Χαοτική κατάρρευση της Thomas Cook: Kήρυξε πτώχευση – 50.000 εγκλωβισμένοι τουρίστες στην Ελλάδα, 600.000 σε όλο τον κόσμο

Δημοσίευση: 23 Σεπτεμβρίου 2019, 7:07 πμ | Ανανέωση: Σεπτέμβριος 23, 2019 στις 11:22 πμ

Η μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού στην βρετανική ιστορία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Στον αέρα οι 9.000 εργαζόμενοι της παλαιότερης εταιρείας διοργάνωσης ταξιδίων. Αγωνία και για τον ελληνικό τουρισμό.


Η Thomas Cook ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι κήρυξε πτώχευση καθώς απέτυχε μέσα στο Σαββατοκύριακο να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του, αναφέροντας ότι οδεύει σε «άμεση εκκαθάριση».

Η εταιρεία ανέφερε ότι υπέβαλε αίτηση αναγκαστικής εκκαθάρισης και πως δόθηκε εντολή για να οριστεί σύνδικος για την εκκαθάριση της εταιρείας.

Την ιδιαίτερη λύπη του και των υπόλοιπων μελών του διοικητικού συμβουλίου εξέφρασε ο επικεφαλής της Thomas Cook, Πίτερ Φανκχάουζερ για την κατάρρευση της εταιρείας. Εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, πελάτες της εταιρείας, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό.

Η βρετανική Πολιτική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook έπαυσε τις εργασίες της και θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να φέρει πίσω στη Βρετανία πάνω από 150.000 Βρετανούς τουρίστες, πελάτες της εταιρείας, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.


Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας, Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της εταιρείας καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Η Thomas Cook έπαυσε τις εμπορικές συναλλαγές, οπότε οι πτήσεις της εταιρείας έχουν πλέον ακυρωθεί», τόνισε η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ναυλώσει δεκάδες πτήσεις τσάρτερ για να μεταφέρει πίσω στη Βρετανία χωρίς χρέωση τους εγκλωβισμένους τουρίστες.

«Το σχέδιό μας περιλαμβάνει ναύλωση αεροσκαφών ακόμα και από τη Μαλαισία αλλά και εκατοντάδες ανθρώπους σε τηλεφωνικά κέντρα και αεροδρόμια για την παροχή βοήθειας. Αλλά πρόκειται για τεράστιο έργο, την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού στη βρετανική ιστορία. Οπότε θα υπάρχουν καθυστερήσεις και προβλήματα. Προσπαθήστε να δείξετε κατανόηση στους υπαλλήλους που προσπαθούν να βοηθήσουν και οι οποίοι, πιθανότατα, περνάνε το ίδιο δύσκολες στιγμές με εσάς» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια, και έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές. Επίσης απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προσπάθεια επαναπατρισμού 600.000 τουριστών!

Η Thomas Cook χρεοκόπησε τα ξημερώματα, όταν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ένα πακέτο διάσωσης ύψους 200 εκατ. λιρών από τους δανειστές της, ώστε να αποφύγει την κατάρρευση. «Η Thomas Cook έπαυσε τις εμπορικές συναλλαγές, οπότε οι πτήσεις της εταιρείας έχουν πλέον ακυρωθεί», ανακοίνωσε λίγο αργότερα η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, σημαίνοντας το… χάος.

Αγωνία και στην Ελλάδα

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αγωνία και στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις πολλές εκ των οποίων – ειδικά στην Κρήτη – συνεργάζονται με την Thomas Cook. Ενδεικτική η δήλωση του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιου, στον Ελεύθερο Τύπο ότι «μια ενδεχόμενη χρεοκοπία θα οδηγήσει για μικρό χρονικό διάστημα, εκτιμώ σε δεινή θέση εκατοντάδες συναδέλφους και προμηθευτές».

Ακόμα πιο ανησυχητική η δήλωση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Κρήτης «νομίζω ότι με μεγάλη ευκολία θα μπορούσα να πω πως θα αποτελούσε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στον τουρισμό κάτι τέτοιο (σ.σ. η χρεοκοπία της Thomas Cook)».

Από χθες ήδη, πριν γίνει γνωστή η χρεοκοπία της Thomas Cook και ήταν σε εξέλιξη το κρίσιμο ΔΣ, ο προβληματισμός στους επαγγελματίες του τουρισμού στην Κρήτη ήταν έντονος. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι εγκλωβισμένοι πελάτες, αλλά και οι επισκέπτες που είναι προγραμματισμένο να έρθουν το επόμενο διάστημα, και συνολικά για τα συμβόλαια και τις συνεργασίες της εταιρείας, που φτάνουν στο Ηράκλειο στο 80% των ξενοδοχείων, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, πριν από την κατάρρευση της εταιρείας, ο κ. Χαλκιαδάκης εκτιμούσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στον τουρισμό.

Στον «αέρα» περισσότεροι από 3.000 τουρίστες στην Κέρκυρα

Περισσότεροι από 3.000 τουρίστες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή «εγκλωβισμένοι» στην Κέρκυρα μετά την πτώχευση, τα ξημερώματα, του Thomas Cook, ενός εκ των ισχυρότερων βρετανικών ταξιδιωτικών γραφείων στην Ευρώπη.

Τον αριθμό των τουριστών που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο νησί, με πακέτα διακοπών από το Thomas Cook, επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπης Βούλγαρης.

«Μεταξύ των τουριστών αυτών οι περισσότεροι είναι Βρετανοί, ενώ ανάμεσά τους είναι Γάλλοι, Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι τουρίστες, ενώ είναι και αρκετές εκατοντάδες τουρίστες που οι διακοπές τους στο νησί ξεκινούσαν από σήμερα και δεν θα έρθουν, λόγω του «ναυαγίου» της της Thomas Cook», ανέφερε ο κ.Βούλγαρης.

Όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε, οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ασφάλεια ταξιδιού και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών στη χώρα τους, όμως οι παράμετροι της πτώχευσης του Thomas Cook, που ένα από τα ισχυρότερα βρετανικά brand names στον χώρο του τουρισμού, είναι πολλοί, μεταξύ αυτών οι ξενοδόχοι να μην έχουν πληρωθεί ακόμη για τα θερινά πακέτα διακοπών. 

«Σήμερα αλλάζει ο χάρτης του τουρισμού σε όλο τον κόσμο», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βούλγαρης, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία στους ξενοδόχους.

«Ψυχραιμία στους ξενοδόχους να μην πληγεί ο τουρισμός μας. Σήμερα ζούμε μία «κοσμογονία» στον τουρισμό. Πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα», κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας.

Θεοχάρης: Περίπου 50.000 οι τουρίστες της Thomas Cook σε όλη την Ελλάδα

“Ο υπολογισμός ως τώρα λέει πως περίπου 50.000 φιλοξενούμενοι είναι σε όλη τη χώρα. Γιατί η Κρήτη είναι ένα μεγάλο μέρος, αλλά υπάρχουν και στις Κυκλάδες, υπάρχουν στα Δωδεκάνησα, στη Ζάκυνθο, στην Κέρκυρα, στην Κω, στη Σκιάθο. Από την Thomas Cook 50.000 κόσμος είναι σε όλη την Ελλάδα”, είπε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργο Χουδαλάκη και Νίκο Ρογκάκο.

“Η Thomas Cook είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία, λίγο κάτω από 3 εκατομμύρια τουρίστες μας έφερνε κάθε χρόνο, καταλαβαίνετε ότι είναι ένας μεγάλος στρατηγικός εταίρος, η πτώχευση του οποίου θα επηρεάσει πολύ την κατάσταση”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε:

“Για να καθησυχάσουμε λίγο τον κόσμο και κυρίως τους ξενοδόχους πρέπει να πούμε το εξής, ότι ήδη από το Σαββατοκύριακο έχουμε ξεκινήσει συνεννοήσεις, έχει ξεκινήσει η διαδικασία επαναπατρισμού των φιλοξενουμένων της Thomas Cook Βρετανίας, η οποία γίνεται μέσα από την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας”.

“Από σήμερα και μετά καλύπτονται τα έξοδα για τα ξενοδοχεία. Εκτός δηλαδή από τη μεταφορά τους και τον επαναπατρισμό, και τα έξοδα των ξενοδοχείων και ότι είχαν πληρώσει στα πακέτα τους από σήμερα και μετά θα καλυφθούν από τη βρετανική υπηρεσία αεροπορίας. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος κανένας ξενοδόχος να ζητήσει να ξαναπληρώσουν. Από εκεί και πέρα δημιουργείται ένα ζήτημα για τις προηγούμενες μέρες διότι υπάρχουν συμφωνίες και δεν προπληρώνονται όλοι, πληρώνονται με μία διαδικασία καθυστέρησης και αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα οικονομικής φύσης. Θα είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών να δούμε πως θα διευκολύνουμε”, σημείωσε ο υπουργός Τουρισμού.

Ακούστε το ηχητικό: