Υγεία

Αυτό είναι το φυτό που θεραπεύει τον διαβήτη τύπου 2

Εκχύλισμα από τα φύλλα του Ginkgo biloba (Γκίνγκο Μπιλόμπα) μπορεί να προσφέρει θεραπευτικά οφέλη στη μάχη για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι που δημοσιεύεται στο Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy.

«Σε διαβητικούς αρουραίους το Ginkgo biloba είχε πολύ καλή επίδραση στα β-κύτταρα του Langerhans, τα κύτταρα του παγκρέατος που ευθύνονται για την έκκριση ινσουλίνης, προκαλώντας αποκατάσταση όμοια με αυτή που βλέπουμε σε υγιή τρωκτικά», εξηγεί ο Helal Fouad Hetta, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πεπτικών Παθήσεων του πανεπιστημίου.

«Εκχυλίσματα από το πανάρχαιο αυτό φυτό που καλλιεργείται ως καλλωπιστικό σε πάρκα και κήπους και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες», προσθέτει.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ο διαβήτη τύπου 2 προκλήθηκε στους αρουραίους μέσω εντατικής διατροφής με πολλά λιπαρά για οκτώ συνεχείς εβδομάδες και με ενδοπεριτοναϊκή ένεση μιας μόνο χαμηλής δόσης στρεπτοζοτοκίνης.

Τα 40 τρωκτικά με τυχαία επιλογή χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: μη διαβητικά (ομάδα ελέγχου) και τρεις ομάδες διαβητικών αρουραίων. Η μια διαβητική ομάδα είχε ρόλο ομάδας ελέγχου και οι άλλες δύο πήραν από του στόματος νερό με εκχύλισμα από φύλλα Ginkgo biloba και μαγνητισμένο νερό για τέσσερις εβδομάδες.

«Τα β-κύτταρα των διαβητικών αρουραίων μειώθηκαν και η έκκριση ινσουλίνης περιορίστηκε. Μετά την προσθήκη Ginkgo biloba και μαγνητισμένου νερού στη δίαιτά τους, η μάζα των παγκρεατικών β-κυττάρων και η ποσότητα ινσουλίνης αυξήθηκε σημαντικά, σχεδόν σε φυσιολογικά επίπεδα, ιδιαίτερα στην ομάδα που έλαβε θεραπεία με Ginkgo biloba», εξηγεί ο Δρ. Hetta.

Επίσης, τόσο το Ginkgo biloba όσο και το μαγνητισμένο νερό βελτίωσαν την αντιοξειδωτική κατάσταση και μείωσαν το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2 με τη ρύθμιση δύο αντιοξειδωτικών ενζύμων, της γλουταθειόνης και του υπεροξειδίου της δισμουτάσης 2 στον παγκρεατικό ιστό, σύμφωνα με τον ερευνητή.

Σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζει όμως τα στοιχεία προκαταρκτικά και πιστεύει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα για τα οφέλη του Ginkgo biloba στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ