Κόσμος

Ανησυχία από την πυρκαγιά σε χημικό εργοστάσιο στη Ρουέν

Κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις ανησυχούν μετά την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στη γαλλική πόλη Ρουέν. Διαμαρτύρονται και ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του θέματος.

Δεν υπάρχει κίνδυνος οξείας τοξικότητας διαβεβαιώνει η εισαγγελία και η κυβέρνηση. Ο λόγος για τις συνέπειες της μεγάλης πυρκαγιάς σε χημικό εργοστάσιο της Ρουέν. Δύσκολο όμως να πεισθούν οι κάτοικοι της περιοχής που βλέπουν τα νεκρά πουλιά σε πλατείες και δρόμους, τη μαύρη αιθάλη να σκεπάζει τα νερά, τους κήπους και αγρούς μαυρισμένους, τα ζώα λερωμένα από στάχτες και τον λαιμό τους να καίει.

Το εργοστάσιο ανήκει στην αμερικανική εταιρεία Lubrizol και η φωτιά ξέσπασε την Πέμπτη το απόγευμα σε αποθήκη με υδρογονάνθρακες και λιπαντικά πρόσθετα. Ο νομάρχης παραδέχθηκε ότι η αιθάλη περιείχε συστατικά καύσης πετρελαιοειδών, χημικών πρόσθετων για έλαια και υδρογονάνθρακες, εξ’ ου και η μαύρη λιπαρή αιθάλη, η οποία επεκτάθηκε σε πάνω από 20 χιλιόμετρα γύρω από την πόλη.

Η υπουργός Υγείας Ανιές Μπυζέν αναγνώρισε ότι η πόλη της Ρουέν έχει ιδιαίτερα μολυνθεί και συνέστησε μεγάλη προσοχή στις τροφές και τη χρήση γαντιών. Το παράδοξο όμως είναι ότι επανέλαβε την κυβερνητική ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία.

Οι οικολογικές οργανώσεις απαντούν ειρωνικά πως δεν υπάρχει χημική αιθάλη που να είναι βιολογική. Οι κάτοικοι ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία τους και από την Παρασκευή διαμαρτύρονται έξω από τη Νομαρχία.

Τα media που συνέπεσε να ασχολούνται κυρίως με τον θάνατο Ζακ Σιράκ αρχίζουν δειλά να κάνουν λόγο για έλλειψη διαφάνειας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ