Υγεία

Δεύτερος θάνατος στις ΗΠΑ από πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Ακόμα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στις ΗΠΑ από μια σοβαρή, ανεξήγητη πνευμονοπάθεια, η οποία αναπτύσσεται σε άτομα που καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα. Άγνωστη παραμένει η αιτία της νόσου. Πάνω από 215 τα κρούσματα.

Ακόμα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στις ΗΠΑ από μια σοβαρή, ανεξήγητη πνευμονοπάθεια, η οποία ενδέχεται να σχετίζεται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Πρόκειται για έναν ενήλικα ο οποίος πέθανε τον Ιούλιο. Όπως ανακοίνωσε η Υγειονομική Αρχή του Όρεγκον, ο άνθρωπος αυτός είχε αναφέρει πως ήταν χρήστης ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ωστόσο το υγρό που είχε χρησιμοποιήσει πριν νοσήσει, περιείχε κάνναβη.

Είναι ο δεύτερος χρήστης ηλεκτρονικών τσιγάρων που πεθαίνει στις ΗΠΑ από την ανεξήγητη πνευμονοπάθεια, τα κρούσματα της οποίας αυξάνονται διαρκώς. Ο πρώτος πέθανε στο Ιλινόι και ο θάνατός του ανακοινώθηκε στα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, μέχρι και τις 27 Αυγούστου 2019 είχαν καταγραφεί 215 κρούσματα σοβαρής πνευμονοπάθειας σε ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα. Υπό διερεύνηση εξ άλλου βρίσκονταν αρκετά άλλα.

Οι ασθενείς προέρχονται από 25 αμερικανικές πολιτείες. Όλοι τους εκδήλωσαν σοβαρή πνευμονοπάθεια από τα τέλη Ιουνίου έως και τα τέλη Αυγούστου. Οι επιστήμονες όμως λένε πως ακόμα δεν γνωρίζουν που οφείλεται η ασθένειά τους.

Επιπλέον, πολλά κρούσματα (αλλά όχι όλα) παρουσιάστηκαν σε ανθρώπους που χρησιμοποίησαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να καπνίσουν αυτοσχέδια υγρά. Σε πολλές περιπτώσεις, τα υγρά αυτά περιείχαν και κάνναβη.

Άγνωστη ακόμα η αιτία
«Δεν ξέρουμε ακόμα την ακριβή αιτία των περιστατικών αυτών», δήλωσε η Dr Ann Thomas, από τον Τομέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου υγείας του Όρεγκον. «Μπορεί να φταίει κάποια μολυσματική ουσία ή συστατικό των υγρών ή κάτι άλλο, όπως οι ίδιες οι συσκευές».

Τα CDC, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) και τα πολιτειακά υπουργεία Υγείας ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται για να καταγράψουν και να αναλύσουν όλα τα προϊόντα που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Έως στιγμής, η FDA έχει συγκεντρώσει περίπου 80 δείγματα. Τα δείγματα αυτά αντιπροσωπεύουν διαφορετικά είδη ηλεκτρονικών τσιγάρων και υγρών. Μερικά από αυτά δεν φέρουν επαρκείς πληροφορίες για το τι ακριβώς περιέχουν.

Μέχρι τώρα, δεν φαίνεται να υπάρχει ένα συγκεκριμένο προϊόν που να σχετίζεται με όλα τα κρούσματα. Και παρότι πολλοί χρήστες είχαν ατμίσει με υγρά που περιείχαν κάνναβη, πολλοί άλλοι δεν είχαν κάνει χρήση τέτοιων υγρών.

Η ανεξήγητη πνευμονοπάθεια
Όπως αναμεταδίδει ο βρετανικός Independent, οι περισσότεροι από τους ασθενείς στις ΗΠΑ είναι έφηβοι λίγο πριν την ενηλικίωση και νεαροί ενήλικες. Στα νοσοκομεία μεταφέρονται με σοβαρή δύσπνοια και πόνο στο στήθος. Τα συμπτώματα αυτά συχνά συνοδεύονται από έμετο, πυρετό και κόπωση που διαρκούν αρκετές ημέρες.

Μερικοί από αυτούς κατέληξαν να νοσηλευτούν επί εβδομάδες στην εντατική, ακόμα και διασωληνωμένοι.

Την αντιμετώπισή τους δυσκολεύει το γεγονός ότι συχνά δεν γνωρίζουν ποιες ακριβώς ουσίες εισέπνευσαν.

Η ανεξήγητη πνευμονοπάθεια που τους ταλαιπωρεί, φέρνει στο επίκεντρο της δημοσιότητας κάτι που έως τώρα έμενε στο παρασκήνιο: τα ίδια τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως συσκευές. Και αυτό διότι με αυτά ο κόσμος μπορεί να καταναλώνει νικοτίνη ή μαριχουάνα με εντελώς διαφορετικό τρόπο και σε εντελώς διαφορετικές συγκεντρώσεις απ' ό,τι κατά το παρελθόν, λένε οι ειδικοί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ