Αρχείο

Διπλωματική κρίση Τουρκίας-Λιβάνου - Βηρυττός κατά Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: "Κρατική τρομοκρατία και βία" - Οργή από την Άγκυρα

Διπλωματική κρίση ξέσπασε μεταξύ Τουρκίας και Λιβάνου με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου του Λιβάνου για την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν στην εν λόγω περιοχή.

Η Άγκυρα φαίνεται πως βρίσκει συνεχώς νεόυς εχθρούς στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, σε μια περίοδο που οι συνεχώς κλιμακούμενες κινήσεις της δίνουν το "σήμα" για "θερμό" μέλλον στα ενεργά και ημιενεργά μέτωπα.

Την οργή της εξέφρασε η Άγκυρα σχετικά με τις άκρως επικριτικές αναφορές του Προέδρου του Λιβάνου Michel Naim Aoun για τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Συγκεκριμένα ο Αουν με αφορμή την 100η επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Λιβάνου κατηγόρησε την Οθωμανική αυτοκρατορία «για κρατική τρομοκρατία» στα εδάφη της περιοχής τότε.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο Αούν έγραψε μεταξύ άλλων:

«Όλες οι προσπάθειες για απελευθέρωση από του Οθωμανούς αντιμετωπίστηκαν με βία, δολοφονίες και κατευθυνόμενες θρησκευτικές διαμάχες.

Η κρατική τρομοκρατία από τους Οθωμανούς εναντίων των Λιβανέζων, ειδικά κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θύματα, συμπεριλαμβανομένου λοιμού, στρατολόγησης και υποχρεωτικής εργασίας».

Ο ίδιος τόνισε πως, "με το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, την ήττα των οθωμανικών και τη γαλλική επιρροή ξεκίνησε μια νέα εποχή στην ιστορία μας. Το 1920 είχαμε το μεγάλο Λίβανο και κερδίσαμε την ανεξαρτησία", δήλωσε.

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα και απέρριψε ως «αβάσιμα και προκατειλημμένα» του σχόλια του Προέδρου του Λιβάνου. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι τα σχόλια του Aoun είναι δυστυχή και ανεύθυνα και δεν ανταποκρίνονταν στο επίπεδο φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

"Στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεν υπήρχε ‘’κρατική τρομοκρατία’’. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς, υπήρχε μακροχρόνια σταθερότητα στη Μέση Ανατολή κατά την οθωμανική εποχή, περίοδος όπου οι άνθρωποι από διαφορετικές θρησκείες και γλώσσες ζούσαν μαζί με ειρήνη και αμοιβαία ανοχή", πρόσθεσε ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ