Αρχείο

"Βόμβα" αμερικανικού ΜΜΕ: "Η Τουρκία μπορεί να κλέψει πυρηνικά όπλα από το Ιντσιρλίκ" - Απειλή για Ελλάδα-Κύπρο λένε Αμερικανοί ειδικοί

Ικανούς για τα πάντα στην κυριολεξία έχουν τους Τούρκους οι Αμερικανοί, ειδικά μετά τις αιφνιδιαστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα, περί αναγκαιότητας απόκτησης πυρηνικών όπλων από την χώρα του.

Αμερικανοί ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να συμβεί αυτό, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης κλοπής πυρηνικών βομβών από την νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, σύμφωνα με το National Interest.

Ουσιαστικά όμως παραδέχονται στην συνέχεια ότι κάτι "βρωμάει" στις σχέσεις Πακιστάν -Τουρκίας στο θέμα πυρηνικά και αυτό είναι ίσως το πιο εφικτό σενάριο.

Ο Joseph Cirincione, πρόεδρος του fund Ploughshares, δήλωσε στο NI και στον Matthew Petti, ότι η απειλή είναι πραγματική, αλλά όχι επικείμενη. «Αν η Τουρκία ήθελε να αποκτήσει μια πυρηνική βόμβα, θα μπορούσε. Κανονικά θα απαιτούνταν δεκαετίες. Δεν είναι κάτι που θα συμβεί εν μία νυκτί», τόνισε ο ίδιος.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ επεσήμανε ότι η Τουρκία συμφώνησε να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα υπογράφοντας τη συνθήκη μη διάδοσης.

Ο Soner Çağaptay, διευθυντής του προγράμματος για την Τουρκία στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον, που ασχολείται με την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή, δήλωσε ότι τα σχόλια του Ερντογάν προήλθαν από την αντίληψή του ότι, η μονοπωλική παγκόσμια τάξη που έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ καταρρέει και έτσι η Τουρκία μπορεί να γίνει πιο επιθετική στη γειτονιά της (Ελλάδα-Κύπρος).

«Η Τουρκία έχει επίσης επιδείξει μεγάλη επιθετικότητα στο να πιέζει την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους στην Ανατολική Μεσόγειο, και νομίζω ότι αυτό αποτελεί επίσης μέρος της πολιτικής του Ερντογάν, να στέλνει δηλαδή συνεχώς μηνύματα στην Αθήνα», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος επίσης διεγείρει την ακροδεξιά εκλογική του βάση.

«Τα πυρηνικά όπλα είναι ο ιδανικός τρόπος για να ενισχύσει το εγώ της Τουρκίας, γιατί να θυμούνται οι Τούρκοι ότι είναι εγγόνια μιας αυτοκρατορίας», δήλωσε.

Οι διεθνείς εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι ο φόβος για ένα πυρηνικό Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Τουρκία να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, ενώ οι ίδιοι ειδικοί επισημαίνουν ότι, η Τουρκία έχει την πιο ανεπτυγμένη βιομηχανική βάση, πιο εκπαιδευμένο προσωπικό και ισχυρό δυναμικό μηχανικών για αυτή την αποστολή.

Η Τουρκία έχει δύο πιθανές λύσεις για τα πυρηνικά: Είτε να αγοράσει καύσιμα ή ακόμα και όπλα από το Πακιστάν, στενό σύμμαχο, Είτε να κλέψει μία βόμβα υδρογόνου Β-61 από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νοτιοανατολική Τουρκία.

«Θα μπορούσατε να φανταστείτε την Τουρκία να επιτίθεται σε μια βάση των ΗΠΑ, αυτό είναι ένα ακραίο σενάριο, διότι φυσικά δεν θα έμενε αναπάντητο.Έτσι, υπάρχει ένας τεράστιος αποτρεπτικός παράγοντας για να το κάνει», δήλωσε ο Cirincione.

Υπενθυμίζει δε ο ίδιος ότι κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή να διακόψουν την ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτούσε το Ιντσιρλίκ και να σφραγίσουν από τη βάση από έξω.

«Δεν θα ήταν μια τετριμμένη στρατιωτική επιχείρηση, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα μπορούσαν να εισέλθουν στην βάση και να πάρουν τις βόμβες», δήλωσε ο Cirincione.

«Είναι ένα τρελό μέρος για να κρατήσουμε πυρηνικά όπλα. Ποτέ δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τις βόμβες που αποθηκεύσαμε στην Τουρκία, αλλά ο Ερντογάν θα μπορούσε», κατέληξε ο ίδιος.

Σύμφωνα με άρθρο μας, αναφέραμε και βγήκαμε αληθινοί, ότι έχουμε ήδη καταιγιστικές εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις δηλώσεις Ερντογάν οι οποίες έπεσαν ως «κεραυνός εν αιθρία» και αφορούν την προσπάθεια απόκτησης πυρηνικών όπλων, με την ανεπιβεβαίωτη προς το παρόν, «παρουσία» Τούρκων μηχανικών στην διαδικασία κατασκευής και πρόσφατης δοκιμής πακιστανικού πυραύλου με πυρηνική γόμωση, η οποία πιστοποιεί ότι κάτι πολύ σοβαρό «ψήνεται» στην γειτονική χώρα.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος της γνωστής τουρκικής εφημερίδας Star Gazetesi ERSOY DEDE, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter καθώς και ο λογαριασμός Derin AnaIiz, ανέφεραν ότι «Τούρκοι μηχανικοί παρακολούθησαν από κοντά την κατασκευή και δοκιμή πακιστανικών συμβατικών και πυρηνικών πυραύλων 500 κιλών με εμβέλεια 750 χλμ».

Εφόσον έχουμε επιβεβαίωση αυτής της πολύ σοβαρής για την Ελλάδα πληροφορίας, τότε οι δηλώσεις του Ερντογάν αποκτούν σαφέστατα νόημα για την μεγάλη προσπάθεια του να αποκτήσει πυρηνικές κεφαλές πιθανότατα αναφέρουν αμυντικοί αναλυτές για τους βαλλιστικούς πυραύλους Bora-2 που κατασκευάζει η τουρκική αμυντική βιομηχανία, οι οποίοι αποτελούν το «μακρύ χέρι» της Άγκυρας στην Α.Μεσόγειο.

Μια «πυρηνική» Τουρκία αποτελεί σαφώς μεγάλο εμπόδιο για Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτο και λοιπές χώρες, αλλά κυρίως για τις ΗΠΑ, ενώ επιβεβαιώνει και τα νέο-οθωμανικά σχέδια για κυριαρχία στα εδάφη της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας, στοχεύοντας στην υλοποίηση των μεγαλοϊδεατικών σχεδίων του νυν προέδρου Ρ.Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ