Κοινωνία

Άγνωστες ιστορίες από τη ζωή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Πέθανε από καρδιακή ανακοπή, ο εξαιρετικός ροκ τραγουδοποιός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Ο συνθέτης του Διδυμότειχου Μπλουζ και άλλων μεγάλων επιτυχιών, ξεκίνησε γράφοντας σε αγγλικό στίχο, και με το όνειρο να κάνει καριέρα στο εξωτερικό, όπως το είχαν κατορθώσει οι Aphrodite’s Child.

Με το πρώτο του συγκρότημα, του PLJ, πρότεινε σε δισκογραφική εταιρεία του Παρισιού, μία σειρά τραγουδιών, βασισμένα στην Αποκάλυψη του Ιωάννη....

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, γεννήθηκε το 1956, στον Βόλο. Σε μικρή ηλικία, ορφάνεψε από πατέρα, και τότε η μητέρα του αποφάσισε να μετακομίσουν στην Αθήνα. Μεγάλωσε στην Πλάκα, όπου και πρωτοεμφανίστηκε (1977), τραγουδώντας αντάρτικα, σε μπουάτ με τον Πάνο Τζαβέλα.

Το 1978, επηρεασμένος από το κλίμα της Ροκ Αναζωπύρωσης, σχηματίζει με τους φίλους του Παύλο Κικριλή και Δημήτρη Βασαλάκη, το συγκρότημα PLJ Band (το όνομα του συγκροτήματος από τα αρχικά των ονομάτων Paul=Παύλος, Larry=Λαυρέντης, Jimmy=Δημήτρης).

Ηχογραφούν ένα δίσκο (GASPAR) με δικά τους έξοδα (τέσσερα τραγούδια με αγγλικό στίχο) πιστεύοντας ότι θα γίνουν σε μια μέρα διάσημοι. Δυστυχώς, κανείς δεν ασχολήθηκε με το δισκάκι.

PLJ. Το πρώτο συγκρότημα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Πικραμένοι έμειναν οι τρεις φίλοι, αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συλλαμβάνει την ιδέα να κάνουν νέο δίσκο…την Αποκάλυψη του Ιωάννη (!), και τα τραγούδια αυτά να τα πάνε στο εξωτερικό, όπου εκεί, πίστευε –από το πριν δεκαπέντε χρόνια κατόρθωμα των Aphrodite’s Child- ότι θα αναγνωριζόταν οπωσδήποτε η αξία του συγκροτήματος. Έτσι αρχίζει να γράφει νέα σειρά τραγουδιών με γενικό τίτλο ARMAGEDDON, ενώ εμπνέεται από τα απόκρυφα νοήματα του Απόστολου Ιωάννη. Οι PLJ, ηχογραφούν τον δίσκο, με δικά τους πάλι έξοδα, και ετοιμάζονται να φύγουν για τη Γαλλία με το όνειρο να γίνουν διάσημοι.

Μετά από πολλές περιπέτειες, και οδηγώντας ένα παλαιό αυτοκίνητο ουσιαστικά σακαράκα, κατορθώνουν να φτάσουν στο Παρίσι και να παραδώσουν την κασέτα με τα τραγούδια τους στην εκεί Polygram.

Οι PLJ, στον δρόμο για το Παρίσι

Τελικά οι Γάλλοι αρνήθηκαν να κυκλοφορήσουν τον δίσκο. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, οι φίλοι αποφασίζουν να ξαναχτυπήσουν πόρτα εταιρείας, αυτή τη φορά στην Αμερική. Σε αυτή την αποστολή φεύγει με αεροπλάνο ο Παύλος Κικριλής, και πηγαίνει στην Νέα Υόρκη, για να παραδώσει την κασέτα με τα τραγούδια στην εκεί εταιρεία Warner, τα γραφεία της οποίας ήταν στον έναν από τους Δίδυμους Πύργους.

Όμως και οι Aμερικανοί δεν θέλουν τον δίσκο. Η απογοήτευση από τις εταιρείες του εξωτερικού είναι μεγάλη, και οι PLJ, αναγκάζονται να χτυπήσουν την πόρτα ελληνικής εταιρείας. Ο δίσκος ARMAGEDDON γίνεται δεκτός στην ελληνική Polygram με απόφαση του Γιάννη Πετρίδη και το 1982, κυκλοφορεί με τη «ροκ ετικέτα» της εταιρείας, VERTIGO. Οι πωλήσεις; Χάλια. Σήμερα, αν ακούσει κανείς τον δίσκο, μένει έκπληκτος. Δεν μπορεί να καταλάβει, γιατί μία τόσο πολύ καλή δουλειά, δεν έπεισε τους έμπειρους ξένους μάνατζερ αλλά και γιατί δεν ευδοκίμησε όταν κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά. Η απάντηση βρίσκεται στην λέξη «μόδα». Τα έργα τέχνης που δεν συνταυτίζονται με τις τάσεις της εποχής ή τις κατευθύνσεις που δίνουν οι διάφοροι «opinion leaders», είναι καταδικασμένα στην αφάνεια. Από αυτή την άποψη, ο Γιάννης Πετρίδης διέσωσε ένα έργο τέχνης. Μπράβο του.


Το εξώφυλλο του άλμπουμ ARMAGEDDON των PLJ, έργο του ζωγράφου Αριστομένη Τσολάκη

Το 1983, οι PLJ μετονομάζονται σε Τερμίτες και κυκλοφορούν τον δεύτερο δίσκο τους, με ελληνικό στίχο και με τίτλο «Αμαρτωλή Μαρία»

Ο δίσκος σημειώνει εμπορική επιτυχία. Ακολουθούν 3 ακόμα δίσκοι του συγκροτήματος, και μετά το 1988, ο Λαυρέντης κάνει σόλο καριέρα με διάφορες όμως συνεργασίες, σημαντικότερη εκ των οποίων, η συνεργασία του με τον Διονύση Τσακνή, με τον οποίο συνδέθηκε με βαθιά φιλία.

Το έργο που μας άφησε είναι σημαντικότατο, και αναμφίβολα ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, κατατάσσεται ανάμεσα στους καλύτερους τραγουδοποιούς που έβγαλε η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ