Εσωτερική Ασφάλεια

Απίστευτο "κενό ασφαλείας" στα «βραχιολάκια»: «Αόρατοι» για πέντε ώρες οι κρατούμενοι!

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης εντόπισε αρκετά κενά στο σύστημα με τα "βραχιολάκια" κρατουμένων.

Τι εντόπισε η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης - Με απόφαση του υπουργού, Κώστα Τσιάρα, επιβλήθηκε ποινική ρήτρα στην ανάδοχο εταιρεία του έργου, λόγω της πλημμελούς εκτέλεσης των συμβατικών υποχρεώσεων της από το «κενό», διάρκειας πέντε ωρών, στην παρακολούθηση της λειτουργίας του συστήματος από τους αρμόδιους

«Τρύπα» στο σύστημα με τα «βραχιολάκια» των κρατουμένων, «που επέτρεπαν στον επιτηρούμενο να προβεί στην τέλεση αξιόποινης πράξης ή να δραπετεύσει», εντόπισε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, Κώστα Τσιάρα, επιβλήθηκε ποινική ρήτρα στην ανάδοχο εταιρεία του έργου λόγω της πλημμελούς εκτέλεσης των συμβατικών υποχρεώσεων της από το «κενό», διάρκειας πέντε ωρών, στην παρακολούθηση της λειτουργίας του συστήματος από τους αρμόδιους.

Πρόκειται για την εκτέλεση της σύμβασης, «Πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια», που είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2014, με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών από ήδη κρατούμενους σε αυτές καταδίκους χωρίς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια. Οπως αναφερόταν στη σύμβαση αυτή, “για την ηλεκτρονική επιτήρηση υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια χρησιμοποιούνται συστήματα που ανιχνεύουν τη γεωγραφική θέση του επιτηρούμενου και την αποστέλλουν στο κέντρο ελέγχου. Η επιτήρηση περιλαμβάνει την παρακολούθηση της παραμονής του αιτούντος στην κατοικία του και της κίνησής του εκτός αυτής».

vr02

Στο πλαίσιο αυτό, είχε συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης Τριμελής Επιτροπή Εποπτείας, με πρόεδρο τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αντεγκληματικής Πολιτικής και έργο της την εποπτεία και παρακολούθηση της όλης λειτουργίας του συστήματος επιτήρησης. Η Επιτροπή διαθέτει τερματικό σε χώρο του υπουργείου, μέσω του οποίου μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή την ορθή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης, με την ανάδοχο εταιρεία να υποχρεούται να ενημερώνει αρμοδίως για παραβιάσεις ή δυσλειτουργίες του συστήματος.

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του κ. Τσιάρα της 22ης Αυγούστου 2019 με θέμα, “Επιβολή ποινικής ρήτρας στο πλαίσιο της σύμβασης 75547/2014”, γίνεται δεκτή η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής και επιβάλλεται ποινική ρήτρα ύψους 10.000 ευρώ στην ανάδοχο εταιρεία λόγω πλημμελούς εκτέλεσης του έργου με κίνδυνο την τέλεση αξιόποινων πράξεων από τους επιτηρούμενους, αλλά και δραπέτευσης τους.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση, “αποδεχόμαστε την από 22-05-2019 εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής του Έργου «Πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια» και επιβάλλουμε στην Ανάδοχο εταιρεία «G4S ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΩΝ-ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ποινική ρήτρα για πλημμελή εκτέλεση συμβατικών υποχρεώσεων ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000,00 €) για τους κάτωθι λόγους:

1. Ο χρόνος που μεσολάβησε έως την ενημέρωση της Τριμελούς Επιτροπής Εποπτείας για την παρακολούθηση της λειτουργίας του συστήματος επιτήρησης ήταν σχεδόν πέντε ώρες (10:00 π.μ. έως 14:49 μ.μ.) κατά παράβαση του άρθρου 3 της Σύμβασης,

2. Δεν ειδοποιήθηκε στο εν λόγω διάστημα κάποιος από τους αρμόδιους φορείς του άρθρου 3, παρ. 1 και 2 του ΠΔ 62/2014,

3. Δημιουργήθηκαν συνθήκες που επέτρεπαν στον επιτηρούμενο να προβεί στην τέλεση αξιόποινης πράξης ή και να δραπετεύσει στο διάστημα των σχεδόν πέντε ωρών”.

vr04

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...