Πολιτική

Διοικητικοί Δικαστές: Δυσαρέσκεια για την υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων

Την δυσαρέσκεια της για την υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και την υποχρεωτική ηλεκτρονική διενέργεια των επιδόσεων στη διοικητική δίκη εκφράζει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωση τους θα έπρεπε τουλάχιστον να καθιερωθεί διαζευκτική ευχέρεια χρήσης της ηλεκτρονικής καθώς σε διαφορετική περίπτωση δημιουργούνται προβλήματα σε πολίτες «που δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών ή δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές, αλλά και ενόψει πιθανότητας κινδύνων διαρροής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των διαδίκων ή τρίτων και αφετέρου λόγω των σοβαρών υλικοτεχνικών ελλείψεων που παρουσιάζουν οι γραμματείες των Διοικητικών Δικαστηρίων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

​«Με το άρθρο 70 του υπό διαβούλευση πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επιχειρείται για μία ακόμη φορά η εισαγωγή κατά τρόπο αποσπασματικό σοβαρών τροποποιήσεων στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και διαδικαστικών εγγράφων από 1/1/2021, επιδόσεις αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα από την ίδια ημερομηνία, υποχρεωτική υποβολή του διοικητικού φακέλου κλπ.).

Η διοικητική δικονομία δεν μπορεί να μεταβάλλεται διαρκώς με επιμέρους ρυθμίσεις σε άσχετα νομοθετήματα, ασύνδετες μεταξύ τους. Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, περαιτέρω, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της διότι δεν κλήθηκε να εκθέσει τη γνώμη της σχετικά με το περιεχόμενο των προτεινόμενων ρυθμίσεων πριν τη θέση τους σε δημόσια διαβούλευση. Επί της ουσίας έχουμε αντιρρήσεις όσον αφορά τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων και της ηλεκτρονικής διενέργειας των επιδόσεων αφενός λόγω των δυσχερειών που αντικειμενικά θα προκληθούν σε κατηγορίες πολιτών που δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών ή δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές, αλλά και ενόψει πιθανότητας κινδύνων διαρροής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των διαδίκων ή τρίτων και αφετέρου λόγω των σοβαρών υλικοτεχνικών ελλείψεων που παρουσιάζουν οι γραμματείες των Διοικητικών Δικαστηρίων. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι τουλάχιστον θα έπρεπε να καθιερωθεί διαζευκτική ευχέρεια χρήσης της ηλεκτρονικής ή της έντυπης μορφής».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ