Κυπριακό

Άκαρπες οι συνομιλίες για το Κυπριακό; Ναυάγησε η προσπάθεια της Τζέιν Χολ Λουτ

Μετά την άκαρπη προσπάθεια των συζητήσεων για το Κυπριακό ζήτημα, αναμένεται η ειδική απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ, να συνεχίσει τις επαφές της με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στην ειδική απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ, εναπόκειται πλέον η απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί η διαδικασία στο Κυπριακό, μετά την άκαρπη προσπάθεια για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ανέφερε διπλωματική πηγή.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η διαδικασία δεν συνεχίζεται με οποιοδήποτε τρόπο στην Κύπρο. Επιστρέφοντας από την κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και την κ. Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι η διμερής συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στο περιθώριο της Γενικής Συνόδου θεωρείται βέβαιη, με την διπλωματική πηγή να σημειώνει ότι «η τριμερής συνάντηση υπάρχει ως προοπτική».

Αναμένεται εξάλλου ότι η κ. Λουτ θα συνεχίσει τις επαφές της με τις εγγυήτριες δυνάμεις, σύμφωνα όμως με την ίδια πηγή, δεν υπάρχει πληροφόρηση αν αυτό θα γίνει πριν τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη. «Δεν πήγε τίποτα χαμένο, μάθαμε πως σκέφτεται» η άλλη πλευρά, σχολίασε καταληκτικά η ίδια πηγή.

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση του με τον κατοχικό ηγέτη και την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό "Δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα" είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σημειώνοντας ότι η διαδικασία για συνομολόγηση των όρων αναφοράς είναι εν εξελίξει. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου είχε μια άτυπη κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί και την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι: «δεν έγινε η οποιαδήποτε συζήτηση κατά τη διάρκεια της μικρής δεξίωσης, απλά φιλικές ανταλλαγές και αστεϊσμοί, αλλά φυσικά και η έκφραση ελπίδας και η ενθάρρυνση της κας Λουτ να συνεχίσει την προσπάθεια με την ελπίδα να καταλήξουμε σε κάτι που θα δημιουργεί προοπτικές για δημιουργικό διάλογο».

Ερωτηθείς πώς θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι θέμα της κας Λουτ με τις επαφές που θα έχει και με τις εγγυήτριες δυνάμεις να κρίνει ή να προετοιμάσει κάτι που να αποτελεί τη βάση για τους όρους αναφοράς».

Σε ερώτηση ποια είναι η προοπτική για την τριμερή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτή την ώρα εκείνο που γνωρίζω είναι ότι το βέβαιο είναι ότι θα τον συναντήσω». Ερωτηθείς αν υπάρχει απογοήτευση που δεν ευοδώθηκε αυτή η προσπάθεια, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν υπάρχει απογοήτευση, δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα, βρίσκεται μια διαδικασία εν εξελίξει, συνεπώς, ας περιοριστούμε μέχρι εδώ».

πηγή: hellasjournal.com

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...