Κόσμος

Ήταν γυναίκα, ήθελε να δει ποδόσφαιρο και είναι νεκρή...

Την έλεγαν Σαχάρ. Θα την θυμούνται όλοι ως το «μπλε κορίτσι». Μπλε είναι το χρώμα που φορά η αγαπημένη ομάδα της. Η ιστορία της συγκλόνισε και έδειξε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο πώς είναι να είσαι γυναίκα σε μια χώρα που στερεί από τους ανθρώπους της βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Σαχάρ ήθελε να δει από κοντά έναν αγώνα της Εστεγκλάλ της Τεχεράνης, ντύθηκε άντρας και προσπάθησε να μπει στο γήπεδο «Αζαντί« (τραγική ειρωνεία καθώς Αζαντί σημαίνει ελευθερία) μεταμφιεσμένη, αλλά συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο και φυλακίστηκε για τρεις ημέρες. Αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση και περίμενε έξι μήνες για την δίκη.

Στις 3 Σεπτεμβρίου έμαθε ότι η δίκη της αναβλήθηκε επειδή ο δικαστής είχε μια επείγουσα οικογενειακή υποχρέωση και πληροφορήθηκε ότι αντιμετώπιζε τον κίνδυνο εξάμηνης φυλάκισης ως και δύο χρόνια. Έτσι, αυτοπυρπολήθηκε έξω από δικαστήριο της Τεχεράνης έχοντας ποσοστό 90% εγκαύματα στο σώμα της. Το σώμα της δεν άντεξε και μετά από μερικές ημέρες έφυγε από την ζωή...

Το καλοκαίρι του 2018, εκατοντάδες γυναίκες από το Ιράν ταξίδεψαν στη Ρωσία για να δουν την εθνική ομάδα της χώρας να αγωνίζεται στο Μουντιάλ γράφοντας ιστορία που είναι αυτονόητη στις χώρες του Δυτικού κόσμου, αλλά όχι στην πατρίδα τους.

Κάθησαν στις εξέδρες ντυμένες στα χρώματα της εθνικής ομάδας και κρατώντας κασκόλ, ανάμεσα στην συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών ήταν και γυναίκες.

Επρόκειτο για κάτι πρωτοφανές, καθώς είναι γνωστό ότι, όπως και στα άλλα αθλήματα στα οποία αγωνίζονται άνδρες, στο Ιράν δεν επιτρέπεται η είσοδος γυναικών στα γήπεδα. Η απαγόρευση είναι γενική. Τον Μάιο του 2017 συνέβη κάτι πρωτοφανές ως τότε. Η Περσέπολις αντιμετώπιζε την Ρα Αχάν σε έναν αγώνα που θα έκρινε το πρωτάθλημα στο Ιράν. Το γήπεδο στην πρωτεύουσα Τεχεράνη ήταν κατάμεστο. Γεμάτο άνδρες. Μόνο. Ή σχεδόν... Μια νεαρή Ιρανή κατάφερε να ξεγελάσει τους πάντες και μεταμφιεσμένη σε άνδρα «τρύπωσε» για να δει και αυτή από κοντά την κρίσιμη αναμέτρηση.

Η νεαρή κοπέλα φόρεσε ανδρικά ρούχα, μπλούζα και παντελόνι, και έβαψε κόκκινο το πρόσωπό της. Κάλυψε, επίσης, με καπέλο το κεφάλι της. «Είπα πως θα το κάνω και το έκανα» έγραψε κάτω από τη φωτογραφία που ανήρτησε στο προφίλ της στο instagram. Ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων και μηνύματα φανατικών που απειλούσαν ακόμα και την ζωή της! Ο Νόμος του Ισλάμ απαγορεύει στις γυναίκες να μπαίνουν στα γήπεδα και να βλέπουν μπάλα. «Θα σε βάλουμε σε κλουβί και θα σε κάψουμε μέσα στο γήπεδο» έγραψε κάποιος. «Γιατί θέλετε να με κάψετε; Επειδή πήγα στο γήπεδο για να στηρίξω την ομάδα;» ήταν η απάντησή της.

«Ο ποινικός κώδικας δεν βλέπει αδίκημα στην συγκεκριμένη περίπτωση. Όλα αυτά έχουν περισσότερο να κάνουν με άγραφους νόμους, με τις νόρμες τις αστυνομίας και των αρμόδιων οργάνων. Πρόκειται, επίσης, για σαφέστατη διάκριση, αφού οι αλλοδαπές έχουν το δικαίωμα να μπουν στo γήπεδο», σχολίασε ο Ιρανός ποινικολόγος, Αμπντοσαμάντ Κοραμσάχι.

Κάτι ανάλογο συνέβη και τον Απρίλιο του 2018, όταν πέντε Ιρανές ντύθηκαν άνδρες για να δουν από κοντά την φιέστα της Persepolis για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, στο πλαίσιο του αγώνα με την Sepidrood Rasht.

Φόρεσαν ψεύτικα μούσια και ανδρικά ρούχα, ενώ ανέβασαν και αρκετά βίντεο από τις εξέδρες.

Η Σαχάρ θέλησε να κάνει το ίδιο, κάτι αυτονόητο για τον Δυτικό κόσμο. Και σήμερα δεν είναι στη ζωή. Η FIFA είχε ορίσει προθεσμία μέχρι τις 31 Αυγούστου ώστε το Ιράν να επιτρέψει τις γυναίκες στα γήπεδα, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα.

Λίγες μέρες μετά την εκλογή του στην προεδρία της Παγκόσμια Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ο Τζιάνι Ινφαντίνο είχε στείλει επιστολή στην Ομοσπονδία του Ιράν σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

«Ενώ γνωρίζουμε τις προκλήσεις και τις πολιτισμικές ευαισθησίες, απλά πρέπει να συνεχίσουμε να βλέπουμε πρόοδο, όχι μόνο επειδή το χρωστάμε στις γυναίκες όλου του κόσμου, αλλά επίσης έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε, με βάση τις πιο βασικές αρχές που υπάρχουν στα καταστατικά της FIFA. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να ενημερώσετε την FIFA το νωρίτερο δυνατόν, αλλά όχι μετά τις 15 Ιουλίου 2019, για τα σταθερά βήματα που τόσο η ιρανική Ομοσπονδία όσο και οι ιρανικές κρατικές αρχές κάνουν ούτως ώστε να διαβεβαιώσουν ότι όλες οι Ιρανές και οι ξένες γυναίκες που θέλουν, να μπορούν να πάρουν εισιτήρια και να δώσουν το "παρών" στα παιχνίδια των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022, τα οποία ξεκινούν τον Σεπτέμβριο του 2019» έγραφε μεταξύ άλλων.

Ο Σοτζέι Μασούντ, πρώην παίκτης της ΑΕΚ και του Πανιωνίου και αρχηγός της εθνικής ομάδας του Ιράν, μάχεται χρόνια για τα δικαιώματα των γυναικών στην πατρίδα του.

«Η απαγόρευση είναι ριζωμένη σε ξεπερασμένες και παράλογες απόψεις που δεν θα γίνουν αποδεκτές από τις μελλοντικές γενιές» ήταν το μήνυμά του στο instagram μετά την τραγωδία με τη Σαχάρ.

«Αυτό που συνέβη με την Σαχάρ είναι σπαρακτικό και επιβεβαιώνει τον αντίκτυπο της οδυνηρής περιφρόνησης των ιρανικών αρχών για τα δικαιώματα των γυναικών. Ο θάνατός της δεν πρέπει να είναι μάταιος. Πρέπει να προωθήσει την αλλαγή στο Ιράν για να αποφευχθούν άλλες τραγωδίες στο μέλλον», σχολίασε ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή, Φίλιπ Λούθερ.

«Είμαστε μουσουλμανικό κράτος, είμαστε μουσουλμάνοι. Θα έρθουμε αντιμέτωποι με κάθε αξιωματούχο που που θέλει να επιτρέψει την παρουσία των γυναικών στα γήπεδα με οποιοδήποτε πρόσχημα. Όταν μία γυναίκα πηγαίνει σε ένα στάδιο και βλέπει ημίγυμνους άνδρες σε αθλητικά ρούχα, θα τους οδηγήσει στην αμαρτία», απαντούν οι τοπικοί αξιωματούχοι, αυτοί που είναι επιφορτισμένοι να επιβάλουν έναν απάνθρωπο νόμο.

Το να απαγορεύεται στις γυναίκες να παρακολουθήσουν από κοντά ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι για να μην δουν ακάλυπτα σημεία του ανδρικού σώματος είναι απλά μια πρόφαση για την «σκλαβιά» στην οποία θέλουν να τις κρατήσουν, καθώς ο κόσμος εξελίσσεται και προοδεύει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...