Κόσμος

Τελεσίγραφο Σίσι σε Ερντογάν: «Σταμάτα να στηρίζεις την Μουσουλμανική Αδελφότητα» - Άγρια σύγκρουση Αιγύπτου-Τουρκίας

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί μετά την ισραηλινή και στην αιγυπτιακή κυβέρνηση, από τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν στον ΟΗΕ, αλλά και την υποστήριξη του ιδίου στην απαγορευμένη οργάνωση Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έχει προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων στην Αίγυπτο.  

Τούρκοι πράκτορες φέρονται να ξεσήκωσαν τελικά μέσω κοινωνικών δικτύων, χιλιάδες υποστηρικτές του πρώην προέδρου Μ.Μόρσι στην Αίγυπτο προκαλώντας αναταραχή στην χώρα.

Η Αίγυπτος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταλογίσει την ευθύνη για όλα αυτά στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας περί «εγκλημάτων» του ίδιου και των συμμάχων του Τζιχαντιστών, ιδιαίτερα στη Συρία, καθώς και στην περιοχή του Σινά, με την παροχή οπλισμού στους αντάρτες και ασφαλών καταφυγίων, σε μια καταφανή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και για τα εγκλήματά του εναντίον του τουρκικού λαού ( Κούρδοι και Γκιουλενιστές).

Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Αχμέντ Χάφεζ, κατηγόρησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, αναφέρεται ότι "οι αβάσιμοι ισχυρισμοί του Ερντογάν ότι δήθεν υπερασπίζεται ο ίδιος τις αξίες της δικαιοσύνης και της ισονομίας αποτελούν ψεύδος, διότι την πραγματικότητα ο ίδιος εκφράζει το μίσος του εναντίον του αιγυπτιακού λαού".

Σύμφωνα με τον Χάφεζ, οι δηλώσεις του Ερντογάν ακούστηκαν ειρωνικά αφού ο ίδιος τροφοδοτεί την ισλαμική τρομοκρατία στην περιοχή, με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του κατά των δικαιωμάτων του τουρκικού λαού, προβάλλοντας το αδύναμο πρόσχημα της ψεύτικης δικαιοσύνης και της εικαζόμενης ελευθερίας.

Ο Αιγύπτιος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ερντογάν, "ως μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποτρέψει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης, από την επιδεινούμενη δημοτικότητα του καθεστώτος του, μετά τις τελευταίες εγχώριες και διεθνείς ήττες του".

«Τα ακόλουθα γεγονότα αποτελούν αναμφισβήτητη απόδειξη του παραλογισμού των ισχυρισμών του Ερντογάν, καθώς οι παραβιάσεις που διαπράττονται από το καθεστώς του  είναι πλέον φανερές», σημείωσε ο Χάφεζ:

  1. Υπάρχουν περισσότεροι από 75.000 πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία, μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί και στρατιωτικοί και γι 'αυτό τον λόγο  η Τουρκία οικοδομεί συνεχώς νέες φυλακές. 
  2. Πολλοί φυλακισμένοι πέθαναν λόγω αμφίβολων περιστάσεων, βασανιστηρίων και ασθένειας ως αποτέλεσμα της κακομεταχείρισης εντός των τουρκικών φυλακών.
  3. Περισσότεροι από 130.000 κυβερνητικοί υπάλληλοι εκδιώχθηκαν από τις εργασίες τους αυθαίρετα.
  4. Χιλιάδες ακαδημαϊκοί απολύθηκαν και περισσότερα από 3000 πανεπιστήμια, σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα έκλεισαν.
  5. Η Τουρκία έχει γίνει ένα από τα κορυφαία έθνη όσον αφορά την καταπίεση και τη φυλάκιση δημοσιογράφων και το λουκέτο σε μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις. 
  1. Χιλιάδες Τούρκοι πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους λόγω της εγχώριας τρομοκρατίας του καθεστώτος.

Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ επεσήμανε πως το καθεστώς του Ερντογάν παράσχει αφειδώς βοήθεια στην απαγορευμένη Μουσουλμανική Αδελφότητα , με σκοπό να προωθήσει τις καταστροφικές ιδέες του στην Αίγυπτο και σε ολόκληρη την περιοχή.

Μετά τον Νετανιάχου και τον Γκατζ στο Ισραήλ, τώρα ο Αλ Σίσι στοχοποιεί επίσημα τον Ερντογάν. Πρόκειται για κινήσεις που θα επιταχύνουν  την γεωπολιτική  κατάσταση  στην Α.Μεσόγειο με την δημιουργία αληθινού αμυντικού άξονα με την Ελλάδα και την Κύπρο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ