Υγεία

Ήρθε η ώρα για τον χάρτη για την μοριακή αρχιτεκτονική του ανθρώπινου εγκεφάλου;

Βαθιά μυστήρια του ανθρώπινου εγκεφάλου ερευνήθηκαν από επιστήμονες, οι οποίοι ελπίζουν να αποκαλύψουν αυτά τα βαθιά μυστήρια χαρτογράφοντάς τον με πρωτοφανείς λεπτομέρειες.

Οι ερευνητές ελπίζουν να χαρτογραφήσουν τα τρισεκατομμύρια των συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων - γνωστών ως συνάψεις - που επιτρέπουν τη ροή χημικών και ηλεκτρικών μηνυμάτων και είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.

Ο περίπλοκος χάρτης θα δείξει πώς αυτές οι ζωτικές συνδέσεις είναι οργανωμένες σε όλο τον εγκέφαλο και στις διάφορες περιοχές του.

Αν είναι επιτυχές, το σχέδιο του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου θα εμβαθύνει τη θεμελιώδη κατανόηση της δομής και της λειτουργίας του εγκεφάλου και θα ρίξει φως στις διάφορες ασθένειες του εγκεφάλου και στις συνθήκες συμπεριφοράς, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Seth Grant δήλωσε: "Η εξάπλωση της τεράστιας πολυπλοκότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι μία από τις μεγάλες επιστημονικές προκλήσεις".

«Θα χαράξουμε τη μοριακή αρχιτεκτονική του ανθρώπινου εγκεφάλου και οι χάρτες μας θα μας βοηθήσουν να εξηγήσουμε τη βάση των σκέψεων και των ενεργειών μας σε υγιείς ανθρώπους και σε άτομα με εγκεφαλικές διαταραχές».

Οι ερευνητές που εδρεύουν στο Πανεπιστήμιο του Κέντρου Κλινικών Εγκεφάλων του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου έχουν λάβει επιχορήγηση ύψους £ 1,3 εκατομμυρίων από την Wellcome Trust για την εργασία.

Το νέο έργο βασίζεται στην προηγούμενη εργασία τους με έναν άλλο χάρτη - ονομάζεται synaptome - για τον εγκέφαλο του ποντικιού.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνικές αιχμής, όπως η μοριακή απεικόνιση και η τεχνητή νοημοσύνη, για να εξετάσουν τις συνάψεις σε ολόκληρο τον εγκέφαλο του ποντικιού.

Ο χάρτης υποδεικνύει ότι η ποικιλία των τύπων συνάψεων μπορεί να είναι το κλειδί για την αποθήκευση και την ανάκληση πληροφοριών, βοηθώντας τον εγκέφαλο να εντοπίσει γρήγορα αναμνήσεις μέσω μοντέλων δραστηριότητας.

Οι εμπειρογνώμονες ελπίζουν να διερευνήσουν περαιτέρω αυτό το κομμάτι στην επόμενη φάση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ