Κυβέρνηση

Αλλάζουν όλα στα ΚΕΠ: Πως θα εξυπηρετείται ο πολίτης

Ψηλά στην ατζέντα έχει βάλει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης την αναβάθμιση της δημοφιλούς υπηρεσίας στην Ελλάδα, των ΚΕΠ.

Στο σχέδιο του υπουργού, βρίσκεται η ψηφιοποίηση τους και ένα γραφείο εξυπηρέτησης, όπου ο πολίτης δεν θα είναι απλός κομιστής εγγράφων, αλλά θα έχει ηλεκτρονική πρόσβαση και θα εξυπηρετείται χωρίς τη φυσική παρουσία στα κατά τόπους γραφεία, από το σπίτι, το γραφείο με τις φορητές συσκευές.

«Το Δημόσιο παύει να ζητά πληροφορίες που ήδη κατέχει», έχει επισημάνει σε δηλώσεις του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης που σχεδιάζει να εκσυγχρονίσει την λειτουργία τους δημιουργώντας ένα μητρώο, στο οποίο ο πολίτης θα μπορεί να καταχωρεί ένα δεδομένο και αυτό θα ενημερώνεται αυτόματα σε όλα τα υπόλοιπα μητρώα του δημοσίου τομέα.

Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μία ενιαία Διαδικτυακή Πύλη, το gov.gr, ένα κεντρικό σημείο εισόδου και ψηφιακής εξυπηρέτησης, θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ψηφιακές λύσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι συναλλάσσονται με το Δημόσιο.

Με το βλέμμα στο θαύμα της Εσθονίας

Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με το «Εθνος», δημιουργείται μία Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στην οποία θα συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι ειδικοί σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης. Η σύστασή της θα προβλέπεται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ όπως ανακοινώθηκε, μέλος της άμισθης επιτροπής θα είναι και ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Toomas Hendrik Ilves, που συνέδεσε το όνομά του με το ψηφιακό θαύμα της χώρας, η οποία πλέον παρέχει το 99% των υπηρεσιών της ηλεκτρονικά. Παράλληλα έχει ήδη θεσμοθετηθεί ο ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης όλων των έργων πληροφορικής στο δημόσιο, με στόχο την επιτάχυνση των διαγωνισμών. Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ), η οποία θα προκηρύξει τους περισσότερους εξ αυτών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ