Διατροφή

Αλάτι: Τα 6 προβλήματα υγείας που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση

Μπορεί το αλάτι να δίνει νοστιμιά στα φαγητά, όμως η υπερβολική κατανάλωσή του, μπορεί να επιφέρει πολλά και σοβαρά προβλήματα στην υγεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ότι, η κατανάλωση του αλατιού πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερο από δύο γραμμάρια την ημέρα - περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού- ως προληπτικό μέσο έναντι της καρδιαγγειακής νόσου.

  • Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία και την γνωστική ικανότητα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, μελέτησαν 5,000 άνδρες άνω των 65 ετών και διαπίστωσαν ότι όσοι από αυτούς είχαν αυξημένα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό, είχαν 30% πιθανότητες να εμφανίσουν γνωστική εξασθένιση.
  • Η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε νάτριο, όπως είναι τα πατατάκια, οι πίτσες, τα μακαρόνια και τα αλλαντικά σας κάνουν να διψάτε συνεχώς. Αυτό συμβαίνει γιατί η υψηλή πρόσληψη νατρίου, επηρεάζει τα επίπεδα των υγρών που υπάρχουν στο σώμα και αυξάνει την κατακράτηση με αποτέλεσμα να αισθάνεστε φούσκωμα και πρήξιμο.
  • Μια δίαιτα πλούσια σε νάτριο μπορεί να επηρεάσει την υγεία των νεφρών, γιατί ευνοεί την συσσώρευση πρωτεϊνών στα ούρα. Αυτή η κατάσταση, γνωστή και ως πρωτεϊνουρία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου νεφροπάθειας ή και χολολιθίασης.
  • Η πέραν του φυσιολογικού συγκέντρωση νατρίου στον οργανισμό αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Το νάτριο μπορεί να προκαλέσει πεπτικό έλκος και να κάνει το στομάχι επιρρεπή σε βακτηριακές μολύνσεις, όπως είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
  • Η υπερβολική συγκέντρωση νατρίου είναι πιθανό να προκαλέσει υπέρταση και σε βάθος χρόνου καρδιοπάθεια.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ