Ιστορία

Αριστοτέλης Ωνάσης: Τα λαμπερά πάρτι στον Σκορπιό που άφησαν ιστορία-Εικόνες, Βίντεο

Ο Σκορπιός είναι ίσως ένα από τα πιο διάσημα ιδιωτικά νησιά, αφού κάποτε άνηκε στον Αριστοτέλη Ωνάση. Το πανέμορφο νησάκι, έχει φιλοξενήσει λαμπερά πάρτι αλλά και διάσημες προσωπικότητες... 

Αν υπάρχει παράδεισος επί Γης, τότε για τον Αριστοτέλη Ωνάση αυτός ήταν σίγουρα ο Σκορπιός. Η μικρή νησίδα του Ιονίου, που πήρε το όνομά της από το αγαπημένο ζώο του γιου του, Αλέξανδρου, έμελλε να λάβει ξεχωριστή θέση στη ζωή του μεγιστάνα, αφού αποτέλεσε το προσωπικό του καταφύγιο, ενώ φιλοξένησε πολλές από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του εφοπλιστή.

Ο Σκορπιός σήμερα πήρε ξανά ζωή, μετά από πολλά χρόνια, ανήκοντας σε έναν άλλο μεγιστάνα και γεμίζει και πάλι με κότερα, φιλοξενεί σημαντικούς καλεσμένους, ανάμεσά τους ακόμη και βασιλείς. Όση αίγλη και να δει, όμως και πάλι αυτό το μέρος, δεν θα μοιάζει σε τίποτα με εκείνη που απολάμβανε τα χρόνια που πάνω του πατούσαν τα «χρυσά» πόδια των Ωνάσηδων και των κοσμικών προσκεκλημένων τους…

Η λαμπερή ιστορία του Σκορπιού ξεκινά το 1963, όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγοράζει το σύνολο της έκτασής του έναντι του ποσού των 3 εκατ. δραχμών.
Σκορπιός

Έκτοτε, η μικρή νησίδα έμελλε να διαδραματίσει, με έναν τρόπο καρμικό, πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του, καθώς φιλοξένησε μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής του εφοπλιστή. Εκεί, ο επιχειρηματίας έζησε μεγάλα πάθη, παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, Τζάκι Κένεντι, φιλοξένησε μερικά πολύ σημαντικά πρόσωπα της εποχής.

Το ίδιο μέρος, ωστόσο, λειτούργησε και ως το ησυχαστήριό του, όπου ο ίδιος φύτευε μόνος του δέντρα και λουλούδια, ενώ έφτιαξε και μια μικρή ταβέρνα πάνω στο κύμα, όπου συνήθιζε να μαγειρεύει ο ίδιος φρέσκα ψάρια, να πίνει το ούζο του και να σιγοτραγουδά αγαπημένους του ρυθμούς, αγναντεύοντας τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου. Το ίδιο μέρος έμελλε να γίνει και η τελευταία του κατοικία, αφού ετάφη εκεί, δίπλα στο εκκλησάκι της Παναγίτσας, αλλά και δίπλα στο γιο του, που χάθηκε πρόωρα.

Αξιομνημόνευτο, ωστόσο, γεγονός για το μικρό νησί είναι ότι έχει φιλοξενήσει και μερικά από τα πιο ιστορικά κοσμικά πάρτι στα χρονικά της Ελλάδας.
Αριστοτέλης Ωνάσης και Τζάκι Κένεντι

Όταν ο Ωνάσης πήρε στα χέρια του την ιδιοκτησία του Σκορπιού, το μικρό νησί αποτελούσε ένα κομμάτι γης όμορφο, με κρυστάλλινα σμαραγδένια νερά, αλλά ξερό και εγκαταλελειμμένο. Αυτό δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα για τον Ωνάση. Γρήγορα έφερε στο νησί περί τα 200 είδη δέντρων, τη φύτευση των οποίων πολλές φορές ανέλαβε ο ίδιος, καθώς παράλληλα διηγούνταν ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια στους εργάτες.

Ο μεγιστάνας κυριολεκτικά μεταμόρφωσε τον Σκορπιό, αξιοποιώντας τη φυσική του ομορφιά και συνδυάζοντάς την με τις δικές του, προσωπικές «πινελιές». Έφτιαξε μια μαρίνα, για να προσαράζουν τα πλεούμενα που κατέφθαναν στο νησί, μια μεγάλη κεντρική βίλα, εξοχικά, την αγαπημένη του ταβέρνα κι ένα μικρό, ταπεινό εκκλησάκι για να προσεύχεται.

Στη βίλα υπήρχε φυσικά ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, που αποτελούσε το γραφείο του. Από αυτόν τον πλήρως εξοπλισμένο χώρο, ο μεγιστάνας του πλούτου μπορούσε να διευθύνει την αυτοκρατορία του, όποτε επέλεγε να αποσυρθεί για λίγο στο καταφύγιό του, για να ησυχάσει και να ξεκουραστεί.

Ο Σκορπιός τόπος των μεγάλων παθών


Μαρία Κάλλας και Αριστοτέλης Ωνάσης

Ο Σκορπιός έζησε στο μέγιστο τον παθιασμένο έρωτα του εφοπλιστή με τη διεθνούς φήμης σοπράνο της όπερας, Μαρία Κάλλας. Οι δυο τους γνωρίστηκαν περί το 1957 και ερωτεύθηκαν σχεδόν αμέσως. Η Κάλλας μάλιστα θα εξομολογηθεί αργότερα ότι η έλξη ανάμεσά τους ήταν σχεδόν αυτόματη. «Αλλωστε, ήμασταν οι διασημότεροι εν ζωή Ελληνες…», είχε σχολιάσει.

Η Κάλλας έζησε στον Σκορπιό την εποχή της δενδροφύτευσης και της αναμόρφωσής του. Το νησί αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα το ερωτικό καταφύγιο τους, τον παράδεισο του έρωτά τους, που, ωστόσο, δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ.


Αριστοτέλης Ωνάσης και Μαρία Κάλλας

Τα ένδοξα πάρτι με την αφρόκρεμα της εποχής

Αυτή ήταν η μία πλευρά του Σκορπιού, η ήσυχη, η γαλήνια. Η άλλη του πλευρά ήταν εκείνη της χλιδάτης ζωής, των υπερπολυτελών πάρτι, που συνήθως διοργανώνονταν στην θαλαμηγό του μεγιστάνα, «Χριστίνα». Οι φιλοξενούμενοι του εφοπλιστή είχαν την τύχη να ζήσουν στο μικρό αυτό νησάκι μεγάλες στιγμές.

Στα διάσημα και γεμάτα χλιδή πάρτι του Ωνάση, προσκεκλημένοι ήταν οι σπουδαιότεροι άνθρωποι της εποχής. Από τη θαλαμηγό, αλλά και τον Σκορπιό είχε περάσει η αφρόκρεμα της τότε κοινωνίας, από μεγάλους σταρ, μέχρι πολιτικούς και βασιλείς. Μέσα στις «χρυσές» λίστες των καλεσμένων μπορούσε κανείς να δει ονόματα όπως αυτά της Μέριλιν Μονρόε, της Ελίζαμπεθ Τέιλορ και του Ρίτσαρντ Μπάρτον, της Γκρέις Κέλι, του πρίγκηπα Ρενιέ και του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Το γλέντι και οι γιορτές δεν τελείωναν ποτέ πριν από το πρώτο φως της ημέρας. Το μουσικό κομμάτι των πάρτι συχνά έντυναν οι υπέροχες φωνές της Μαρίας Κάλλας και του Φρανκ Σινάτρα, συνδυασμένες σε μοναδικά ντουέτα, όπως μόνο εκείνοι ήξεραν να προσφέρουν.


Στον Σκορπιό

Όλη αυτή η εικόνα του Σκορπιού άλλαξε, όταν οικοδέσποινα στο νησί έγινε η χήρα του Τζον Κένεντι, Τζάκι Κένεντι.

Η αέρας αλλαγής στο νησί φύσηξε ήδη από την ημέρα του γάμου της Τζάκι με τον Αριστοτέλη Ωνάση, που φυσικά έλαβε χώρα στον Σκορπιό. Ο εφοπλιστής, προς έκπληξη όλων, εγκαταλείπει την Κάλλας και παντρεύεται την Τζάκι στο εκκλησάκι που ο ίδιος έφτιαξε στον Σκορπιό, στις 20 Οκτωβρίου του 1968. Εκείνη λάμπει στο υπέροχο Valentino νυφικό της, ενώ το κέφι του ζεύγους και των καλεσμένων είναι αστείρευτο, παρά τον βροχερό καιρό. Την τελετή ακολουθεί ένα λαμπερό πάρτι στη θαλαμηγό του επιχειρηματία.

https://youtu.be/WPljU-VSWzo

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Τζάκι άλλαξε εντελώς την εικόνα του μικρού νησιού, με τις ενέργειες που έκανε. Πρώτος στόχος της αποτέλεσε το σπίτι, του οποίου την εκ νέου διακόσμηση ανέλαβε η ίδια, από κοινού με τον καλό της φίλο και διάσημο διακοσμητή, Μπίλι Μπάλτουιν.

Η αγάπη της Τζάκι για την απομόνωση ήταν γνωστή, γι’ αυτό και αυτό ήταν το στοιχείο που προσπάθησε να είναι το κυρίαρχο στο νησί. Της άρεσε να κολυμπά στην πιο απομονωμένη παραλία, που βρισκόταν νότια του νησιού.


Τζάκι Κένεντι και Αριστοτέλης Ωνάσης

Οι παπαράτσι την παρακολουθούσαν στενά, καραδοκώντας για μερικές φωτογραφίες, που θα απαθανάτιζαν το ζευγάρι σε προσωπικές στιγμές. Και, μπορεί να μην κατάφεραν ακριβώς αυτό, πέτυχαν όμως να απαθανατίσουν την σύζυγο του μεγιστάνα σε αυτές τις αξέχαστες στιγμές, όπου χαλάρωνε ολόγυμνη στην παραλία. Οι φωτογραφίες της γυμνής πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ έκαναν το γύρο του κόσμου, με τον Αριστοτέλη Ωνάση να σχολιάζει, φιλοσοφώντας αόριστα, ότι «Ο καθένας μας είναι γυμνός μέχρι να βάλει το μαγιό του».


Η φωτογραφία της γυμνής Τζάκι που έκανε το γύρο του κόσμου

Τα πάρτι του Σκορπιού, που έμειναν στην ιστορία, πάντως, είχαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που συντέλεσαν στη μοναδικότητά τους. Οι καλεσμένοι ήταν προέρχονταν πάντοτε από μια κλίκα, που αποτελούνταν από τους εκλεκτότερους του κόσμου.

Οι προσκλήσεις ήταν απλές, συνοδεύονταν, ωστόσο, πάντα από κάποιο κομψό, προσεκτικά επιλεγμένο δώρο. Σαν να μην αρκούσαν όμως αυτά, ο Ωνάσης παράλληλα, προσέφερε γενναιόδωρα στους καλεσμένους του δωρεάν πολυτελείς πτήσεις μέσω Ολυμπιακής.

Τα γλέντια εκείνης της εποχής στον Σκορπιό θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στην ιστορία.

Οι εκλεκτοί καλεσμένοι του Ωνάση καταφθάνουν στον Σκορπιό από θάλασσα και αέρα, περνούν τις ημέρες τους κάνοντας βόλτες  στο νησί με μικρά φουσκωτά και τζετ σκι και τις νύχτες τους τρώγοντας φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, τα οποία απολαμβάνουν με χρυσά μαχαιροπίρουνα και διασκεδάζοντας μέχρι πρωίας.

Στα λαμπερά πάρτι του Αριστοτέλη Ωνάση συμμετέχουν και τα παιδιά του, Αλέξανδρος και Χριστίνα, που μοιράζονται την ίδια αγάπη με τον πατέρα τους, τόσο για το ιδιόκτητο νησί τους, όσο και για τις κοσμικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε αυτό. Οι δυο τους μάλιστα, διοργανώνουν και τα δικά τους πάρτι, που συνήθως αποτελούν beach party στην ανατολική παραλία του νησιού, που λατρεύουν να κολυμπούν, ενώ το παρών σε αυτά δίνουν οι γόνοι μερικών από τις σπουδαιότερες και επιφανέστερες οικογένειες της εποχής.


Οι προσκλήσεις για τα πάρτι στον Σκορπιό

Ο Σκορπιός γίνεται αγαπημένος προορισμός και για ένα ακόμη άτομο, τον Τζον Τζον, γιο της Τζάκι Κένεντι, τον οποίο ο Ωνάσης έχει πάρει υπό την προστασία του. Μια φωτογραφία, μάλιστα, που απεικονίζει τον μεγιστάνα ντυμένο πειρατή να παίζει με τον γιο της Τζάκι, είναι ενδεικτική της τρυφερότητας που έδειχνε ο Ωνάσης στο αγόρι.

Τα λαμπερά φώτα των διάσημων, χλιδάτων και ζηλευτών πάρτι των Ωνάσηδων θα σβήσουν το 1973, βυθίζοντας τον Σκορπιό στην αφάνεια, παίρνοντας μακριά την αλλοτινή λάμψη των προηγούμενων χρόνων. Οι εορτασμοί θα δώσουν τη θέση τους στην απέραντη θλίψη και το νησί, που πρασίνισε με την έλευση του Ωνάση, τώρα θα μαυρίσει, βλέποντας τον ιδιοκτήτη της να καταρρέει. Ήταν τότε, που ξεκίνησα οι θάνατοι στην ιστορική οικογένεια Ωνάση.

Ο θάνατος του Αλέξανδρου, στις 23 Ιανουαρίου 1973, σε αεροπορικό δυστύχημα, θα είναι η αρχή του τέλους για την μεγάλη αυτοκρατορία του Ωνάση. Ο ίδιος θα βυθιστεί στο πένθος του για τον χαμό του γιου του, καταρρέοντας από μια θλίψη, από την οποία δεν θα συνέλθει ποτέ.  Το νησί θα ερημώσει και έκτοτε δεν θα ακουστούν ξανά μουσικές και δεν θα διοργανωθούν άλλα πάρτι. Ο ίδιος θα απομονωθεί στο καταφύγιό του, ενώ δύο χρόνια αργότερα, θα ακολουθήσει τον γιο του στο θάνατο, ξαπλώνοντας κάτω από το χώμα του Σκορπιού, δίπλα ακριβώς στον αδικοχαμένο Αλέξανδρο.


Το εκκλησάκι της Παναγίτσας που έφτιαξε ο Αριστοτέλης Ωνάσης στον Σκορπιό Η «βαρυχειμωνιά» στον Σκορπιό θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια, έως ότου η Χριστίνα θα αποφασίσει να αναβιώσει τα ένδοξα χρόνια, επαναφέροντας τα ιστορικά πάρτι στο νησί.

Η Τζάκι δεν πηγαίνει πια στο νησί και η Χριστίνα, που ποτέ της δεν την αποδέχθηκε, θα επιδιώξει να αλλάξει ριζικά, για μια ακόμη φορά, την εικόνα του νησιού και ειδικότερα της μεγάλης βίλας.

Φέρνει τον αρχιτέκτονα Κώστα Βουτσά, αλλά και τον ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη, για να αλλάξουν τη διακόσμηση στη ροζ βίλα ή αλλιώς αποκαλούμενη «βίλα της Τζάκι». Φτιάχνει πισίνες και ανανεώνει τους ξενώνες, προκειμένου να μπορούν φιλοξενήσουν ξανά τα εκλεκτότερα μέλη του διεθνούς τζετ σετ σε λαμπερά πάρτι, που διαρκούν μέχρι το ξημέρωμα.

Τα πάρτι της Χριστίνας και μετά του τελευταίου συζύγου της, Τιερί Ρουσέλ, γίνονται όλο και πιο ξέφρενα. Πηγές της εποχής, μάλιστα, θα κάνουν λόγο για οργιώδεις βραδιές. Το σίγουρο είναι πως το νησί βλέπει για ακόμη μια φορά τους μεγαλύτερους σταρ της εποχής, όπως τον μεγάλο γόη της δεκαετίας και φίλο του Ρουσέλ, Μίκυ Ρουρκ.

Τα γλέντια της Χριστίνας, όμως, θα διαρκέσουν για λίγο. Το 1985 γεννιέται και βαφτίζεται στον Σκορπιό η Αθηνά Ωνάση. Η νυχτερινή ζωή στο νησί ηρεμεί, δίνοντας τη θέση της στην οικογενειακή ευτυχία, η οποία όμως γρήγορα θα σβήσει και αυτή, αφού, τον Νοέμβριο του 1988, το κορμί της Χριστίνας βρίσκεται άψυχο στην μπανιέρα σπιτιού φίλης της, στο Μπουένος Αϊρες.


Ο Τιερί Ρουσέλ και η Χριστίνα Ωνάση βαφτίζουν την κόρη τους, Αθηνά

Λίγο αργότερα, την λαμπερή για όλους τους άλλους περίοδο των Χριστουγέννων, ένας ακόμη τάφος θα ανοιχτεί δίπλα σε εκείνους του Αριστοτέλη και του Αλέξανδρου.

Το νησί σβήνει οριστικά τα φώτα της δόξας του και γίνεται πια ένας τόπος αναμνήσεων για την πιο ένδοξη, ίσως, ελληνική οικογένεια, της οποίας ο πλούτος δεν ήταν τελικά αρκετός για να φέρει την ευτυχία, αφού ο επίλογος ήταν τραγικός και γράφτηκε και αυτός στον Σκορπιό.


Ο τάφος της Χριστίνας Ωνάση στον Σκορπιό

Το μόνο μέλος Ωνάση που θα ξαναδεί ποτέ το μέρος αυτό θα είναι η Αθηνά, που θα επισκεφθεί το νησί, 10 χρόνια αργότερα, για να αφήσει λίγα λουλούδια στον τάφο της μητέρας της. Η Αθηνά θα έρθει άλλες δύο-τρεις φορές τα επόμενα χρόνια.

Έκτοτε, κανείς Ωνάσης δεν έμεινε να συνεχίσει τη λαμπρή ιστορία του νησιού, με τα σπουδαία γεγονότα. Το πάρτι της μυθικής ελληνικής οικογένειας στον μικρό Παράδεισο τέλειωσε…


Σκορπιός

πηγή: mononews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...