Αφρική

Αίγυπτος: Επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας με νέες πλατείες Ταχρίρ – Στόχος ο πρόεδρος Σίσι

Μία προσπάθεια αποσταθεροποίησης της πολιτικής κανονικότητας στην Αίγυπτο φαίνεται πως καταβάλλεται τον τελευταίο καιρό, με δέκτη τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι.

Επιχείριση αποσταθεροποίησης της Αιγύπτου, με διαδηλώσεις και συλλαλητήρια στις πλατείες, προσπαθούν να στήσουν ορισμένοι, κατηγορώντας την αιγυπτιακή κυβέρνηση για «διαφθορά».

«Μπροστάρης» της αποσταθεροποίησης εμφανίζεται ένας Αιγύπτιος «ηθοποιός και επιχειρηματίας», ο Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος ανεβάζει βίντεο στο διαδίκτυο όπου εξαπολύει κατηγορίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, ζητώντας την παραίτηση του Αιγυπτίου προέδρου Σίσι.

Μέχρι στιγμής τα κηρύγματά του δεν έχουν καταφέρει να κινητοποιήσουν πολλούς.

Περίπου 200 άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους του Σουέζ ενάντια στον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι.

Αυτοί οι 200 διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτησή του.

Δεκάδες προσήχθησαν από την Αστυνομία, ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Μερικές εκατοντάδες διαδήλωσαν και την Παρασκευή το βράδυ στην Πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο.

Ο τηλεοπτικός σταθμός «Αλ Τζαζίρα» του Κατάρ του μέτρησε σε «χιλιάδες», εξυπηρετώντας το σχέδιο αποσταθεροποίησης.

Γιατί οι νέες διαδηλώσεις;

Οι μέχρι στιγμής ελάχιστοι αριθμητικά διαδηλωτές, σε μια Αίγυπτο 97,5 εκατομμυρίων, κατηγορούν την κυβέρνηση Σίσι για «διαφθορά».

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου έχει απαντήσει στις κατηγορίες κάνοντας λόγο για «ψέμματα και συκοφαντίες».

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας Αιγύπτιος επιχειρηματίας και ηθοποιός, ο Μοχάμεντ Άλι, δημοσίευσε μια σειρά από βίντεο στο διαδίκτυο, στα οποία κατηγορεί τον ηγέτη της χώρας ότι ξοδεύει εκατομμύρια σε πολυτελείς κατοικίες και ξενοδοχεία, ενώ εκατομμύρια Αιγύπτιοι ζούνε στη φτώχεια.

Ο Μοχάμεντ Άλι που βγαίνει στα κανάλια και κατηγορεί τον πρόεδρο Σίσι για «διαφθορά».

Κάποιοι από τους διαδηλωτές του Σαββατόβραδου στο Σουέζ κατηγορούσαν τον πρόεδρο Σίσι ως «εχθρό του Θεού».

Ο λόγος είναι επειδή ο πρόεδρος Σίσι ανέτρεψε στις 3 Ιουλίου 2013 με στρατιωτικό πραξικόπημα την κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μοχάμεντ Μόρσι, που ήθελε να μετατρέψει την Αίγυπτο σε μεσαιωνική θεοκρατία και είχε μετά από εκλογές αναλάβει την εξουσία στις 30 Ιουνίου 2012.

Όταν ο πρόεδρος Σίσι ανέτρεψε τους ισλαμιστές, αμέσως χάλασε τη συμμαχία της Αιγύπτου με την Τουρκία, που είχε συγκροτηθεί στα πλαίσια των σχεδιασμών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και σύναψε συμμαχία με την Ελλάδα.

Παράλληλα βελτίωσε τις σχέσεις της χώρας του και με το Ισραήλ.

Οι ισλαμιστές δεν άργησαν να αντιδράσουν. Ξεκίνησαν τζιχαντιστικό αντάρτικο ενάντια στον πρόεδρο Σίσι, στη Χερσόνησο του Σινά, λαμβάνοντας όπλα και υποστήριξη από την Τουρκία μέσω της παλαιστινιακής Χαμάς, αλλά και στην έρημο δυτικά του Νείλου, ωστόσο, ο αιγυπτιακός στρατός επικράτησε.

Επίσης, οι ισλαμιστές εξαπέλυσαν -και εξαπολύουν- τρομοκρατικές επιθέσεις στα αστικά κέντρα βάζοντας στόχο κρατικούς αξιωματούχους και Αιγύπτιους χριστιανούς.

Ωστόσο, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν μπορούν με τρομοκρατία και συμμοριτοπόλεμο να ανατρέψουν τον πρόεδρο Σίσι, τώρα φαίνεται ότι προσπαθούν να το πετύχουν με τον «επιχειρηματία – ηθοποιό» Μοχάμεντ Αλί, ο οποίος ανεβάζει βίντεο στο διαδίκτυο και κατηγορεί την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Αυτός κάλεσε με νέο του βίντεο τους Αιγυπτίους σε πορεία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων την επόμενη Παρασκευή, ζητώντας τους να γεμίσουν τις μεγάλες πλατείες της χώρας.

Το γεγονός ότι αυτός ο Μοχάμεντ Αλί «διαφημίζεται» από το Αλ Τζαζίρα του Κατάρ, σίγουρα προκαλεί υποψίες σχετικά με το ποιοι βρίσκονται πίσω από την επιχείριση αποσταθεροποίησης της Αιγύπτου.

Πάντως οι υποψίες ήδη στρέφονται προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την Τουρκία, το Κατάρ και το Ιράν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ