Κόσμος

Ασφυκτικός αστυνομιός κλοιός στο Παρίσι: Στους δρόμους ξανά τα "Κίτρινα Γιλέκα" για οικονομία & κλίμα - Χάος, δακρυγόνα και προσαγωγές

Εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και μέλη του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι το πρωί του Σαββάτου, υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία, για να διαδηλώσουν κατά της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό και την κλιματική αλλαγή.

Η γαλλικές αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν από νωρίς σε προσαγωγές ατόμων, ενώ ήδη υπήρξαν και συμπλοκές με δακρυγόνα. Πηγές ασφαλείας εκφράζουν φόβους για εκ νέου κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και της βίας που έλαβε χώρα τους προηγούμενους μήνες.

Οι γαλλικές αρχές είναι σήμερα σε επιφυλακή καθώς γίνονται και πορείες για το κλίμα, αλλά και κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν. Εως το μεσημέρι η αστυνομία είχε ήδη κάνει 90 προσαγωγές στο Παρίσι, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ.

Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών, που κατευθυνόταν προς τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπου μαγαζιά υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές κατά τη διάρκεια προηγούμενων διαδηλώσεων.

«Μας αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες» είπε η Μπριζίτ, ακτιβίστρια για το κλίμα. Μεταξύ των συνθημάτων που ακούγονταν ήταν: «Ο δρόμος, είναι δικός μας».

https://twitter.com/BFMTV/status/1175352800525672448?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1175352800525672448&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fparisi-dromoys-kitrina-gileka-dakrygona-prosagoges

7.500 αστυνομικοί στους δρόμους του Παρισιού

Στο Παρίσι έχουν βγει 7.500 αστυνομικοί στους δρόμους, όπως και τεθωρακισμένα οχήματα. Αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε συνοικίες στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας όπου κάνουν περιπολίες, ενώ αστυνομικοί με στολή ή πολιτικά πραγματοποιούν ελέγχους στους διαδηλωτές, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι αρχές φοβούνται ότι θα επαναληφθούν τα βίαια επεισόδια που είχαν αμαυρώσει τις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων τους προηγούμενους μήνες.

Το μεσημέρι ξεκινά στο κέντρο του Παρισιού πορεία για το κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη, έπειτα από σχετικό κάλεσμα πολλών ΜΚΟ. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, έπειτα από κάλεσμα του συνδικάτου Force ouvrière.

Πολλά μνημεία θα μείνουν κλειστά, για προληπτικούς λόγους, όπως η Αψίδα του Θριάμβου, που είχε υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές τον Δεκέμβριο από τους διαδηλωτές και τα μουσεία Petit και Grand Palais.

https://twitter.com/BFMTV/status/1175349168732332032?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1175349168732332032&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fparisi-dromoys-kitrina-gileka-dakrygona-prosagoges

Οι αρχές εκφράζουν φόβους για επανάληψη των βίαιων επεισοδίων, που αμαύρωναν τις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων τους προηγούμενους μήνες. Μια πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας μίλησε επίσης για τον κίνδυνο «προσέγγισης» μελών του κινήματος των κίτρινων γιλέκων και μελών των «Black Blocs που θέλουν να σπάσουν τα πάντα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...