ΗΠΑ

Έντουαρντ Σνόουντεν: Ο Αμερικανός προγραμματιστής αποκαλύπτει τον "Μεγάλο Αδερφό" της Ουάσινγκτον

Ο Σνόουντεν τον Ιούνιο του 2013, διοχέτευσε στον Τύπο, ως διαχειριστής συστημάτων της NSA και της CIA, απόρρητες πληροφορίες που αφορούσαν σε πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι αμερικανικές και βρετανικές κυβερνήσεις.

Υπό τον τίτλο «Το Μεγάλο Φακέλωμα» («Permanent Record») το βιβλίο του Έντουαρντ Σνόουντεν κυκλοφορεί σήμερα στις προθήκες των βιβλιοπωλείων
«Το όνομά μου είναι Έντουαρντ Τζόζεφ Σνόουντεν... Εργαζόμουν για την κυβέρνηση. Τώρα εργάζομαι για την κοινωνία»...

Με τα λόγια ξεκινά το βιβλίο του «υπ' αριθμόν 1» εχθρού της κυβέρνησης Ομπάμα που έσπασε τη σιωπή του το 2013 αποκαλύπτοντας τον "Μεγάλο Αδερφό" της Ουάσινγκτον.

Υπό τον τίτλο: «Το Μεγάλο Φακέλωμα», το βιβλίο του Αμερικανού πρώην προγραμματιστή που «κάρφωσε » τον τότε πλανητάρχη ξεγυμνώνοντας το μυστικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) κάνει σήμερα την παρθενική του εμφάνιση στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

Το «βαθύ λαρύγγι των υποκλοπών» που για πολλούς ψυχολόγους δεν είναι παρά ένας εγωπαθής νάρκισσος που θέλει να μονοπωλήσει τα φώτα της δημοσιότητας, αναφέρεται στους λόγους που τον οδήγησαν στις αποκαλύψεις που έκαναν άνω- κάτω κυβερνήσεις και ηγέτες κρατών και την εξάχρονη περιπέτειά του αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο. Εδώ και μία πενταετία ζει ως πολιτικός εξόριστος και ως προδότης στη Μόσχα. Προτού βρει καταφύγιο στη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν κρυβόταν αλλού...

Πρώτος προορισμός, το Χονγκ Κονγκ.

«Κλείστηκα σ΄ένα ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ το καλοκαίρι του 2013 προτού παραδώσει τα έγγραφα στους ρεπόρτερ», γράφει στο βιβλίο του.

Σε ηλικία 29 ετών, ο Σνόουντεν έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό τον Ιούνιο του 2013 όταν ως διαχειριστής συστημάτων της NSA και της CIA διοχέτευσε στον Τύπο απόρρητες πληροφορίες από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας σχετικά με τα πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι αμερικανικές και βρετανικές κυβερνήσεις.

Λίγο πριν τη «διαρροή» χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων στις εφημερίδες «Guardian» και «The Washington Post», ο Σνόουντεν βρέθηκε στο Χονγκ Κονγκ ενώ από τις 23 Ιουνίου του ίδιου έτους βρέθηκε στη Μόσχα, με τις ρωσικές αρχές να του παραχωρούν προσωρινό πολιτικό άσυλο ενός έτους, το οποίο παρατάθηκε για επιπλέον χρόνια. Μέχρι σήμερα.

Σήμερα ο Σνόυντεν εξακολουθεί να βρίσκεται στη Ρωσία, και σε άγνωστη τοποθεσία, αναζητώντας όμως άσυλο και σε άλλη χώρα, όπως η Γαλλία.Πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του δήλωσε ότι θέλει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία. Είχε ζητήσει άσυλο από τη Γαλλία το 2013, επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ. Στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter εκφράζει την ελπίδα να του παραχωρήσει άσυλο ο σημερινός πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Μέχρι στιγμής περισσότερες από 12 χώρες έχουν απορρίψει ανάλογα αιτήματα του. «Η προστασία ενός πληροφοριοδότη δεν είναι μια εχθρική ενέργεια», λέει ο ίδιος.

Την ώρα που οι υποστηρικτές του του πλέκουν το εγκώμιο για το θάρρος του να προχωρήσει σε μεγάλες αποκαλύψεις, οι ΗΠΑ τον κατηγορούν ότι έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας και οι κατηγορίες περί κατασκοπείας θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν για δεκαετίες στη φυλακή.

Μέσα από τις σελίδες τη βιογραφίας του ο Σνόουντεν αφηγείται για πρώτη φορά το πώς βοήθησε να φτιαχτεί ένα σύστημα μαζικής επιτήρησης και πώς βίωσε μια κρίση συνείδησης που τον έκανε να αποκαλύψει τα πάντα, με την αμερικανική κυβέρνηση να είναι σε θέση να συγκεντρώνει ακόμη και το παραμικρό τηλεφώνημα, sms και e-mail.

«Οι νέες κάμερες τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι απλά συσκευές παρακολούθησης αλλά πλήρως εξοπλισμένα αστυνομικά όργανα», γράφει στο βιβλίο του δηλώνοντας παράλληλα σοκαρισμένος από την υποκρισία της κυβέρνησης Ομπάμα.

«Ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποφάσισε στην ηλικία των 29 ετών να απαρνηθεί το μέλλον του για το καλό της πατρίδας του», είπε ο Τζον Σάργκεντ , CEO του Αμερικανού εκδότη του, Macmillan Publishers.

«Επέδειξε απίστευτο θάρρος και, είτε αρέσει είτε όχι, είναι από μόνος του μια απίστευτη ιστορία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος είναι καλύτερος και πιο ιδιωτικός χάρη στις δικές του πράξεις».

Λίγα 24ωρα πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου του, ο Σνόουντεν αποκάλυψε ότι θα ήθελε να επιστρέψει στις ΗΠΑ, αλλά μόνο εάν η αμερικανική κυβέρνηση μπορούσε να τού εγγυηθεί μια δίκαιη δίκη.

«Αν πρόκειται να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου στη φυλακή, το βασικό στο οποίο πρέπει να να συμφωνήσουμε είναι ότι τουλάχιστον θα έχω μια δίκαιη δίκη », είπε ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...