Διατροφή

Δες τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν παραλείπεις τον πρωινό σου καφέ

Νομίζεις ότι τα συμπτώματα στέρησης είναι στο κεφάλι σου;

Αν συνηθίζεις να ξεκινάς τη μέρα σου με μια ζεστή κούπα καφέ, θα έχεις παρατηρήσει ότι δεν είσαι ο εαυτός σου αν για κάποιο λόγο δεν πάρεις τη «δόση» σου.

Οι διάφορες αντιδράσεις που προκαλεί αυτή η στέρηση δεν είναι ιδέα σου αλλά πέρα για πέρα πραγματικές, σύμφωνα με τον Μάικλ Κούχαρ, καθηγητή νευροφαρμακολογίας στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Έμορι.

Όπως επισημαίνει ο ειδικός, ο καφές, χάρη στην καφεΐνη που περιέχει, παρέχει τόνωση και ενισχύει τα επίπεδα εγρήγορσης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ένα αίσθημα ευφορίας. Έτσι, αν ο οργανισμός έχει συνηθίσει την επίδρασή του και ξαφνικά τον στερηθεί παρατηρείται πτώση στα επίπεδα ενέργειας, νευρικότητα και κακή διάθεση.

Η αποχή από την κατανάλωση καφέ δεν αποκλείεται επίσης να προκαλέσει πονοκέφαλο ή και πτώση της πίεσης. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, η στέρηση καφεΐνης προκαλεί σε ορισμένους ανθρώπους συμπτώματα όμοια με αυτά της γρίπης, όπως ναυτία, εμετό και μυϊκούς πόνους.

«Αυτό που συμβαίνει ουσιαστικά είναι ότι ο οργανισμός περνά από στερητικό σύνδρομο» εξηγεί ο Κούχαρ. Αν και η καφεΐνη δεν οδηγεί σε σοβαρή εξάρτηση, ο οργανισμός τη συνηθίζει όταν η κατανάλωση είναι συστηματική κι έτσι «μαθαίνει» να την αναζητά.

Αν για κάποιο λόγο προσπαθείς να «απεξαρτηθείς» από τον καφέ –για παράδειγμα επειδή δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς τα βράδια ή επειδή έχεις προβλήματα με το στομάχι σου– ο ειδικός συνιστά να το κάνεις σταδιακά, μειώνοντας σιγά σιγά τις ποσότητες μέχρι να τον κόψεις εντελώς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...