Περιβάλλον

Έβρος: Σπάνια αρπακτικά πεθαίνουν από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες

Ένας μαυρόγυπας και ένας κραυγαετός, βρέθηκαν νεκροί από πρόσκρουση σε έλικες ανεμογεννητριών στον Έβρο.

Τον θάνατο δύο σπάνιων αρπακτικών, ενός κραυγαετού και ενός μαυρόγυπα, από πρόσκρουση σε έλικες ανεμογεννητριών, στην περιοχή του Νοτίου Έβρου, γνωστοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.

Σύμφωνα με τον φορέα, ο νεκρός κραυγαετός εντοπίστηκε στις 19 Αυγούστου από κάτοικο του οικισμού Φερών, κάτω από ανεμογεννήτρια αιολικού πάρκου κοντά στον οικοσμό της Μελίας. Δύο μέρες αργότερα, εντοπίστηκε, από εκπροσώπους του φορέα και ο νεκρός μαυρόγυπας, κοντά σε ανεμογεννήτρια αιολικού πάρκου, βόρεια του οικισμού Λεπτοκαρυά. Σημειώνεται πως ο γύπας εντοπίστηκε με τη βοήθεια του δορυφορικού πομπού που έφερε και ο οποίος βρέθηκε στο έδαφος και σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από το πτώμα του αρπακτικού και με τη συμβολή του εκπαιδευμένου σκύλου του WWF Ελλάς.

Η αιτία θανάτου προκύπτει, σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης από τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης και των ακτινογραφιών των δύο νεκρών πουλιών, ενώ επιβεβαιώνεται και από τη γνωμάτευση επιστήμονα βιολόγου από την Ισπανία, με μακρόχρονη εμπειρία σε προσκρούσεις αρπακτικών πουλιών σε ανεμογεννήτριες και έρευνα σε επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στα πουλιά.

«Θλιβερά περιστατικά θανάτου προστατευόμενων και απειλούμενων ειδών»

Επ’ αφορμή των δύο νεκρών αρπακτικών, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης-Σουφλίου, τονίζει σε σχετική ανακοίνωση πως τα «δύο θλιβερά περιστατικά θανάτου προστατευόμενων και απειλούμενων ειδών ορνιθοπανίδας από σύγκρουση με έλικες ανεμογεννήτριας, προστίθενται στον κατάλογο με τα 14 αρπακτικά πουλιά που εντοπίστηκαν τη δίχρονη περίοδο που πραγματοποιήθηκε από το WWF Ελλάς, η συστηματική αναζήτηση (2008-2010) και επιπλέον τα 4 αρπακτικά πουλιά εκτός περιόδου αναζήτησης μετά το 2010. Λαμβάνοντας υπόψη και τα δύο πρόσφατα περιστατικά, μεταξύ των 20 συνολικά πλέον αρπακτικών πουλιών που έχουν βρεθεί νεκρά, λόγω πρόσκρουσης, εντοπίστηκαν 3 νεκροί μαυρόγυπες, 6 νεκρά όρνια, 1 ζωντανό ακρωτηριασμένο όρνιο, 1 νεκρός κραυγαετός και 2 νεκροί φιδαετοί».

Τέλος ο φορέας εκφράζει την εκτίμηση πως «τα σπάνια αρπακτικά πουλιά που έχουν εντοπιστεί καταδεικνύουν σαφέστατα το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή των Εθνικών Πάρκων και των περιοχών ΖΕΠ της Θράκης, με το μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών (237 εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες), εντός του ζωτικού χώρου μεγάλων αρπακτικών πουλιών και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για άμεσο σχεδιασμό ορθής χωροθέτησης Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και εγκατάστασης πρόσθετων συστημάτων αποφυγής σύγκρουσης αρπακτικών πτηνών με Α/Γ σε υφιστάμενα-εγκατεστημένα αιολικά πάρκα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ