Εκκλησία

Άμεση η ανάγκη να τοποθετηθεί η Ιεραρχία στο ουκρανικό! Έλληνες Ιεράρχες "μαλώνουν" Ρώσους σε επίσημες επισκέψεις!

Συνεχίζεται η αναστάτωση στην Ελλαδική Εκκλησία για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Αρχές του μήνα είχαμε τον Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκτάριο να δηλώνει: "Αναγνωρίζουμε μόνο μια κανονική Εκκλησία με τον Μητροπολίτη Ονούφριο"

Την πρόσφατη νέα πρόκληση από τον Μητροπολίτη Λαγκαδά με μη αναγνωρισμένους, διαδέχθηκε η ανακοίνωση-καταπέλτης από τον Μητροπολίτη Πειραιώς, που προκάλεσε οργή στους διαδρόμους του Φαναρίου.

Κατόπιν ακολούθησε συλλείτουργο του μη αναγνωρισμένου Επισκόπου Ολβίας Επιφανίου (του Έλληνος Αρχιμανδρίτου από την Μητρόπολη Δημητριάδος) με τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Ανδρέα στην εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Και τα νεώτερα έρχονται από τα Ιωάννινα... Εκεί που χθες ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος δέχθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Βερέγιας κ. Αμβροσίου (Πατριαρχείο Μόσχας), Πρυτάνεως της Ιερατικής Σχολής Υπαπαντής μετά της τιμίας Αυτού συνοδείας για να τους....μαλώσει εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου προφανώς!!!

Κατά την διάρκεια του επισήμου δείπνου που παρατέθηκε, συζητήθηκαν διάφορα επίκαιρα θέματα, εκκλησιαστικού και γενικότερου περιεχομένου, έγινε παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Βερέγιας και της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

Εκτενέστερα και ενδελεχώς συζητήθηκε μεταξύ των δύο Αρχιερέων το Εκκλησιαστικό ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων έκανε αναλυτική αναφορά στα κανονικά ζητήματα που κατά καιρούς αναφύονται αλλά και ανεφύησαν τις τελευταίες δεκαετίες στα Εκκλησιαστικά πράγματα παγκοσμίως, καθώς και στον τρόπο που τα πολιτικά πράγματα επηρέασαν τα Εκκλησιαστικά δρώμενα, στην διάρκεια της παλαιότερης και σύγχρονης Εκκλησιαστικής πραγματικότητας.

Αναφέρθηκε στις εκατοντάδες περιπτώσεις κανονικών παρεκκλίσεων και στην άσκηση οικονομίας που ακολούθησε, ιδιαίτερα δε στις υποθέσεις απονομής αυτοκεφαλίας τα τελευταία 180 έτη, μέσα από διαδικασίες πολιτικών-κοσμικών παρεμβάσεων, στα σχίσματα και την άσκηση οικονομίας για την αποδοχή σχισματικών κληρικών με σκοπό την αποκατάσταση της εκκλησιαστικής ενότητας και κοινωνίας.

Το ανακοινωθέν της Μητροπόλεως συνεχίζει αναφέροντας πως ο Μητροπολίτης Μάξιμος “αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και στις υποχωρήσεις Του των τελευταίων ετών, προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα και η συμπόρευση με την Ρωσική Εκκλησία, πράγμα το οποίον όχι μόνον δεν εκτιμήθηκε, αλλά έφθασε στο σημείο ο Ίδιος, πριν τη Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης, να εγκαταλειφθεί από το Πατριαρχείο της Μόσχας και μετά από τόσες υποχωρήσεις να βρεθεί εγκαλούμενος, ενώ τα πάντα είχαν συμφωνηθεί στις προσυνοδικές διαδικασίες, και πάντα με θυσίες και υποχωρήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Ο Σεβ. Βερέγιας, αναφέρθηκε στις αντιδράσεις του Ρωσικού λαού σε θέματα που αφορούσαν τις σχέσεις με τις ετερόδοξες Χριστιανικές ομολογίες, για να λάβει την απάντηση ότι μεταξύ της τελευταίας προσυνοδικής διάσκεψης της Γενεύης και της Μεγάλης Συνόδου, υπήρξε ένα κοινό ανακοινωθέν του Πάπα της Ρώμης και του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας, το οποίον έγραφε πράγματα για τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών που προκαλούν το Ορθόδοξο αίσθημα, με την ομολογία της ανενδοίαστης αποδοχής της Εκκλησίας της Ρώμης, ως τέτοιας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων παρακάλεσε τον Αρχιερέα του Πατριαρχείου της Μόσχας να μεταφέρει την αγωνία Του και την διαφωνία Του με το μέτρο της ακοινωνησίας που επέβαλε η Εκκλησία της Μόσχας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ανέφερε ότι υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα αντικανονικής ύπαρξης παραλλήλων δικαιοδοσιών για τις οποίες δεν υπάρχει καμιά διαμαρτυρία και κάλεσε τη Ρωσική Εκκλησία σε αυτοσυγκράτηση με σκοπό τη διατήρηση της Ενότητας της Ορθοδοξίας.

»Κανείς δεν θέλει ένα σχίσμα και χαιρόμαστε που το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν προχώρησε στα ίδια μέτρα ακοινωνησίας που επέβαλε η Ρωσική Εκκλησία. Ευελπιστούμε ότι με υπομονή η ιστορική πορεία θα βοηθήσει να αποσοβηθεί το σχίσμα, σ’ ένα πνεύμα σεβασμού και οικονομίας για εκατομμύρια ανθρώπους που δεν όφειλαν να παραμείνουν αποκομμένοι από το Εκκλησιαστικό σώμα και την ευχαριστιακή κοινωνία. Ευχαρίστησε δε τον Σεβ. Βερέγιας κ. Αμβρόσιο για την επίσκεψή Του και την δυνατότητα ειλικρινούς επικοινωνίας. Οι δύο Αρχιερείς αντήλλαξαν εγκάρδιες ευχές, δώρα και προσκλήσεις για επανεύρεση τόσο στην Ρωσία όσο και στα Ιωάννινα στο μέλλον.”

Ζάκυνθος

Στο ίδιο μήκος κύματος τα πράγματα και στην Ζάκυνθο όπου την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, επισκέφτηκαν τη Ζάκυνθο ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμολένσκ κ. Ισίδωρος και ο επαρχιούχος Επίσκοπος Θεοφ. Μπομπρούισκ κ. Σεραφείμ, Ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας (Πατριαρχείο Μόσχας), με δύο συνοδούς ιερείς, στο πλαίσιο προσκυνηματικής εκδρομής τους στα Ιόνια Νησιά, όπως αναφέρει το πρακτορείο Νυχθημερόν.

Τους Ρώσους Κληρικούς δέχτηκαν στην εν Ζακύνθω Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Παρών ήταν και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας.

Αφού έγινε προσκύνημα στο σεπτό Σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου, οι επισκέπτες έτυχαν θερμής φιλοξενίας στο Αρχονταρίκι της Μονής, έγινε ξενάγησή τους στο Εκκλησιαστικό Μουσείο, ανταλλαγή δώρων και παρατέθηκε πλούσιο γεύμα.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης εμνήσθη αρχαίων ημερών στη Ρωσία, εξέφρασε τη νοσταλγική αγάπη του προς τους δύο προηγούμενους Πατριάρχες Μόσχας, με τους οποίους είχε στενούς δεσμούς, όπως και με πολλές άλλες ιστορικές φυσιογνωμίες της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Κατά την διάρκεια του γεύματος ετέθη από τους φιλοξενουμένους το θέμα - πρόβλημα της Ενότητας της Εκκλησίας, εξαιτίας του Ουκρανικού Ζητήματος και ζήτησαν επ' αυτού τις σκέψεις του Σεβ. Δωδώνης.

Εκείνος, επεσήμανε ότι το κάθε πρόβλημα θα ημπορούσε να τεθεί και να λυθεί στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης (2016), εάν το Πατριαρχείο της Μόσχας δεν απέφευγε, με ποικίλες δικαιολογίες, να παραστεί, τορπιλίζοντας έτσι την ομοφωνία και την ενότητα, συμπαρασύροντας μάλιστα και άλλες Εκκλησίες. Τούτο έγινε, επειδή η Ρωσία έχει πάντα βλέψεις περί "τρίτης Ρώμης".

Πρόσθεσε επίσης ότι ο κάθε λαός, όπως η Ουκρανία, έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και στην εκκλησιαστική Αυτοκεφαλία, την οποία χορηγεί αρχαιόθεν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως έπραξε και προς την ίδια τη Ρωσία, την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία.

Στον ενδοιασμό των επισκεπτών περί Φιλαρέτου και των συν αυτώ, ο Σεβ. κ. Χρυσόστομος επέμεινε ότι όλα θα μπορούσαν να διευθετηθούν εάν η Μόσχα δεν επέμενε στον τορπιλισμό κάθε προσπάθειας για πανορθόδοξη σύνοδο. Είπε χαρακτηριστικά: "Αφήστε την Ουκρανία να πράξει όπως εκείνη επιθυμεί", τονίζοντας μάλιστα ότι είναι λάθος τόσο η ακοινωνησία που μονομερώς έχει εφαρμόσει η Μόσχα έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όσο οι απειλές για διακοπή σχέσεων, τις οποίες κυκλοφορεί για όποια Εκκλησία αναγνωρίσει την νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Κατέληξε πάντως ότι, όπως και να έχουν τα πράγματα, η Εκκλησία της Ελλάδος αποτελεί ίδιο έθνος - γένος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και είναι αδιανόητο να μη στοιχηθεί με τη Μητέρα Εκκλησία.

Είναι ξεκάθαρο πως η Ιεραρχία που έρχεται σε περίπου 15 μέρες είναι κομβικής σημασίας καθότι η κατάσταση στον ελλαδικό εκκλησιαστικό χώρο έχει εκτραχυνθεί εντελώς με το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ