Επιστήμες Υγείας

Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο εγκεφαλικό επεισόδιο

Υπάρχει ένας τύπος εγκεφαλικών επεισοδίων που είναι εξαιρετικά επικίνδυνος επειδή εκδηλώνεται χωρίς συμπτώματα, αλλά όχι και χωρίς κινδύνους σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί «σιωπηλό» (ασυμπτωματικό) εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από χειρουργείο αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο για εκδήλωση άνοιας ή νέων εγκεφαλικών επεισοδίων συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν έπαθαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα διεθνής επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Lancet και ανοίγει δρόμους για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων για εκατομμύρια ασθενείς.

«Αν και γνωρίζουμε πως τα εγκεφαλικά επεισόδια επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία, εξακολουθεί να εκπλήσσει το ότι δημιούργησαν αυτό το τοξικό περιβάλλον διπλασιάζοντας τον κίνδυνο. Αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κάτι τόσο μικρό θα μπορούσε να έχει μία τόσο σημαντική επίδραση», εξήγησε ο Δρ. Marko Mrkobrada, εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Ένα ασυμπτωματικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί καθώς δεν υπάρχουν ορατά συμπτώματα και δεν επηρεάζει τους μύες ή τις κινητικές ικανότητες. Ωστόσο παρουσιάζεται πέντε φορές πιο συχνά από τα εγκεφαλικά επεισόδια και μπορεί να είναι κατά πολύ πιο θανατηφόρο.

«Εξετάζοντας ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργείο και έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, τα ποσοστά θνησιμότητάς τους είναι περίπου 30%. Αναγνωρίσαμε το γεγονός ότι οι τραυματισμοί που παρατηρούμε στον εγκέφαλο είχαν αληθινές και μετρήσιμες συνέπειες», δήλωσε ο Δρ. Mrkobrada.

H έρευνα παρακολούθησε 1.114 ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών που υποβλήθηκαν σε προαιρετική χειρουργική επέμβαση, η οποία δεν ήταν καρδιολογικού χαρακτήρα, και υποβλήθηκαν σε Μαγνητική Τομογραφία εγκεφάλου (MRI) μετά την επέμβαση.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τους ασθενείς για ένα χρόνο μετά το χειρουργείο για να αξιολογήσει τις γνωστικές τους ικανότητες. Παρατηρήθηκε πως όσοι είχαν υποστεί ένα σιωπηλό εγκεφαλικό σε εκείνο το χρονικό διάστημα είχαν διπλάσιο κίνδυνο να βιώσουν γνωστική εξασθένηση περιεγχειρητικό ντελίριο (αιφνίδια αλλαγή της νοητικής λειτουργίας με ταχεία εμφάνιση εναλλαγών στη συνείδηση, την προσοχή και την αντίληψη) και ένα ισχυρότερο εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο εντός του χρόνου παρακολούθησης συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Αν κάποιος υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο γοφό και δεν μπορεί να κουνήσει το γοφό ή το πόδι του λόγω ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, δεν θα παραπονεθεί για αυτό, υποθέτοντας πως οφείλεται στο χειρουργείο. Ή αν παρουσιάσουν προβλήματα στην ομιλία, ίσως υποθέσουν πως είναι κάτι παροδικό που προκαλείται από τη φαρμακευτική αγωγή και θα περάσει».

«Αυτό που βρήκαμε είναι πως υπάρχουν αυτά τα σιωπηλά εγκεφαλικά επεισόδια. Είναι όμως πράγματι ασυμπτωματικά; Πριν και μετά το χειρουργείο υπάρχει μία περίοδος στρες τόσο σωματικού όσο και συναισθηματικού. Υπάρχουν αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, θρόμβοι, φλεγμονές και διάφοροι καρδιακοί ρυθμοί. Πιθανότατα πρόκειται για ένα συνδυασμό όλων αυτών των πραγμάτων τα οποία το πυροδοτούν. Οι αναισθητικές και χειρουργικές τεχνικές έχουν βελτιωθεί σημαντικά και χειρουργούμε όλο και γηραιότερους ανθρώπους. Τα χειρουργεία γίνονται όλο και πιο ασφαλή, αλλά εξακολουθεί να στρεσάρει ολόκληρο το σύστημα», εξηγεί ο Δρ. Mrkobrada.

Σε επόμενο στάδιο ο Δρ. Mrkobrada και η ομάδα του θα εξετάσουν τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων σκοπεύοντας να εντοπίσει πιθανούς βιοδείκτες εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης