Πολιτική

Εικόνα διάλυσης στο ΕΣΥ του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν δημοσίευαν ούτε ισολογισμούς! – Μαύρες τρύπες 150 εκατ. ευρώ

Νοσεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπως αποδεικνύεται από αναλυτικά στοιχεία που συγκέντρωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και παρουσίασε κατά τη χθεσινή, πρώτη της, συνέντευξη Τύπου.

Υποστελέχωση, σοβαρές οικονομικές εκκρεμότητες, επισφαλείς εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία, απουσία ισολογισμών και μια Πρωτοβάθμια Υγεία που «ναυαγεί» είναι ορισμένες μόνο από τις παθογένειες που διαπίστωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης, έχοντας στα χέρια τους αναλυτικά νούμερα τα οποία ζήτησαν από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες, αποδόμησαν την ωραιοποιημένη εικόνα του ΕΣΥ όπως την παρουσίαζε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου. Ετσι, ενώ οι κ.κ. Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης επαναλάμβαναν διαρκώς ότι τα νοσοκομεία ενισχύθηκαν με 10.000 υπαλλήλους, τα στοιχεία δείχνουν έλλειψη προσωπικού. Συγκεκριμένα, από το 2015 έως το 2019 αποχώρησαν 8.577 υπάλληλοι και καλύφθηκαν μόνο οι 7.205 θέσεις. Επομένως, μένουν 1.372 θέσεις που δεν αναπληρώθηκαν.

«Το μόνο που πέτυχαν ήταν να αυξήσουν τη δαπάνη για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, αντί να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό. Είχαμε 65% αύξηση της δαπάνης επικουρικού προσωπικού από το 2015», ανέφερε ο κ. Κικίλιας. Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, από τις 1.618 θέσεις ιατρών ΕΣΥ που προκηρύχθηκαν το 2018, σήμερα έχουν ολοκληρωθεί μόνο οι 354, δηλαδή το 22%.

Τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες σε σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία στο υπουργείο Υγείας επιβεβαιώνουν πλήρως τις διαρκείς καταγγελίες των εργαζομένων. Τέσσερα στα δέκα νοσηλευτικά ιδρύματα δήλωσαν πως δεν είναι εφικτή η κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών. Ενα στα δύο δεν διαθέτει σύστημα διαλογής στα ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) και τρία στα τέσσερα δεν έχουν σύστημα καταγραφής του χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ, με αποτέλεσμα τα τμήματα επειγόντων να «μπουκώνουν» από κόσμο και χωρίς να εξυπηρετούνται τα πιο βαριά περιστατικά.

Παράλληλα, ένα στα δύο νοσοκομεία δεν έχει σε λειτουργία Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς, γι’ αυτό και επικρατεί η εικόνα πεταμένων χάρτινων φακέλων στους διαδρόμους και τα κλιμακοστάσια των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Μεταξύ άλλων, ένα στα δύο νοσοκομεία αναφέρει ότι υπάρχει βιοϊατρικός εξοπλισμός εκτός λειτουργίας.

Ανεξέλεγκτα είναι και τα οικονομικά στοιχεία των Δημόσιων Μονάδων Υγείας, όπως διαπιστώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το 2018, 85 από τα 118 δεν δημοσίευσαν ισολογισμό και δέκα από τα 85 δεν δημοσίευσαν ισολογισμό ούτε το 2017. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της κακοδιαχείρισης, της έλλειψης προγραμματισμού και ανεπαρκούς ελέγχου και σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που μας έχουν δώσει τα νοσοκομεία, έχουν προκύψει εκκρεμότητες ύψους 130 – 150 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι υπό διερεύνηση», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Χάος με ΤΟΜΥ, ανασφάλιστους

Τη μεγάλη «τρύπα» που δημιουργείται από την παντελή απουσία χρηματοδότησης για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, επεσήμανε ο Βασίλης Κικίλιας. Η δαπάνη για την περίθαλψη των ανασφάλιστων ανέρχεται σε 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως αλλά, όπως είχε παραδεχθεί και ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δεν υπάρχει η αντίστοιχη χρηματοδότηση.

Το ίδιο… προβληματική είναι και η δεύτερη μεγάλη «μεταρρύθμιση» στην Υγεία της προηγούμενης ηγεσίας, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Μόλις 127 ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) λειτουργούν σήμερα ενώ ο σχεδιασμός ήταν για 239 στα τέλη του 2017. Από τις λειτουργούσες ΤΟΜΥ, ωφελούνται μόλις 370.000 πολίτες, μόλις το 52% συγκριτικά με τον αριθμό που υπολόγιζαν οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης.
Οπως επεσήμανε ο κ. Κικίλιας, παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στις ΤΟΜΥ ανά περιφέρεια, με τη Μακεδονία και την Κρήτη να έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό, την ώρα που άλλες περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, π.χ. τα νησιά του Αιγαίου, έχουν μικρή κάλυψη (21%).

Εντονη ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος, όπως αναφέρει, θεωρεί ως «απύθμενο θράσος ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που πριν από λίγα χρόνια είχε οδηγήσει σε εγκατάλειψη και πλήρη αποδιοργάνωση και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ιδιαίτερα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να μας εγκαλεί για καμένη γη».

Εικόνα διάλυσης

• 4 στα 10 νοσοκομεία δηλώνουν πως δεν έχουν ασφαλείς εφημερίες
• 1 στα 2 νοσοκομεία δεν διαθέτει σύστημα διαλογής στα ΤΕΠ
• 3 στα 4 νοσοκομεία δεν έχουν σύστημα καταγραφής στα ΤΕΠ
• 1 στα 2 νοσοκομεία δεν έχει σε λειτουργία Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς
• 9 στα 10 νοσοκομεία κρίνουν ανεπαρκή τη στελέχωση των κλινικών του χειρουργικού τομέα και την στελέχωση των κλινικών του διαγνωστικού και εργαστηριακού τομέα
• 1 στα 2 νοσοκομεία αναφέρει ότι υπάρχει βιοϊατρικός εξοπλισμός εκτός λειτουργίας
• 370.000 πολίτες ωφελούνται από τη λειτουργία των ΤΟΜΥ (Τοπικών Μονάδων Υγείας), σε σχέση με τον υπολογιζόμενο αριθμό των 703.000
• 70 λιγότερα ασθενοφόρα σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν κυκλοφορούν καθημερινά
• 8.577 υπάλληλοι του ΕΣΥ αποχώρησαν τα έτη 2015 – 2019
• 7.205 προσελήφθησαν για την ίδια περίοδο

Πηγή: eleftherostypos.gr (Μαρία-Νλικη Γεωργαντά)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ