Σκοπιανό

Γαλλικό, βουλγάρικο ή ελληνικό «βέτο» στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ;

Δρόμος μετ’ εμποδίων για τα Σκόπια φαίνεται να είναι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος. Τι επισημαίνει ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος μιλώντας στο Sputnik.

Στη δίνη μιας μεγάλης διαφωνίας βρίσκονται τα Σκόπια και η Σόφια. Αιτία της έντασης είναι η επίσημη Ιστορία κάθε χώρας, καθώς η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη για εκατέρωθεν οικειοποίηση ιστορικών προσώπων και γεγονότων.

Η Βουλγαρία απειλεί τη "Βόρεια Μακεδονία" με βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, για να μην τεθεί ζήτημα βέτο, θα πρέπει να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα με τα Σκόπια, μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Πρόκειται για την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων καθώς και τις επιγραφές μνημείων, μουσείων αλλά και τα ονόματα των ιστορικών προσώπων.

Ένα βασικό σημείο διαφωνίας είναι η καταγωγή του Γκότσε Ντέλτσεφ, εθνικού ήρωα και για τις δύο πλευρές. Από την πλευρά τους, οι Βούλγαροι διαφωνούν με τους γείτονές τους, επικαλούμενοι δήλωση του Σκοπιανού προέδρου, Στέβο Πενταρόφσκι, με την οποία φέρεται να παραδέχτηκε τη βουλγαρική καταγωγή τού εθνικού ήρωα της χώρας του.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Άγγελος Συρίγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνει στο Sputnik ότι η διαφωνία των δύο γειτόνων δεν επικεντρώνεται απλά σε αυτό το θέμα:

«Δεν πρόκειται απλά για ένα - δύο ζητήματα. Διαφωνούν σε όλα. Οι Σκοπιανοί υποστηρίζουν για παράδειγμα ότι ο Σαμουήλ ήταν δικός τους αυτοκράτορας. Και οι Βούλγαροι αναφέρουν μεταξύ άλλων ειρωνικά ότι αν ο Σαμουήλ ήταν Σλαβομακεδόνας και όχι Βούλγαρος τότε αυτό είναι το πιο καλά κρυμμένο μυστικό της ιστορίας».

Την ίδια στιγμή, εκτιμά ότι η Βουλγαρία δεν θα βάλει βέτο, αλλά είναι άλλες οι χώρες που ενδέχεται να μην ανάψουν το «πράσινο φως».

«Εκτιμώ ότι δεν θα το κάνει. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα το κάνουν άλλοι πριν από τους Βούλγαρους. Η Γαλλία και η Ολλανδία θα μπορούσαν να βάλουν βέτο. Και αυτό γιατί θεωρούν ότι η ένταξη της Αλβανίας είναι αλληλένδετη με την ένταξη της γειτονικής χώρας. Ειδικά η Γαλλία αντιτίθεται, καθότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα με την εγκληματικότητα στην Αλβανία. Μεταξύ αυτών, τα προβλήματα με τη διακίνηση των ναρκωτικών».

Παράλληλα, εξηγεί ότι το ζήτημα που τίθεται δεν είναι το βέτο καθεαυτό, αλλά η απειλή του.

«Υπενθυμίζουμε ότι στο προηγούμενο συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης η Γαλλία και η Ολλανδία είχαν αντιδράσει. Φαίνεται ότι δεν είναι και ιδιαίτερα υπέρ της επιταχύνσεως των ενταξιακών διαδικασιών. Θα δούμε την εξέλιξη του θέματος τους επόμενους μήνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν μπαίνει τυπικό βέτο. Για παράδειγμα, κάποιο κράτος μπορεί να πει ότι δεν δέχεται να γίνουν με τον συγκεκριμένο τρόπο οι διαδικασίες. Τότε τα υπόλοιπα κράτη δεν μπαίνουν στη διαδικασία να ψηφίσουν επί του θέματος όταν υπάρχουν διαφωνίες και ειδικά όταν δεν υπάρχει ομοφωνία των άλλων κρατών. Άρα, πρόκειται για την απειλή του βέτο που θα καθυστερήσει τα πράγματα».

Ο Άγγελος Συρίγος σχολιάζει και το ενδεχόμενο ενός ελληνικού βέτο:

«Δεν εκτιμώ ότι θα τεθεί βέτο από την πλευρά μας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Για να ασκήσεις πίεση πρέπει πρώτα να ξεκινήσει μια διαδικασία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir ότι «δεν απεμπολούμε το δικαίωμα του "βέτο" κατά τη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζοντας ότι:

«Θα αγωνιστούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να αμβλύνουμε τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας και για να θωρακίσουμε τη χώρα έναντι των κινδύνων που εγκυμονεί».

sputniknews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...