιλοξενίας εντός του αστικού ιστού.

Παράλληλα, ένα άλλο πρόβλημα αφορά στην απόκτηση ΑΜΚΑ από τα προσφυγόπουλα που θα πάνε πρώτη φορά σχολείο. Ο ΑΜΚΑ θα τους επιτρέψει να εμβολιαστούν, να αποκτήσουν ατομικό δελτίο μαθητή και να εγγραφούν. Ωστόσο στην πράξη, η διαδικασία έχει παγώσει.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες εκφράζει την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις και την ελπίδα ότι η πολιτεία θα δράσει τάχιστα για να αντιμετωπιστούν. Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το διεθνές και το εθνικό δίκαιο, η πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για όλα τα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα, ανεξάρτητα από το καθεστώς παραμονής τους, καθώς και ότι η εκπαίδευση αποτελεί βασικό θεσμό ένταξης των προσφυγόπουλων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...