Τροφές με καθαρτική δράση για καλύτερη λειτουργία του εντέρου

Δημοσίευση: 8 Σεπτεμβρίου 2019, 2:42 μμ

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα που οφείλεται σε μειωμένη περισταλτικότητα του εντέρου, με αποτέλεσμα ο πάσχων να νιώθει «φουσκωμένος».


Βασικές αιτίες της δυσκοιλιότητας είναι η σωματική αδράνεια και η ανεπαρκής άσκηση, το στρες, διάφορα φάρμακα και το φτωχό σε φυτικές ίνες διαιτολόγιο.

Για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, δείτε παρακάτω τροφές με καθαρτική δράση που ωφελούν την υγεία του εντέρου.

Καρπούζι: Το γλυκό καλοκαιρινό φρούτο αποτελείται κατά 99% από νερό και γι’ αυτό αποτελεί εξαιρετική επιλογή για την κινητικότητα του εντέρου. Το νερό βοηθά την κίνηση των τροφών στο έντερο.

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Βάλτε στη διατροφή σας δημητριακά ολικής αλέσεως όπως κινόα, πλιγούρι, καστανό ρύζι, σιτάρι ολικής αλέσεως, κριθάρι και βρόμη. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν τα κόπρανα να μαλακώσουν, ομαλοποιούν τις κινήσεις του εντέρου και προλαμβάνουν τις αιμορροΐδες.


Μύρτιλα και φράουλες: Τα φρούτα αυτά είναι πλούσια σε ένα σημαντικό συστατικό για την υγεία του εντέρου, την πηκτίνη. Πρόκειται για ένα τύπο διαλυτής ίνας που βοηθά στη λίπανση των περιττωμάτων.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το κέιλ, το σπανάκι, οι λαχανίδες και τα σέσκουλα, είναι φυσικά καθαρτικά, καθώς είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο διευκολύνει τη διέλευση των κοπράνων στο έντερο.

Σταφίδες: Αντί για δαμάσκηνα, προτιμάτε τις σταφίδες, που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο και φυτικές ίνες, ενώ έχουν φυσική γλυκιά γεύση. Επιπλέον, δεν περιέχουν σορβιτόλη (όπως τα δαμάσκηνα), η οποία προκαλεί φούσκωμα. Τα σύκα αποτελούν επίσης εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν φυσικές καθαρτικές λύσεις.

Γιαούρτι: Τόσο το γιαούρτι, όσο και το κεφίρ περιέχουν προβιοτικά, τα οποία εξισορροπούν τα βακτήρια του εντέρου. Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που διασπούν τις ίνες.

Σπόροι τσία και λιναρόσπορος: Προσθέστε σπόρους τσία και λιναρόσπορο στο γιαούρτι ή τις σαλάτες και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα. Είναι πολύ πλούσιοι σε φυτικές ίνες, αλλά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της φλεγμονής.

Μήλα και αχλάδια: Είναι πλούσια σε πηκτίνη και συμβάλλουν στη διέγερση του εντέρου και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Μπρόκολο και κουνουπίδι: Είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες ίνες που συμβάλλουν στη στερεοποίηση των χαλαρών κοπράνων και λιπαίνουν το παχύ έντερο.

Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια είναι πλούσια σε νερό, το οποίο μαλακώνει τα κόπρανα και προλαμβάνει το φούσκωμα, αλλά και μεγάλες ποσότητες πηκτίνης που διεγείρει τις κινήσεις του εντέρου.

Γλυκοπατάτες: Είναι πλούσιες σε νερό, φυτικές ίνες, μαγνήσιο και βιταμίνη Β6. Συμβάλλουν επίσης στην υγεία του νευρικού συστήματος, το οποίο παίζει ρόλο στις κινήσεις του εντέρου.

Κολοκύθα: Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης κάλιο, τον ηλεκτρολύτη που συμβάλλει στην ισορροπία του πεπτικού.

Καφές: Διεγείρει την εγκεφαλική λειτουργία, αλλά και τη λειτουργία του εντέρου. Μην το παρακάνετε όμως, καθώς η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.