ΗΠΑ

Αμερικανικά "μάτια" σε Δωδεκάνησα-Κύπρο: To αντιτορπιλικό USS McFaul κινείται στο ΝΑ Αιγαίο - Απόλυτος έλεγχος των επίμαχων περιοχών

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

«Αυτιά και μάτια» των ΗΠΑ απλώνονται κοντά στην επίμαχη περιοχή που εκτείνεται από τα Δωδεκάνησα έως την Κύπρο, λόγω των άνομων προθέσεων της Τουρκίας να αμφισβητήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Το αντιτορπιλικό USS McFaul (DDG-74) κλάσης Arleigh Burke με σύστημα πυραύλων AEGIS, απέπλευσε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 2 Σεπτεμβρίου 2019 και τώρα κινείται στο Νότιο Αιγαίο, ελέγχοντας με τα υπερσύγχρονα συστήματα του την επίμαχη περιοχή όπου έχουν εκδοθεί NAVTEX, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού ΠΝ το αντιτορπιλικό βρίσκεται στην περιοχή μας για να υποστηρίξει επί του παρόντος τα συμφέροντα των Η.Π.Α. στην Ευρώπη και να ελέγξει την περιοχή ευθύνης του 6ου αμερικανικού Στόλου, πριν από την αναχώρηση του προς τον Ατλαντικό Ωκεανό.

«Έχουμε μια ισχυρή εταιρική σχέση και πλούσια ιστορία με την Ελλάδα», δήλωσε ο κυβερνήτης του Rusty Williamson, ενώ τόνισε ότι «μοιραζόμαστε πολλά συμφέροντα που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», αφήνοντας σαφή μήνυμα και στην τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN σήμερα έως τις 15:00 το μεσημέρι υπάρχει η πιθανότητα να βρεθούν πολεμικά πλοία Ελλάδος και Τουρκίας στην ίδια περιοχή.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τονίζουν πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί καθώς οι Τούρκοι επιλέγουν κάθε φορά να μην εμφανιστούν στις συγκεκριμένες περιοχές. Όλα όμως είναι υποθέσεις και ο απρόβλεπτος Ερντογάν κινείται πάντοτε σύμφωνα με το δικό του μυαλό και σχέδιο, για να προκαλέσει την ελληνική πλευρά.

Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι εντός του FIR Λευκωσίας τουρκικά UAV έχουν δημιουργήσει συνθήκες άκρως επικίνδυνες, προκαλώντας εσκεμμένα το απόλυτο χάος στους κυπριακούς ουρανούς, παρεμποδίζοντας πολιτικές πτήσεις, ενώ η Κύπρος αποτελεί κόμβο για τις πτήσεις προς το Ισραήλ και την Μ.Ανατολή.

Οι πτήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εντός του FIR Λευκωσίας, και ιδιαίτερα στην περιοχή δυτικά της Πάφου, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σχεδόν καθημερινά με τις πτήσεις τους αναγκάζοντας πτήσεις αεροσκαφών που απογειώνονται και προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Πάφου, να αλλάζουν πορεία κατά τις ώρες παρουσίας των τουρκικών UAV.

Χωρίς ίχνος υπερβολής και ενώ εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες προωθούνται εντέχνως στην ελληνική επικράτεια από τους Τούρκους, η Άγκυρα επιδιώκει πάση θυσία την κάμψη του ηθικού της ελληνικής κυβέρνησης, για να την «καθίσει στο σκαμνί» των διαπραγματεύσεων.

Αυτή η προσπάθεια τους όμως εγκυμονεί κινδύνους για την χώρα μας όσο και για τους ίδιους, με τη διαφορά ότι αυτοί έχουν ζυγίσει καλά μέχρι που μπορούν να φτάσουν.

Η Τουρκία εδώ και ένα χρόνο έχει προχωρήσει σε ένα απίστευτο "υβριδικό πόλεμο" κατά Ελλάδος και Κύπρου, με την φιλοσοφία ότι υπάρχει κενό στην θέληση της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει την κυριαρχία της στην περιοχή.

Είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης από πλευράς Άγκυρας, έως ότου δοθεί αποφασιστική απάντηση στις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα.

https://twitter.com/AegeanHawk/status/1168614557532807168

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...