Οι ΗΠΑ δίνουν οικονομική «ανάσα» στην Τουρκία – Ερντογάν: «Ο Τραμπ ήθελε να φθάσουν οι συναλλαγές στα 100 δισ.» – Επενδύσεις-«μαμούθ» από την Ουάσινγκτον

Δημοσίευση: 10 Σεπτεμβρίου 2019, 6:52 μμ | Ανανέωση: Σεπτέμβριος 10, 2019 στις 6:57 μμ

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια


Μια περίεργη κινητικότητα υπάρχει στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ είχε συγκεκριμένη αποστολή στην Άγκυρα και όπως φαίνεται όλα πήγαν κατευχήν για την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Συμφωνίες-μαμούθ, θετικά λόγια και φιλοφρονήσεις. Εικόνες που προβληματίζουν, καθώς από την μία έχουμε το μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών, τα F-35 και από την άλλη έχουμε συμφωνίες που δίνουν ανάσα στην Τουρκία.

Πριν λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ερντογάν-Ρος όπου πραγματικά βγήκαν ειδήσεις.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν επιβεβαίωσε πως ο όγκος συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες θα φθάσει τα 100. δισ δολάρια, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως η συμφωνία αυτή έλαβε χώρα στην Οσάκα, κατά την διάρκεια συζητήσεων με τον Ν. Τραμπ!


»Η Τουρκία εξετάζει μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και είπε πως θέλει περισσότερες αμερικανικές εταιρείες στη Τουρκία.

Εν τω μεταξύ ο Τούρκος Υπουργός Εμπορίου δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα επενδύσουν στην Τουρκία, σε τομείς όπως η κλωστοϋφαντουργία, τα έπιπλα, το μάρμαρο, η αυτοκινητοβιομηχανία, η πολιτική αεροπορία, το τσιμέντο, οι χημικές ουσίες για να αυξήσουν τον όγκο του διμερούς εμπορίου.

Οι Pekcan και Ross συζήτησαν επίσης τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σημαντικοί τομείς, ιδίως ο χαλυβουργικός τομέας.

Τι ακριβώς συμβαίνει ανάμεσα στις δύο χώρες; Γιατί οι ΗΠΑ κάνουν τα στραβά μάτια στις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο;