Υπόθεση Novartis: Με 4 αδικήματα η πρόταση ΝΔ για την προανακριτική Παπαγγελόπουλου

Δημοσίευση: 26 Σεπτεμβρίου 2019, 9:22 πμ

Ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών από βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να κατατεθεί η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για την υπόθεση Novartis.


Τα αδικήματα που βαραίνουν τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι τέσσερα. Παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, πρόκληση κακουργήματος και ακόμη ένα το οποίο θα είναι σε επίπεδο ηθικής αυτουργίας που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η τέλεση ψευδορκίας.

Από τη στιγμή που οι βουλευτές της καταθέσουν την πρόταση για προανακριτική επιτροπή και αυτή ανακοινωθεί στην Ολομέλεια το πρωί της Παρασκευής κατά τη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων, το κείμενο θα διανεμηθεί στα κόμματα.
Στη συνέχεια εντός 22 ημερών θα πρέπει να προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας, η οποία θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής. Υπενθυμίζεται πως για να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Θα την διερευνήσει η Βουλή ή θα επιστρέψει στη δικαιοσύνη;
Σε πρώτη φάση η Προανακριτική Επιτροπή θα εξετάσει την αρμοδιότητα ή μη της Βουλής να ασκήσει δίωξη στον κ. Παπαγγελόπουλο και την επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω σε περίπτωση κρίσης αναρμοδιότητάς της.
Ωστόσο το ένα από τέσσερα αδικήματα, η παράβαση καθήκοντος, είναι ένα υπουργικό παράπτωμα, το οποίο πρέπει να ελεγχθεί από τη Βουλή. Οπότε θα κληθεί η Βουλή να διερευνήσει η ίδια την υπόθεση και να μην στείλει τον φάκελο πίσω στη Δικαιοσύνη.