Κοινωνία

Διοικητικοί δικαστές: Όχι στην κατάργηση των Επιτροπών Ασύλου

Την αντίθεσή τους σε μία ενδεχόμενη κατάργηση των Επιτροπών Ασύλου εκφράζουν οι διοικητικοί δικαστές.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι η λειτουργία των επιτροπών δευτέρου βαθμού έχει αποδειχθεί επιτυχής, ενώ η όποια απευθείας μεταφορά αυτών των υποθέσεων στα υποστελεχωμένα Διοικητικά Δικαστήρια θα δημιουργήσει μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Αναλυτικά, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Με αφορμή την εξαγγελία της κυβέρνησης για την κατάργησή του δεύτερου βαθμού εκδίκασης από τις Επιτροπές της Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών των υποθέσεων ασύλου με σκοπό την επιτάχυνση, όπως λέγεται, της διοικητικής διαδικασίας, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

1. Οι καθυστερήσεις που επισημαίνονται δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, αλλά παρατηρούνται σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες. Η λειτουργία των επιτροπών δευτέρου βαθμού έχει αποδειχθεί επιτυχής. Άλλωστε, σκοπός του συστήματος χορήγησης ασύλου πρέπει να είναι η προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.

2. Η συρρίκνωση των δικαιωμάτων των προσφύγων αντίκειται σε διατάξεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς και στη νομολογία που απαιτούν οπωσδήποτε την εξέταση των υποθέσεων αυτών τόσο στο νομικό, όσο και στο ουσιαστικό επίπεδο.

Η δε τυχόν σχεδιαζόμενη μεταφορά των υποθέσεων αυτών απευθείας στα Διοικητικά Δικαστήρια θα επιδεινώσει την κατάσταση, καθόσον αυτά, με τη σημερινή τους στελέχωση σε δικαστές και υπαλλήλους θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα με δυσμενείς επιπτώσεις στην ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της συνολικής λειτουργίας τους 3.

Η όποια σχετική συζήτηση οφείλει να λάβει υπόψη τις ανωτέρω πραγματικότητες και να μην επιδιώκεται η συγκάλυψη των αδυναμιών εφαρμογής του ισχύοντος συστήματος, με κατάργηση των δικαιωμάτων των προσφύγων. Η Ένωσή μας είναι έτοιμη να συμβάλλει με θετικές προτάσεις στην βελτίωση του συστήματος και αναμένουμε την πρόσκληση σε διάλογο από τους συναρμόδιους Υπουργούς.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...