Πολιτική

Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής «Κατσώνεια 2019» στη Σκιάθο

Με ένα τριήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων, με την επωνυμία «Κατσώνεια 2019», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Σκιάθου, με το Πολεμικό Ναυτικό (και πιο συγκεκριμένα τη Διοίκηση Υποβρυχίων), την Περιφέρεια Θεσσαλίας/ΠΕ Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, και το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παραδόσεως Σκιάθου, τιμήθηκε η μνήμη της 76 ης επετείου από τη βύθιση του υποβρυχίου «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» («Υ-1»).

Προηγήθηκαν χρονικώς, τα εγκαίνια της εκθέσεως «Τα καΐκια που πληγώναμε», στο Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παραδόσεως Σκιάθου, μια έκθεση που μετακινείται συνεχώς σε όλη την Ελλάδα ενσωματώνοντας μαρτυρίες, εμπειρίες συμμετοχής και ευαισθητοποιώντας για ένα ζήτημα τόσο σημαντικό, όπως η διάσωση του ναυτικού μας πολιτισμού ιδιαίτερα δεν η διάσωση των παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών.

Η βασική εκδήλωση όμως πραγματοποιήθηκε την επομένη, της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ανήμερα της επετείου της βυθίσεως του «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, με την εκδήλωση “Κατσώνης: 76 χρόνια μετά, ανάδυση από τα βάθη της μνήμης», που διοργάνωσε ο Δήμος Σκιάθου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα της εκδηλώσεως, που τιμά μια σημαντική στιγμή της ελληνικής ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νεότερη ιστορία της Σκιάθου. Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Υποναύαρχος Μηχανικός (και Σκιαθίτης στην καταγωγή) Γεώργιος Μπαμπλένης ΠΝ, Διευθυντής της Διευθύνσεως Εξοπλισμών (ΔΕΞ) του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχηγό ΓΕΝ, αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης υπογραμμίζοντας εκτός των άλλων «πέρασαν 76 χρόνια από την ημέρα που ο Κατσώνης και το πλήρωμά του, πιστοί στο καθήκον τους καταδύθηκαν για τελευταία φορά στο Αιγαίο για να μείνουν για πάντα εκεί».

Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε ο νέος Διοικητής της Διοικήσεως Υποβρυχίων Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Κοντογιαννάκος, ο πρώτος κυβερνήτης παραλαβής του υπερσύγχρονου υποβρυχίου μας «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», Type-214AIP, ο οποίος αναφέρθηκε στη δύσκολη καθημερινότητα του πληρώματος ενός υποβρυχίου, για να τον διαδεχθεί στο βήμα ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Ραδίτσας Π.Ν.

Στη συνέχεια η Μπήλιω Τσουκαλά, δημοσιογράφος, κόρη του διασωθέντος Υπάρχου του «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» τότε Υποπλοιάρχου Ηλία Π. Τσουκαλά, η οποία αναφέρθηκε με συγκίνηση στον πατέρα της, ο οποίος έγραψε την ιστορία της βυθίσεως του υποβρυχίου του στο πολύ γνωστό βιβλίο του «Υποβρύχιον Υ1 – Λάμπρος Κατσώνης», μια συγκλονιστική μαρτυρία, «κατάθεση ψυχής» θα μπορούσε να την ονομάσει κανείς, την οποία, «ο πατέρας μου κατέγραψε για να μην ξεχαστεί η θυσία των συμπολεμιστών του», όπως χαρακτηριστικώς τόνισε η ομιλητής.

Ακολούθησε η προβολή ενός βίντεο με θέμα τη συμβολή των Σκιαθιτών στη διάσωση των ναυαγών του υποβρυχίου, και το οδοιπορικό των τριών διασωθέντων μελών του πληρώματος του «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» από τη Σκιάθο μέχρι και το Πήλιο, ένα ειδικό αφιέρωμα για το Δήμο Σκιάθου, διάρκειας 30 λεπτών, από την ομάδα “Team Faos”, που προβλήθηκε για μια και μοναδική φορά, συγκίνησε ιδιαιτέρως τους παρευρισκόμενους που είχαν κατακλύσει την αίθουσα και η οποία έχει αναλάβει την παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Υ1 Στη σιωπή του βυθού», που θα προβληθεί από την ΕΡΤ το 2020.

Την επόμενη, τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε δοξολογία με εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Υποναύαρχο Μπαμπλένη και ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των πεσόντων του υποβρυχίου «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» με την κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια οι επίσημοι μετέβησαν στο βόρειο τμήμα της Σκιάθου και έριξαν δάφνινο στεφάνι στη θάλασσα διά χειρών του Δημάρχου και του Ναυάρχου, αναβιώνοντας μετά από 37 χρόνια ένα έθιμο που είχαν καθιερώσει οι Σκιαθίτες να πηγαίνουν εκεί με καΐκι.

Το ΠΝ εκπροσωπήθηκε επίσης με το εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο «ΩΚΕΑΝΟΣ» (κυβερνήτης Πλωτάρχης Γιώργος Απιδιανάκης ΠΝ), που έπλευσε ως το νησί για να τιμήσει το υποβρύχιο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», τον Ήρωα κυβερνήτη του Αντιπλοίαρχο Βασίλη Λάσκο και το επίσης ηρωικό πλήρωμά του, καθώς και το νησί της Σκιάθου!

Πηγή: lawandorder.gr (Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ