Κόσμος

«Μπρα-ντε-φερ» Ρωσίας-ΗΠΑ για τον έλεγχο του Αιγαίου: O Tραμπ στέλνει Πομπέο στην Αθήνα - Η Μόσχα προτείνει όπλα


Toυ Ανδρέα Μουντζουρούλια

Kαι ξαφνικά η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την Ρωσία για τις εξελίξεις στην χώρα μας, καθώς η Ουάσινγκτον κάνει «απόβαση» στη χώρα μας.

Οι σημερινές δηλώσεις των Ρώσων για τα Καλάσνικοφ και τους S-300 δεν είναι τυχαίες. Ο διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής – Τεχνικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ έκανε πριν λίγο αναφορά για τους S-300 και δήλωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να τους εκσυγχρονίσει, απλά περιμένει την απάντηση της Αθήνας.

Πριν έγινε πρόταση για κοινή παραγωγή των Καλάσνικοφ, με την Αθήνα όμως ακόμα να μην έχει απαντήσει.

Η Μόσχα θέλει να προλάβει τις εξελίξεις και έκανε το πρώτο βήμα με το άνοιγμα του προξενείου στην Αλεξανδρούπολη. Στις 20 Σεπτεμβρίου ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ επέδωσε το προξενικό δίπλωμα του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και το εκτελεστήριο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στον Κωνσταντίνο Παλακίδη. Στις 5 Σεπτεμβρίου ο κ. Παλακίδης ανέλαβε τα καθήκοντα του επίτιμου προξένου της Ρωσικής Ομοσπονδίας με έδρα την Αλεξανδρούπολη και δικαιοδοσία στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Όλα αυτά όμως γίνονται διότι Αθήνα-ΗΠΑ υπέγραψαν πριν λίγες ημέρες αμυντική συμφωνία. Τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών συμφώνησαν στο τελικό κείμενο. Η χρονική διάρκεια της νέας αμυντικής συμφωνίας είναι απροσδιόριστη.

Δηλαδή δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και μπορεί να ακυρωθεί μόνο αν μία από τις δύο πλευρές την καταγγείλει.

Η Ουάσινγκτον λοιπόν θα επισφραγίσει αυτές τις συμφωνίες και επίσημα, καθώς στην χώρα μας θα έρθει ο Μ. Πομπέο.
 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα την επόμενη βδομάδα, στο πλαίσιο ταξιδιού στην Ευρώπη.

Μια καθόλου τυχαία εποίσκεψη, καθώς δείχνει πως οι ΗΠΑ δίνουν το πράσινο φως για ΑΟΖ.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, ο Πομπέο θα επισκεφτεί Ιταλία, Βατικανό, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, ο Πομπέο θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Δένδια, καθώς και τον Πάνο Παναγιωτόπουλο. Σύμφωνα με δημοσιογράφο της ΕΡΤ, η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί 4-6 Οκτωβρίου.

Η ατζέντα των συζητήσεων

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η πολύπλευρη αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Έμφαση θα δοθεί στην ανανέωση της σύμβασης για χρήση της Βάσης της Σούδας, τη συνεχιζόμενη χρήση της Λάρισας για αποστολές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και τη χρήση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Στη συνέχεια, θα αρχίσουν οι επαφές για τον δεύτερο γύρο του ελληνοαμερικανικού Στρατηγικού Διαλόγου, ο οποίος άρχισε τον περσινό Δεκέμβριο.

Στο πλαίσιο του διαλόγου θα συζητηθούν περιφερειακά θέματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η συμπεριφορά της Τουρκίας, η διμερής συνεργασία για επενδύσεις, στο εμπόριο, στην ενέργεια και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

H ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ   

Από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου η φρεγάτα «Ναύαρχος Μακάροφ» του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο λιμάνι της Κέρκυρας, στο πλαίσιο της 17ης Ελληνορωσικής Εβδομάδας στην Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά.

Οι κάτοικοι του νησιού θα μπορέσουν να επισκεφθούν τη Φρεγάτα «Ναύαρχος Μακάροβ» στις εξής ημερομηνίες και ώρες:

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου (17:00-19:00)
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου (10:00-12:00)
Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου (15:00-17:00)
Τρίτη 1 Οκτωβρίου (10:00-12:00)

Το πρόγραμμα της Εβδομάδας προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάγνωση του χαιρετισμού του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόβ από τον Πρέσβη της Ρωσίας Αντρέι Μάσλοβ, την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια, στο μνημείο του Αγίου ναυάρχου Θεόδωρου Ουσακόφ, στο μνημείο των πεσόντων Ελλήνων και Ρώσων.

Την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, στις 19:00-21:00, θα πραγματοποιηθεί εορταστική συναυλία με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής ορχήστρας και του Συγκροτήματος χορού του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας. Θα γίνουν επίσης συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης:
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, Κέρκυρα
19:30: Συνάντηση στην Ιόνιο Ακαδημία με θέμα: «Ιωάννης Καποδίστριας»

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, Κέρκυρα
09:30-11:00: Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Πόλεως.

11:00- 13:00: Επίσημη πομπή

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια
Ανάγνωση του Χαιρετισμού του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόβ από την Α.Ε. τον Πρέσβη της Ρωσίας Αντρέι Μάσλοβ 

Κατάθεση στεφάνων στον Άγιο ναύαρχο Θεόδωρο Ουσακόφ Μεταφορά στο νησί Βίδος
Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων Ελλήνων και Ρώσων, για την πίστη στους πατέρες τους στο νησί Βίδος.
17:00-19:00: Επίσκεψη, των κατοίκων του νησιού, στην Φρεγάτα «Ναύαρχος Μακάροβ» του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, Κέρκυρα
10:00-12:00: Επίσκεψη, των κατοίκων του νησιού, στην Φρεγάτα «Ναύαρχος Μακάροβ» του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

19:00-21:00: Εορταστική συναυλία στο κέντρο της Κέρκυρας με την συμμετοχή του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σινιών και της Στρατιωτικής ορχήστρας και του Συγκροτήματος χορού του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, Κέρκυρα
10:00: Επιμνημόσυνη Δέηση Καποδίστρια στην Πλατυτέρα

11:00-12:00: Στρογγυλή τραπέζη με την συμμετοχή της αντιπροσωπείας από την Μορντόβια και των αρχών του νησιού της Κέρκυρας με θέμα: «Ρωσο-ελληνική συνεργασία στον τουρισμό και την οικονομία».

15:00-17:00: Επίσκεψη, των κατοίκων του νησιού, στην Φρεγάτα «Ναύαρχος Μακάροβ» του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου, Κέρκυρα
10:00-12:00: Επίσκεψη, των κατοίκων του νησιού, στην Φρεγάτα «Ναύαρχου Μακάροβ» του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

https://www.facebook.com/RusEmbGreece/posts/2680607041958859&width=500
Η σύγκρουση μόλις ξεκίνησε και ελπίζουμε η χώρα μας να κερδίσει κάτι από αυτή την εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...