Επιστήμη

Βραζιλιάνικο πείραμα μπορεί να έχει δημιουργήσει τυχαία γενετικά τροποποιημένο κουνούπι-"τέρας"!

Ένα πείραμα για τη σκόπιμη απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών στη Βραζιλία φαίνεται να έχει αποτύχει παταγωδώς και μπορεί μάλιστα να έχει οδηγήσει ακόμη και σε «σούπερ-κουνούπια» σύμφωνα με μια έρευνα του Yale που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Κατά τη διάρκεια ενός πειράματος 27 μηνών με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κίτρινου πυρετού, του δάγκειου, του Zika και άλλων ασθενειών που προκαλούνται από κουνούπια, περίπου 450.000 αρσενικά κουνούπια "OX513A" τροποποιημένα από τη βιοτεχνολογική εταιρεία Oxitec του Ηνωμένου Βασιλείου απελευθερώθηκαν το 2013. Οι δημιουργοί κουνουπιών παράγουν μη βιώσιμους απογόνους, ενώ η Oxitec δήλωσε ότι οι τεχνητές τροποποιήσεις δεν το κατέστησαν στον πληθυσμό των τοπικών εντόμων.

Λάθος!!!

Ενώ το πείραμα είχε αρχικά αποδειχθεί επιτυχές μειώνοντας δραματικά τους πληθυσμούς κουνουπιών στη Βραζιλιάνικη πόλη Jacobina κατά 85%, τα κουνούπια τελικά προσαρμόστηκαν!!

"Ο ισχυρισμός ήταν ότι τα γονίδια από το στέλεχος απελευθέρωσης δεν θα έρθουν στο γενικό πληθυσμό επειδή οι απόγονοι θα πεθάνουν", δήλωσε ο καθηγητής της οικολογίας και της εξελικτικής βιολογίας Jeffrey Powell. "Αυτό προφανώς δεν ήταν αυτό που συνέβη."

Επιπλέον, τα γονίδια OX513A μεταβιβάστηκαν σε απογόνους που μπόρεσαν να αναπαραχθούν ούτως ή άλλως.

Σύντομα ο αριθμός από τα κουνούπια επέστρεψε στα επίπεδα προ-απελευθέρωσης, ενώ τα θηλυκά επέλεξαν να αποφύγουν το ζευγάρωμα με τα ασθενέστερα, γενετικά τροποποιημένα κουνούπια ταυτόχρονα σε ένα φαινόμενο γνωστό ως "διάκριση ζευγαρώματος" σύμφωνα με τον Πάουελ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μερικά από τα κουνούπια έχουν πιθανώς «υβριδική σφριγηλότητα», καταλήγοντας σε «έναν πιο ισχυρό πληθυσμό από τον πληθυσμό πριν από την απελευθέρωση» που μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό στα εντομοκτόνα.

Η Oxitec δήλωσε ότι η μελέτη του Yale «βρέθηκε ότι περιέχει πολλές ψευδείς, κερδοσκοπικές και αβάσιμες δηλώσεις και δηλώσεις σχετικά με την τεχνολογία των κουνουπιών της Oxitec».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Deutsche Welle, η αποτυχία του πειράματος της Oxitec έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων και των περιβαλλοντολόγων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ